Ην. Βασίλειο: Επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση η επαναδραστηριοποίηση της κυβερνητικής ομάδας δράσης

Ην. Βασίλειο: Επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση η επαναδραστηριοποίηση της κυβερνητικής ομάδας δράσης

Ο υπουργός Ενέργειας της βρετανικής χώρας θεωρεί ότι για την επίτευξη του στόχου έως το 2030, είναι απαραίτητη η συνεργασία με τη βιομηχανία

Αποφασισμένο να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση  είναι το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο επαναδραστηριοποίησε την κυβερνητική ομάδα δράσης για την επανενεργοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

«Η ηλιακή ενέργεια θα είναι κινητήρια δύναμη πίσω από την αποστολή καθαρής ενέργειας το 2030», είπε ο Ed Miliband (Υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου) κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της εν λόγω ομάδας.

Ο Άγγλος Υπουργός δείχνει να έχει πάρει προσωπικά το θέμα της μετατόπισης στην καθαρή ενέργεια (Στις 30/09/2024 το WEN είχε γράψει για την ανακοίνωση του Miliband να απαγορεύσει στους ιδιοκτήτες να εκχωρούν ακίνητα που δεν είναι ενεργειακά αποδοτικά).

Η ομάδα εργασίας συγκεντρώνει ομάδες από το Department for Security, Energy & Net Zero (DESNZ), τη βιομηχανία και ρυθμιστικούς οργανισμούς.

Θα εστιάζει αμείλικτα στην επιτάχυνση της παράδοσης ηλιακής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Αντικατοπτρίζοντας τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης να παράγει περισσότερη ηλιακή ενέργεια έως το 2030, η ομάδα εργασίας έχει δεσμευτεί να παραδώσει έναν ενημερωμένο οδικό χάρτη για την ηλιακή ενέργεια μέσα στους επόμενους μήνες.

Για την ενημέρωση αυτής της εργασίας, αυτή η πρώτη συνάντηση επικεντρώθηκε στις ανανεωμένες προσπάθειες για την επέκταση των πρωτοβουλιών ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων δράσεων για την ανάπτυξη «ηθικών, ανθεκτικών και καινοτόμων» αλυσίδων εφοδιασμού και για τη διασφάλιση ότι υπάρχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό με κατάλληλους πόρους για την κλιμάκωση των ηλιακών εγκαταστάσεων σε το ΗΒ.

Αυτό έρχεται αφότου ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο τα σχέδια για μια «επανάσταση στην ηλιακή στέγη» η οποία θα εξοπλίσει εκατομμύρια ακόμη σπίτια σε όλη τη χώρα με ηλιακούς συλλέκτες, ενισχύοντας σημαντικά τη συμβολή της ηλιακής ενέργειας στη μετάβαση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και προστατεύοντας τους οικιακούς λογαριασμούς.

Σε λίγους μόνο μήνες, η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης 2 GW ηλιακής ισχύος.

 

Ο Miliband δήλωσε: «Η επανεκκίνηση της Solar Taskforce είναι απαραίτητη για την επιτάχυνση της δράσης και της καινοτομίας στο ταξίδι μας προς την καθαρή ενέργεια έως το 2030.

Για να το πετύχουμε αυτό, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τη βιομηχανία.

Η ομάδα εργασίας έχει κοινές φιλοδοξίες να προχωρήσει περισσότερο και πιο γρήγορα, και καθώς η ηλιακή ενέργεια είναι μια από τις φθηνότερες πηγές ενέργειας για την κατασκευή και λειτουργία, είναι απλώς κοινή λογική να διασφαλίσουμε ότι τροφοδοτεί ακόμη περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά οι κοινότητες θα επωφεληθούν επίσης από την ασφαλή εγχώρια ενέργεια και το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος».

Ο Chris Hewett (Διευθύνων Σύμβουλος Solar Energy UK), δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που συνεργάζομαι με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών για την επαναφορά της ηλιακής ομάδας εργασίας για τη χώρα.

Περισσότερη ηλιακή ενέργεια σημαίνει φθηνότερη, πιο ασφαλή και πιο βιώσιμη ενέργεια, παράλληλα με τις θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, ο επικείμενος οδικός χάρτης ηλιακής ενέργειας θα περιγράφει πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεπεράσει κρίσιμα εμπόδια στην ανάπτυξη του κλάδου, μεταξύ των οποίων οι δεξιότητες και η πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης