IRENA: Αύξηση κατά 18% στις θέσεις εργασίας στον κλάδο των ΑΠΕ πέρυσι

IRENA: Αύξηση κατά 18% στις θέσεις εργασίας στον κλάδο των ΑΠΕ πέρυσι
Πρωτιά για τα ηλιακά πάνελ, ενώ τα υγρά βιοκαύσιμα είχαν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας, ακολουθούμενα από την υδροηλεκτρική και την αιολική ενέργεια
Θεαματική αύξηση κατέγραψε ως προς τις θέσεις εργασίας ο κλάδος των ΑΠΕ την περσινή χρονιά σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ινστιτούτο IRENA.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας το 2023 ανήλθαν στα 16,2 εκατομμύρια σε σχέση με τα 13,7 εκατομμύρια το 2022.

Σύμφωνα με ετήσια έκθεση του IRENA, η αύξηση της τάξης του 18% σε ετήσια βάση αντανακλά την ισχυρή αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη συνεχή επέκταση της κατασκευής εξοπλισμού.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία της έκθεσης, ωστόσο, δείχνει μια άνιση παγκόσμια εικόνα. Σχεδόν τα 2/3 της νέας παγκόσμιας ηλιακής και αιολικής ισχύος εγκαταστάθηκαν μόνο στην Κίνα πέρυσι.

Πρωτιά για την Κίνα

Η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση με περίπου 7,4 εκατ. θέσεις εργασίας στον τομέα των ΑΠΕ, δηλαδή το 46% του παγκόσμιου συνόλου. Ακολουθούν η ΕΕ με 1,8 εκατ., η Βραζιλία με 1,56 εκατ. και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία, η καθεμία με σχεδόν 1 εκατ. θέσεις εργασίας.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η ισχυρότερη ώθηση προήλθε από τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των φωτοβολταϊκών, ο οποίος στήριξε 7,2 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Από αυτές, 4,6 εκατ. ήταν στην Κίνα, τον κυρίαρχο κατασκευαστή και εγκαταστάτη πάνελ.

Τα υγρά βιοκαύσιμα είχαν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας, ακολουθούμενα από την υδροηλεκτρική και την αιολική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης