Οι τελευταίες διευθετήσεις πριν κλείσει το βασικό κρίσιμο ορόσημο για το έργο «Prinos CO2 Storage» της Energean, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν χθες το απόγευμα, σε τηλεδιάσκεψη στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Κομισιόν. Είχε προηγηθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι η κοινοποίηση του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για την έγκριση της κρατικής ενίσχυσης καθώς το έργο έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση με 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Παράλληλα, για να προχωρήσει το project θα πρέπει έως τα τέλη του έτους να ολοκληρωθεί το market test, που θα καταδείξει το ενδιαφέρον της αγοράς και παράλληλα να λάβει περιβαλλοντικούς όρους. Βάσει των αποτελεσμάτων του τεστ αγοράς θα υπογραφούν τα δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανίες και θα ληφθεί και η τελική επενδυτική απόφαση πιθανώς στις αρχές του 2025. Επίσης, ήδη έχουν ξεκινήσει οι μελέτες οι οποίες θα επιβεβαιώσουν την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας του χώρου στους τρεις εκατομμύρια τόνους CO2.
Το «Prinos CO2 Storage» έχει ενταχθεί στην 6η λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI). Ο προϋπολογισμός του είναι άνω των 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί το 1 δισ. ευρώ αφορά τα έργα της Energean και τα υπόλοιπα το τμήμα του ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή του δικτύου για τη συλλογή ρύπων από τσιμεντοβιομηχανίες και διυλιστήρια, την υγροποίησή τους και τη μεταφορά τους με πλοία, αρχικά στον Πρίνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι, η Energean, μέσω της θυγατρικής της EnEarth, ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων αποθήκευσης σε Αίγυπτο και πιθανώς στην Κροατία.
Δυνατότητες για δέσμευση 4,5 εκατ τόνων ανά έτος
Πάντως, ήδη έχουν υπογραφεί 10 μη δεσμευτικές συμφωνίες (MoUs) μεταξύ βιομηχανιών, ελληνικών αλλά και ξένων (κυρίως από Ιταλία, Κροατία, Βουλγαρία) και της Energean, η οποία αναπτύσσει την αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα (CO2) με τη μετατροπή των εξαντλημένων ταμιευτήρων πετρελαίου του Πρίνου σε γεωλογικές αποθήκες. Ενδιαφέρον για τεχνολογίες CCS εκδηλώνει κυρίως η βαριά βιομηχανία (τσιμεντοβιομηχανία, διυλιστήρια, μεταλλουργία, βιομηχανία ορυκτών, χημική βιομηχανία και λιπάσματα) που εκπέμπει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
Το ενδιαφέρον της καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη από πέρυσι τρεις ελληνικές εταιρείες εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) για έργα που θα δεσμεύουν πάνω από 3,5 εκατ. τόνους ετησίως, με προοπτική αποθήκευσης στον Πρίνο ή σε άλλες διαθέσιμες αποθήκες. Πρόκειται για το IRIS της Motor Oil, το IFESTOS της Titan και το OLYMPUS του Ηρακλή. Μάλιστα και η HELLENiQ ENERGY έχει υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης για δέσμευση ενός εκατ. τόνων ανά έτος. Ήτοι συνολικά θα μπορούν να δεσμεύονται 4,5 εκατ. τόνοι τον χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες δέσμευσης και αποθήκευσης υπερβαίνουν σημαντικά τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο του Πρίνου. Έως σήμερα, έχει επιβεβαιωθεί η αποθηκευτική δυναμικότητα του project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο στα 1 εκατ. τόνους CO2 ετησίως, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι σε πλήρη ανάπτυξη θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει ποσότητες της τάξης των 3 εκατ. τόνων CO2 ετησίως, γεγονός που μένει να επιβεβαιωθεί από τις μελέτες που έχουν ξεκινήσει. Πάντως μελλοντικά είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν κι άλλες αποθήκες ώστε να καλυφθούν οι συνολικές εκπομπές της ελληνικής βιομηχανίας, γι΄ αυτό προχωρούν ήδη μελέτες για την εξεύρεση κι άλλων κατάλληλων χώρων.
www.worldenergynews.gr