ΗΠΑ: Πλωτά ηλιακά πάνελ φέρνουν νέα εποχή στις ΑΠΕ (cleantechnica) 

ΗΠΑ: Πλωτά ηλιακά πάνελ φέρνουν νέα εποχή στις ΑΠΕ (cleantechnica) 
Σχετικά έργα σε Γιούτα και Οχάιο αποδεικνύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν απευθείας ηλεκτρική ενέργεια και να καλύψουν τα κενά που αφήνουν πιο συμβατικές μορφές ανανεώσιμης ενέργειας
Η ιδέα τοποθέτησης ενός ηλιακού πάνελ για να επιπλέει πάνω σε δεξαμενές και άλλα υδάτινα σώματα φαινόταν κάπως εξωπραγματική και περιττή πριν από λίγα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη πόσες μη υγρές επιφάνειες είναι κατάλληλες για ηλιακή ανάπτυξη.  

Ωστόσο, στις κατάλληλες συνθήκες μια πλωτή ηλιακή συστοιχία μπορεί να καλύψει τα κενά που αφήνουν πιο συμβατικές μορφές ανανεώσιμης ενέργειας. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι ΗΠΑ οι οποίες μέσω Γιούτα και Οχάιο δείχνουν το δρόμο του μέλλοντος.  

ΗΠΑ: Έρευνες από το 2018
Όταν το θέμα στρέφεται σε κατάλληλες επιφάνειες για ηλιακή ανάπτυξη, δε σημαίνει απαραίτητα ότι η καταλληλότητα είναι διαθεσιμότητα.   
Για παράδειγμα, το 2020 το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προσπαθούσε να βρει πώς να παρέχει μια πηγή ανθεκτικής, επιτόπιας καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας για ένα από τα πεδία εκπαίδευσής του.  
Είχαν άφθονη γη κατάλληλη για επίγεια ηλιακή συστοιχία, αλλά την χρειάζονταν για εκπαίδευση. Αντίθετα, κατέθεσαν σχέδια για την εγκατάσταση μιας πλωτής ηλιακής συστοιχίας 1,1 μεγαβάτ σε μια λίμνη εντός της ιδιοκτησίας. 
Μια συστοιχία 1,1 μεγαβάτ είναι σχετικά μικρή με τα σημερινά πρότυπα, αλλά αυτοί οι αριθμοί μπορούν να αθροιστούν.  

Το 2018 το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έρευνα που δείχνει ότι τα ηλιακά πάνελ σε ανθρωπογενείς δεξαμενές θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ. 
Το 10% είναι μια συντηρητική εκτίμηση, που βασίζεται σε ένα σύνολο 24.000 βέλτιστων δεξαμενών που επιλέχθηκαν από μια πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή δεξαμενών στις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι ερευνητές οραματίστηκαν ότι μόνο ένα μέρος κάθε δεξαμενής  (περίπου το 27%) θα έπρεπε να καλυφθεί με ηλιακούς συλλέκτες για να φτάσει το όριο του 10%.  

Η Γιούτα διαθέτει το πρώτο της πλωτό ηλιακό σύστημα
Η μελέτη του Τμήματος Ενέργειας, που εκπονήθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σημείωσε επίσης ότι ένα στρώμα ηλιακών συλλεκτών μπορεί να μειώσει την εξάτμιση και να αναστείλει την ανάπτυξη των φυκιών, δύο σημαντικά ζητήματα για τα συστήματα επεξεργασίας νερού. 
Τα συστήματα επεξεργασίας νερού απαιτούν επίσης τεράστιες ποσότητες ενέργειας, επομένως η δυνατότητα μείωσης του κόστους κοινής ωφέλειας είναι ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο.  

ΠΛΩΤΑ_ΗΛΙΑΚΑ.jpg

Λαμβάνοντας υπόψη τη συσσώρευση καταστροφών που προκαλούνται από το κλίμα, μια επιτόπια πηγή καθαρής ενέργειας προσθέτει ασφάλεια και ανθεκτικότητα στα συστήματα επεξεργασίας νερού και σε άλλες κρίσιμες υποδομές. 
Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Γιούτα η οποία τώρα φιλοξενεί την πρώτη της πλωτή ηλιακή συστοιχία.
Τα νέα ηλιακά πάνελ καλύπτουν ένα τμήμα μιας λίμνης συγκράτησης στη μονάδα επεξεργασίας νερού Signal Hill η οποία λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Ειδικής Υπηρεσίας Περιφερειακών Υδάτων Mountain. 
«Η παραδοσιακή ηλιακή ενέργεια εδάφους ή ταράτσας δεν ήταν επιλογή για εμάς σε αυτήν την εγκατάσταση, αλλά αυτή η καινοτόμος πλωτή ηλιακή εγκατάσταση χρησιμοποιεί έναν αναξιοποίητο πόρο», σημειώνει ο Chris Braun (Chief Technology Officer της υδάτινης περιοχής). 
Το CleanTechnica εντόπισε για πρώτη φορά το έργο το 2023, όταν ήταν ακόμα στα σχέδια.
Η συστοιχία χρηματοδοτήθηκε με επιχορήγηση 400.000 $ από το βοηθητικό πρόγραμμα Rocky Mountain Power.  Το Rocky Mountain εξυπηρετεί περίπου 1,2 εκατομμύρια συντελεστές στο Αϊντάχο, τη Γιούτα και το Ουαϊόμινγκ, αυξάνοντας τις δυνατότητες ο νέος πίνακας να λειτουργήσει ως μοντέλο αναπαραγωγής και στις 3 Πολιτείες. 

Αυτό μένει να φανεί.

Το πλωτό ηλιακό έργο Signal Hill ξεπέρασε… τις σανίδες σχεδίασης και ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Στις 26 Σεπτεμβρίου η εγκατάσταση πραγματοποίησε μια τελετή εγκαινίων για να γιορτάσει την ολοκλήρωση της συστοιχίας, με την πλήρη άδεια λειτουργίας να ακολουθήσει αργότερα αυτόν τον μήνα.

Αν και η χωρητικότητα της συστοιχίας ζυγίζει μόλις 587,5 κιλοβάτ, το Signal Hill αναμένει ότι θα μειώσει το κόστος ενέργειας στην εγκατάσταση κατά 80%, επιτρέποντας στη μονάδα επεξεργασίας να χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια απευθείας από τα ηλιακά πάνελ.

Το έργο αναμένεται επίσης να αντισταθμίσει το 92% της κατανάλωσης του εργοστασίου από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.


Ακολουθεί το Οχάιο

Η πλωτή ηλιακή κίνηση ήρθε επίσης στο Οχάιο για πρώτη φορά, σε μια άλλη επίδειξη της αλληλεπίδρασης μεταξύ ηλιακής ενέργειας, χρήσης γης και συστημάτων νερού.

Το νέο έργο βρίσκεται στη μονάδα επεξεργασίας Olentangy της δημόσιας εταιρείας ύδρευσης Del-Co Water του Οχάιο.

«Η πλωτή ηλιακή ενέργεια μας επέτρεψε να προχωρήσουμε με μια σημαντική ηλιακή εγκατάσταση χωρίς να επιβαρύνουμε το πολύτιμο έδαφος μας που μπορεί να χρειαστεί για μελλοντική επέκταση», σημείωσε πέρυσι ο Glenn Marzluf (Διευθύνων Σύμβουλος της Del-Co),  εφιστώντας την προσοχή στο ζήτημα της χρήσης γης.

Η συστοιχία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου βελτίωσης του χώρου στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναμόρφωσης της εγκατάστασης που περιλαμβάνει ηλιακούς συλλέκτες σε στέγες και θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.


Η επιβράβευση των έργων

Συνολικά, τα ηλιακά έργα αναμένεται να αντισταθμίσουν σχεδόν το ήμισυ της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη μονάδα επεξεργασίας, με επακόλουθη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ο Marzluf αναμένει επίσης ότι η σκιά από τα πλωτά ηλιακά πάνελ θα βοηθήσει επίσης στην αναστολή της ανάπτυξης φυκιών στη δεξαμενή.

Το έργο Cohoes παρέχει επίσης υποστήριξη για την πλωτή ηλιακή ενέργεια ως μια καθιερωμένη, έτοιμη για χρηματοδότηση τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εκτός από το βραβείο από το National Grid, η πλωτή ηλιακή συστοιχία κέρδισε περισσότερα από 960.000 $ από το NYSun Incentives (υπό την Αρχή Έρευνας και Ανάπτυξης Ενέργειας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης) και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022 συμπλήρωσε άλλα 2,7 εκατομμύρια δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης