Ενέργεια

Για πρώτη φορά Έλληνας επιστήμονας ανέλαβε Πρόεδρος του CERN

Για πρώτη φορά Έλληνας επιστήμονας ανέλαβε Πρόεδρος του CERN

Ο Κωνσταντίνος Φουντάς στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών

Πρόεδρος του συμβουλίου του CERN, που εδρεύει στη Γενεύη, με θητεία που ξεκινά το 2025 και λήγει το 2027, εξελέγη ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Φουντάς.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η εκλογή του Μεσσήνιου καθηγητή έγινε έπειτα από ανταγωνιστική διαδικασία έναντι άλλων δύο υποψηφίων και αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στους στόχους του. «Στο συμβούλιο του CERN υπάρχουν τα συμφέροντα 24 χωρών. Ο προσωπικός μου στόχος είναι να μπορέσω να κάνω αυτό που λέμε consensus.

 

Συνοπτικό βιογραφικό του Κωνσταντίνου Φουντά

Ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Φουντάς, κατάγεται από την Πύλο από την πλευρά του πατέρα του και από την Τριφυλία από την πλευρά της μητέρας του.

Είναι καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο ίδιο τμήμα όπου σπούδασε και ο ίδιος.

Από το 2000 έως και το 2007, δίδαξε στο Imperial College του Λονδίνου, ενώ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερευνητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχετικά με το CERN

Το CERN (το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό εργαστήρι πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής), μετρά 70 χρόνια ζωής, αποτελείται από 24 κράτη-μέλη (η Ελλάδα υπήρξε ιδρυτικό μέλος), απασχολεί περί τους 2.600 υπαλλήλους και προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερα από 600 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Το CERN παρέχει ένα μοναδικό φάσμα εγκαταστάσεων επιταχυντών σωματιδίων, που επιτρέπουν την έρευνα στην αιχμή της ανθρώπινης γνώσης, με τρόπο που είναι βιώσιμος και φιλικός προς το περιβάλλον, ενώ φέρνει σε επαφή ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη προκειμένου να διευρύνουν τα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος όλων. Παράλληλα εκπαιδεύει νέες γενιές φυσικών, μηχανικών και τεχνικών, προωθώντας τις αξίες της έρευνας και της επιστήμης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης