Τελευταία Νέα

Ισπανία: Μετωπική κυβέρνησης και ενεργειακών για την αύξηση 30% της εισφοράς για τα πυρηνικά απόβλητα  

Ισπανία: Μετωπική κυβέρνησης και ενεργειακών για την αύξηση 30% της εισφοράς για τα πυρηνικά απόβλητα   

Στην δικαιοσύνη προσφεύγουν οι εταιρείες 

 

Το ισπανικό λόμπι Foro Nuclear υπέβαλε προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας κατά της αύξησης κατά 30% της εισφοράς για τα πυρηνικά απόβλητα, ενώ οι κύριοι φορείς εκμετάλλευσης των σταθμών κινούνται για να συμμετάσχουν στον αγώνα.

Το λόμπι, μέλη του οποίου  είναι ενεργειακές εταιρείες που διαχειρίζονται τους ισπανικούς αντιδραστήρες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, κατέθεσε αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Reuters την Παρασκευή,.

 Οι ενεργειακοί γίγαντες Iberdrola   και Endesa, οι κύριοι φορείς εκμετάλλευσης του πυρηνικού στόλου της χώρας, κινούνται για να υποβάλουν τις δικές τους προσφυγές, ανέφεραν  πηγές του Reuters.

Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση αύξησε την εισφορά στα 10,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 7,98 ευρώ λόγω του αυξανόμενου κόστους αποθήκευσης και διάθεσης.

Επιπλέον κόστος

Αυτό σημαίνει κόστος περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ περισσότερο κάθε χρόνο για τον ισπανικό πυρηνικό στόλο συνολικά, επιπλέον των 450 εκατομμυρίων που ήδη πληρώνει, σύμφωνα με την Foro Nuclear.

Το λόμπι έχει επίσης καταθέσει διοικητικές προσφυγές κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για τα πυρηνικά απόβλητα.

Το σχέδιο της Μαδρίτης να κλείσει τους αντιδραστήρες της χώρας, οι οποίοι παράγουν περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής της ενέργειας, έως το 2035 έχει αντιμετωπίσει την αντίθεση από τη βιομηχανία και τα επιχειρηματικά λόμπι.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αποξήλωση των μονάδων και η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων θα κοστίσει περίπου 20,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πληρωθούν από ταμείο που υποστηρίζεται από τους φορείς εκμετάλλευσης των σταθμών.

 Naturgy  και EDP έχουν μικρά μερίδια σε ορισμένες εγκαταστάσεις.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης