Επικαιρότητα

O Χάρης μπορεί την μεγάλη ανατροπή - Κρατά ο Νίκος - Παύλος το μεγάλο αουτσάϊντερ - Ακολουθεί η Άννα - Wild card ο Κατρίνης

O Χάρης μπορεί την μεγάλη ανατροπή - Κρατά ο Νίκος - Παύλος το μεγάλο αουτσάϊντερ - Ακολουθεί η Άννα - Wild card ο Κατρίνης
O αυριανός αρχηγός θα χρειαστεί όλους τους υπόλοιπους συνηποψήφιους αν θέλει να οδηγήσει και πάλι το Κίνημα σε μια νικηφόρα πορεία
Αύριο ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας προσέρχεται στις κάλπες για να ξεκινήσει η εκλογή για το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Μετά από 14 χρόνια το Κίνημα που εξέφρασε ιστορικά την βάση της Κεντροαριστεράς αλλά και την μη δογματική Αριστερά, όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στην επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο,  δείχνει ικανό να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην πολιτική ζωή, καθώς βρίσκεται στην δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων σε ποσοστά που φτάνουν με αναγωγές μέχρι το 15-16% .

Το ΠΑΣΟΚ επιβίωσε μετά από έναν κύκλο σκληρών αποφάσεων, ορισμένων από τις οποίες ήταν αναγκαίες, αλλά και μεγάλων λαθών και δείχνει έτοιμο να μπει σε ένα νέο εφαλτήριο. Η Δημοκρατία αλλά και η Κοινωνία χρειάζονται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Για να εξισορροπήσει την πολιτική ζωή προβάλλοντας, προωθώντας και επιβάλλοντας πολιτικές που θα ενισχύσουν τον κοινωνικό ιστό στο μεταμνημονιακό τοπίο με ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα.

Όμως για να γίνει το ΠΑΣΟΚ και πάλι πρωταγωνιστής δεν αρκεί ένα μαγικό ραβδάκι, την στιγμή που η απόσταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι άβυσσος. Γιατί ο,τι και να λέμε η Κεντροδεξιά έχει αφαιμάξει το κέντρο χάρις την ικανότητα του Κυριάκου, ο οποίος αποδεικνύεται πολύ ικανότερος από όλους τους προκατόχους του μέχρι τώρα, πλην του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αλάνθαστος δεν είναι και φυσικά κάνει λάθη, όμως με την στείρα αντιμητσοτακική παραφιλολογία, δουλειά δεν γίνεται .

Ήταν ένα από τα λάθη που έκανε μέχρι τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης και για αυτό, έμεινε εκεί που έμεινε, σε ποσοστά, καταγγέλοντας συνέχεια τον  Μητσοτάκη, χωρίς να προτείνει συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις. O Ανδρουλάκης από την πλευρά του με τίποτε δεν θέλει να χάσει τον ρόλο του του κεντρικού πολιορκητή του Μαξίμου, σε μια περίοδο, που η συγκυρία περιέχει και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που ανττίθενται στον Κυριάκο και άρα για τον επόμενο αρηχγό του ΠΑΣΟΚ οι πλατφόρμες στήριξης στα μέσα θα είναι πολλαπλάσιες.

Το ερώτημα βέβαια στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι την Κυριακή είναι αν μπορεί, καθώς τα γκάλοπ του δίνουν μεν προβάδισμα, αλλά ένα εκλογικό  σώμα που θα ξεπεράσει τους 300.000 και ίσως τους 350.000 θα είναι απόβλεπτο.
Για τον λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ θέλει καθαρές νέες ιδέες, όχι παλιές συνταγές και πρόσωπα που εφθάρησαν, συμβιβάστηκαν και πλούτισαν από την πολιτική.

Θέλει μια στρατηγική που να ανταποκριθεί στις γνήσεις κατευθύνσεις του ιδρυτή του, ο οποίος σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ, του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου.
Οι εποχές δεν είναι ίδιες αλλά οι προβολές ομόλογες. Μια κοινωνία βγαλμένη από μια απίστευτη μνημονιακή περιπέτεια, φτωχοποιημένη με τους μνημονιακούς νόμους εν πολλοίς σε ισχύ και μια οικονομία που βρίσκει σταθερά  μεν την ισορροπία της αλλά έχει ακόμα να αντιμετωπίσει ρίσκα.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την σημαντική βελτίωση και ανάπτυξη που πέτυχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και τις ανάγκες δημοσιονομικών προσαρμογών, που έχουμε μπροστά μας λόγω της διευθέτησης του χρέους, η εικόνα του οποίου βελτιώνεται και θα βελτιωθεί σταθερά τα επόμενα χρόνια. Χρειάζονται και άλλα πράγματα όμως για να επανέλθει μια κοινωνία σε ισορροπία.


Ζητούμενο η διάχυση της οικονομικής ανάπυξης και η ισορροπία της κοινωνίας


Η διάχυση της ανάπτυξης είναι το ζητούμενο, καθώς τα μέσα εισοδήματα δίνουν μάχες ειπιβίωσης, το βιοτικό επίπεδο έχει μείνει πίσω σε σχέση με την Ευρώπη και τα ζητήματα της ακρίβειας και του υψηλού κόστους ζωής διατηρούν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μακριά από εκεί που ήταν κάποτε. Αυτές τις πολιτικές θέλουν να ακούσουν οι ψηφοφόροι από το ΠΑΣΟΚ για να γυρίσουν οι παλαιότεροι είτε να έλθουν οι νεότεροι. Και πολύ περισσότερο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

Ο άνθρωπος με τον ριζοσπατικό λόγο που φέρνει σε προετεραιότητα τις ανάγκες αυτές και συγκεντρώνει ήδη μεγαλο μέρος των επιλογών του εκλογικού σώματος είναι ο καθηγητής Πολυτεχνείου και δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας.Ο Χάρης έχει ενοχλήσει τα κεντροδεξιά επικοινωνιακά συστήματα, γιατί τα κοινωνικά ανοίγματά του έχουν βαθιές τομές και μιλά για την κεντροαριστερή στροφή, που για το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο αναγκαία στην παρούσα φάση σε σχέση με την απλή κυβερνησιμότητα.

Για τον λόγο αυτό και ο 42χρονος , πρώην τομεάρχης ενέργειας του κινήματος, οι προτάσεις του οποίου υιοθετούνται μια προς μια από την αγορά, ενόψει του δύσκολου χειμώνα, δείχνει ικανός να πάρει τα ηνία και να οδηγήσει το κόμμα σε ποσοστά, που θα το επαναφέρουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Είναι βέβαιο ότι απευθύνεται σε νέους, όπως επίσης και ότι θα επαναφέρει στρώματα, που απογοητευμένα από το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ έφυγαν προς τα αριστερά.

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι σίγουρα το μεγάλο outsider και αποτελεί ένα κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ με εμπειρία, προσφορά, σταθερότητα, ιδέες και κουλτούρα δημοκρατίας. Ο Γερουλάνος που έχει την σφραγίδα του Νίκου Παπανδρέου θα τραβήξει και συντηριτικότερους ψηφοφόρους αλλά και απαιτητικότερους. Οι μετρήσεις τον φέρνουν τρίτο, αλλά με την ευρεία συμμετοχή, που αναμένεται να ξεπεράσει τους 300.000 ψηφοφόρους, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα βγάλει η κάλπη.

Η φωνή της ανανέωσης ακούει επίσης στο όνομα του Μιχάλη Κατρίνη, που άσκησε άψογα τις υποχρεώσεις του ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και κατά την προεκλογική περίοδο κέρδισε τις εντυπώσεις με τις ξακάθαρες θέσεις και τους πολιτικούς του στόχους. Οι μετρήσεις τον αδικούν κατάφωρα και το ειδικό βάρος του για το μέλλον είναι αυξημένο.

Η Άννα Διαμαντοπούλου με πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία έχει πάρα πολλά να προσφέρει. Θα συμβάλλει στην προσέλκυση μετριοπαθών κεντρογενών ψηφοφόρων και θα εμπλουτίσει με την παρουσία της ένα κόμμα, που μέχρι τώρα έχει βασιστεί σε λίγους ανθρώπους και έχει δείξει ότι χρειάζεται μιας τέτοια προσωπικότητα.

Και ερχόμαστε πάλι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Η κριτική στο προσωπό του δεν θα πρέπει να γίνεται άκριτα. Γιατί η αποτίμηση του έργου του δεν μπορεί παρά να είναι θετική. Μπορεί ο Ανδρουλάκης να "κατηγορείται" για ένα κλειστό κόμμα, όπου δεν συνεδρίαζαν τα όργανα, όμως ήταν αυτός που με την πολιτική του το 2023 έβγαλε από το παιχνίδι της κεντροαριστεράς τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην συνέχεια όμως "κάθισε" και τα κέρδη του με έναν ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση ήταν μηδενικά. Παράλληλα πάνω από το 60% στς μετρήσεις δείχνει ότι θέλει αλλαγή ηγεσίας. Η εκτίμηση είναι, ότι ο Ανδρουλάκης δεν θα μπορέσει να κάνει την διαφορά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα έχει υψηλά ποσοστά στην αυριανή μάχη, που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία στον δεύτερο γύρο.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου καλώς κατεβαίνει, γιατί με τις πύρινες ομιλίες της αφύπνισε την βάση του ΠΑΣΟΚ και της θύμισε ποιό πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος και τι δεν είναι σήμερα.

Όλα αυτά δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε συγκρούσεις, γιατί στην Κεντρική Επιτροπή φάνηκε πόσο πλουσιότερο γίνεται το ΠΑΣΟΚ, όταν είναι όλοι μαζί και όχι ο καθένας μόνος του. Και ο αυριανός αρχηγός θα χρειαστεί όλους τους υπόλοιπους, αν θέλει να οδηγήσει και πάλι το Κίνημα σε μια νικηφόρα πορεία. Ζητούμενο η μαζική συμμετοχή, που θα είναι μήνυμα πολιτικής έκφρασης και υγείας για το αύριο της κοινωνίας μας.
                                                                                                                                                                                                                                                                             
   Π.Μπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης