Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΣΕΦ: Η ισχύς των φωτοβολταϊκών το 2030 θα υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 40% τους στόχους του ΕΣΕΚ

ΣΕΦ: Η ισχύς των φωτοβολταϊκών το 2030 θα υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 40% τους στόχους του ΕΣΕΚ
Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, στο τέλος της 10ετίας το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών θα ανέρχεται σε 13,5 GW
Την ραγδαία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα επιβεβαίωσε χθες ο Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος του ΣΕΦ, στο συνέδριο που οργάνωσε η SolarPlaza στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικά, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος, προστέθηκαν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 920 MW, έναντι μόλις 97 MW καινούριων αιολικών πάρκων.

Όπως είναι φυσικό, αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η διαφροά ανάμεσα στο συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων των δύο τεχνολογιών, συνεπώς στο πρώτο μισό του έτους, τα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά διαμορφώνονταν σε 8 GW , έναντι 5,3 GW αιολικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, είναι πολύ πιθανό φέτος για πρώτη χρονιά το μερίδιο της ηλιακής παραγωγής να ξεπεράσει αυτό της αιολικής – πέρυσι, το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας με «ηλιακή προέλευση» άγγιξε το 18,5%, ενώ 22,5% προήλθε από την (έως τότε) εγκατεστημένη αιολική ισχύ.

Ο κ. Ψωμάς σημείωσε πως το ΕΣΕΚ υποεκτιμά το portfolio των φωτοβολταϊκών που θα βρίσκονται σε λειτουργία το 2030 – θέση που διατύπωσε ο ΣΕΦ και στην τοποθέτησή του στη δημόσια διαβούλευση για το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, στο τέλος της 10ετίας το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών θα ανέρχεται σε 13,5 GW.

Ωστόσο, ακόμη και η πιο συντηρητική πρόβλεψη του Συνδέσμου -με βάση τις παραγγελίες εξοπλισμού που έχουν ήδη δρομολογηθεί για ώριμα αδειοδοτικά έργα-  δείχνει ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί ήδη από το 2026.

Σύμφωνα με την ίδια συντηρητική πρόβλεψη, το 2030 τα εν λειτουργία θα αθροίζουν από 19 έως 21,1 GW – δηλαδή από 40% έως 55% υψηλότερα από τον «πήχη» που βάζει το Εθνικό Σχέδιο.

Όσον αφορά το προφίλ των νέων φωτοβολταϊκών που θα προστεθούν στο σύστημα μέσα στην υπόλοιπη 10ετία, ο κ. Ψωμάς σημείωσε ότι ήδη από φέτος αναμένεται να υπάρξει ανατροπή από την υφιστάμενη κατάσταση, κατά την οποία στα νέα έργα που προστίθεντο σε ετήσια βάση, κυριαρχούσαν τα εμπορικά συστήματα (ισχύος από 10,8 κιλοβάτ έως 1 Μεγαβάτ). Έτσι, εφεξής τον τόνο θα δίνουν τα μεγάλης κλίμακας έργα (ισχύος πάνω από 1 Μεγαβάτ), αντιστοιχώντας το 2024 σε πάνω από 60% της νέας εγκατεστημένης ισχύος που θα προστεθεί όλο τον χρόνο – έναντι 40% πέρυσι.

Το ποσοστό των έργων μεγάλης κλίμακας, στα νέα φωτοβολταϊκά που προστίθενται κάθε χρόνο, πρόκειται να κορυφωθεί το 2027, φτάνοντας το 80% της νέας εγκατεστημένης ισχύος τη συγκεκριμένη χρονιά. Όσον αφορά τα οικιακά συστήματα, η ετήσια συμμετοχή τους σε νέα εγκατεστημένη ισχύ πρόκειται να παραμείνει περίπου σταθερή μέχρι το 2027, και να αρχίσει να αυξάνεται προοδευτικά από τότε, λόγω της υποχρεωτικής εγκατάστασης συστημάτων σε νέα κτίρια. Το 2030, αναμένεται να εισφέρουν λίγο λιγότερο από το 20% της νέας εγκατεστημένης ισχύος που θα εγκατασταθεί όλο το έτος.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω τάσεων, το 2030 τα μεγάλης κλίμακας συστήματα αναμένεται να αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο από 60%, με τα οικιακά φωτοβολταϊκά ελαφρώς χαμηλότερα από το 10%. Το υπόλοιπο ποσοστό θα αφορά εμπορικά συστήματα.  

Ωστόσο, η επέλαση των φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με την έλλειψη μονάδων αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα (καθώς οι πρώτες μπαταρίες αναμένονται από το 2026) αναδεικνύει μία σειρά από προκλήσεις – με κυρίαρχη την αύξηση των περικοπών ΑΠΕ. Ως συνέπεια, σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, φέτος οι απορρίψεις «πράσινης» παραγωγής αναμένεται να διαμορφωθούν στις 1.000 Γιγαβατώρες, με δεδομένο ότι έως τις 15 Σεπτεμβρίου άγγιζαν τις 632 Γιγαβατώρες.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 3,5% της συνολικής παραγωγής ΑΠΕ για το 2024. Επίσης, καθώς το 2024 απορρίφθηκαν 228 Γιγαβατώρες, σημαίνει πως οι περικοπές φέτος θα υπερτετραπλασιαστούν.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο του ΣΕΦ, τα δεδομένα θα είναι ακόμη πιο αρνητικά την επόμενη άνοιξη, όταν η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ θα έχει ενισχυθεί έτι περαιτέρω, χωρίς να έχουν εγκατασταθεί ακόμη μονάδες αποθήκευσης. Έτσι, προβλέπεται πως για το 2025 οι περικοπές θα διαμορφωθούν ακόμη υψηλότερα, στο 5%. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΕΦ, η πρόβλεψη του ΕΣΕΚ για την εγκατάσταση μπαταριών 4,325 Γιγαβατώρων έως το 2030 υπολείπεται των πραγματικών αναγκών, καθώς θα πρέπει το νούμερο αυτό να αυξηθεί στα 7,5-8 Γιγαβάτ.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης