«The Archimedes»: Η μικρή ανεμογεννήτρια για φθηνό ρεύμα

«The Archimedes»: Η μικρή ανεμογεννήτρια για φθηνό ρεύμα

Τα πλεονεκτήματα της αθόρυβης ανεμογεννήτριας που μπορεί να συνεργαστεί με φωτοβολταϊκά (ecoticias.com) 

Οι ανεμόμυλοι ήταν σύμβολο της Ολλανδίας από τα αρχαία χρόνια και είναι παράδοση που παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα.

Η «χώρα της τουλίπας» έχει γίνει ένα από τα κορυφαία κράτη της Ευρώπης στην αιολική ενέργεια.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι προέρχεται από την Ολλανδία μια νέα, μικρότερη, πιο αποτελεσματική και αθόρυβη ανεμογεννήτρια για οικιακή χρήση στα υπέρ της οποίας συμπεριλαμβάνεται και το χαμηλό κόστος στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Η ιστοσελίδα ecoticias.com, αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη νέα εφεύρεση που θα φέρει νέα δεδομένα στα αιολικά. 

 

Ολλανδία: Σύγχρονος… ανεμόμυλος  

Μπορεί να είναι δύσκολο (ειδικά για τις νεότερες γενιές), να σκεφτούν την Ολλανδία να πρωτοπορεί στην καθαρή ενέργεια, μιας και πρόκειται για δύναμη της βαριάς βιομηχανίας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η χώρα αντιμετώπιζε σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση από τον μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων και τις εκπομπές από σταθμούς παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο και άνθρακα που τροφοδότησαν μια ακμάζουσα χημική βιομηχανία.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη γης λόγω της υψηλής πυκνότητας πληθυσμού και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που απείλησε να πλημμυρίσει πόλεις ώθησαν μια συνεχή προσπάθεια για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των βιομηχανιών της.

Σήμερα, η Ολλανδία αποτελεί σύμβολο καινοτομίας στις βιώσιμες τεχνολογίες και πολιτικές.

Μία από τις βασικές τεχνολογίες σε αυτή τη μετάβαση ήταν η αιολική ενέργεια όπου η «χώρα της τουλίπας» είναι πλέον παγκόσμιος ηγέτης κάνοντας συνεχώς καινοτομίες.

Η τελευταία από αυτές τις καινοτομίες είναι η LIAM F1 UWT, μια μικρή, αθόρυβη ανεμογεννήτρια για αστική χρήση ικανή να παράγει μεταξύ 300 και 2.500 kWh, περίπου το ήμισυ της μέσης οικιακής κατανάλωσης.


Μικρές ανεμογεννήτριες: Η νέα τάση στα αιολικά 

Η αιολική ενέργεια είναι μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.  Ωστόσο, οι παραδοσιακές ανεμογεννήτριες απαιτούν τεράστιες ποσότητες γης, με τα τεράστια πτερύγια τους να δημιουργούν οπτική ρύπανση, να αποτελούν κίνδυνο για τα πουλιά και να εμποδίζουν τη χρήση της γης γύρω τους. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια ώθηση για να γίνουν οι τουρμπίνες μικρότερες και πιο αποτελεσματικές, συλλαμβάνοντας πιο αδύναμους και λιγότερο σταθερούς ανέμους που ρέουν κοντά στο έδαφος και μεταξύ κτιρίων σε αστικές περιοχές.  

Μια λύση προέρχεται από μια σκωτσέζικη εταιρεία που ανέπτυξε εξαγωνικές ανεμογεννήτριες.

Ο αθόρυβος στρόβιλος LIAM F1, που δημιουργήθηκε από το «The Archimedes», προχωρά αυτή την ιδέα ακόμα πιο μακριά. 

Με ένα ελικοειδές σχέδιο εμπνευσμένο από τη «Σπείρα του Αρχιμήδη», αυτή η αθόρυβη ανεμογεννήτρια έχει διάμετρο 1,5 μέτρο και ζυγίζει λιγότερο από 100 κιλά. Ο σχεδιασμός του επιτρέπει να προσαρμόζεται με βάση τις αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου, μεγιστοποιώντας τη χρήση των διαθέσιμων ρευμάτων αέρα. Μπορεί να παράγει κατά μέσο όρο 1.500 kWh ετησίως με ανέμους μόλις 5 m/s.

Φθηνοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό της ανάπτυξης του LIAM F1 είναι η συνεργασία… με άλλες ΑΠΕ, όπως φωτοβολταϊκά στοιχεία και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση από το ηλεκτρικό δίκτυο, να εξαλείψει τις εκπομπές CO2 και να εξοικονομήσει σημαντικό κόστος για τα νοικοκυριά. Η νέα αθόρυβη γεννήτρια για ιδιοκατανάλωση μπορεί να μετατρέψει το 88% της αιολικής ενέργειας σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια. Όταν ο άνεμος δεν επαρκεί, η ηλιακή ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρική ενέργεια.  

Οι υποδομές ΑΠΕ της Ευρώπης είναι το «κλειδί» για ένα βιώσιμο μέλλον
Οι συνεχείς προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και την εφαρμογή συστημάτων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μας επέτρεψαν να απελευθερώσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές CO2.  

Στην πραγματικότητα, πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι έχουμε παράξει τόση ηλιακή ενέργεια που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης