Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα επιστολή προς την Κομισιόν ετοιμάζουν οι ΥΠΕΝ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας

Νέα επιστολή προς την Κομισιόν ετοιμάζουν οι ΥΠΕΝ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας
Τι απάντησε η Jorgensen στην βιομηχανία
Καθώς οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παρουσιάζουν μια συνεχή αποκλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες περιορίζονται οι ελπίδες της βιομηχανίας να υπάρξει κινητοποίηση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ενεργειακού κόστους.

Εντός των ημερών αναμένεται να σταλεί μια ακόμη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -μετά από εκείνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν- από τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Τίποτα όμως δεν δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα αναζητηθεί τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Χαρακτηριστική εξάλλου της νοοτροπίας που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι η απάντηση της γενικής διευθύντριας ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul Jørgensen στην επιστολή που έλαβε τον Ιούλιο από τους τρεις συνδέσμους των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Η απάντηση Jorgensen

Η Jørgensen ευχαριστεί τους προέδρους των τριών Συνδέσμων που … μοιράζονται τις ανησυχίες τους σχετικά με τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Παραθέτει τις ενδεχόμενες αιτίες του προβλήματος δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλότερη υδροηλεκτρική και αιολική παραγωγή, περιορισμένη ισχύ διασυνδέσεων και αυξημένες εξαγωγές προς την Ουκρανία και προσθέτει:

«Κατανοούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και μοιραζόμαστε μαζί σας τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις τέτοιων αυξήσεων των τιμών στην ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Ο ACER και η Επιτροπή παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Σε περίπτωση παρατεταμένης περιόδου υψηλών τιμών, τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής προσωρινών μέτρων σε εθνικό επίπεδο για την άμβλυνση των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών στους τελικούς καταναλωτές. Οποιαδήποτε τέτοια μέτρα θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και την νομοθεσία της Ένωσης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στην αγορά δυναμικά ή να περιορίσουν τα κίνητρα για τη μετάβαση σε μια οικονομία απελευθερωμένη από τις εκπομπές άνθρακα, οδηγώντας σε ρύθμιση των τιμών της αγοράς χονδρικής που απαγορεύεται από την Κανόνες της Ένωσης. Από την άποψη αυτή, η Επιτροπή είναι έτοιμη, υποστηρίζει και συμβουλεύει τα κράτη μέλη κατά την εξέταση των κατάλληλων μέτρων.

Πρόκειται για μια επιστολή που αποδεικνύει ότι οποιεσδήποτε κινήσεις γίνονται προς τις Βρυξέλλες είναι αδιέξοδες αφού για να ληφθούν έκτακτα μέτρα η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες υψηλών τιμών ώστε να θεωρηθεί ότι μια περιφερειακή αγορά βρίσκεται σε κρίση. Όσο δε για τις εξαγωγές προς την Ουκρανία σύμφωνα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που απάντησε στο Έλληνα πρωθυπουργό η επίπτωση τους δεν είναι σημαντική.


Στα 112 ευρώ/MWh η μέση τιμή χονδρικής τον Σεπτέμβριο

Με δεδομένο δε ότι για τον Σεπτέμβριο μετά την πτώση των τελευταίων ημερών η μέση τιμή στη χονδρική αγορά της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 112 ευρώ/MWh, ενώ αντίστοιχη είναι η πορεία των τιμών στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, δεν απομένει παρά να υπάρξει άλλη μια ευγενική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους υπουργούς των τριών χωρών και απλώς να αναμένεται η νέα έκρηξη των τιμών για να ξεκινήσει ο νέος κύκλος επιστολών.

Το πρόβλημα όμως ειδικά στην ελληνική αγορά είναι βαθύτερο και συνδέεται σε σημαντικό βαθμό ότι το σύνολο της ενέργειας που παράγεται στη χώρα περνάει μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Έτσι οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες σε διακυμάνσεις που είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουν και να προλάβουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές μόνο μικρό μέρους της παραγωγής ηλεκτρισμού περνάει από το Χρηματιστήριο. Στις περισσότερες χώρες λειτουργούν μακροχρόνιες διμερείς συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών που εξασφαλίζουν σταθερές τιμές τους καταναλωτές κάθε είδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πολωνία μόνο το 5% της παραγόμενης ενέργειας περνάει από το χρηματιστήριο ενώ στη Γερμανία το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο και φθάνει στο 30%.

Με αυτά τα δεδομένα όμως δεν μπορεί να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής. Πολύ δε περισσότερο που πριν από την ενεργειακή κρίση η μέση τιμή της ενέργειας για τις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης ήταν στα 60-65 ευρώ/MWh και το πρώτο εξάμηνο του 2024 96 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης