Aπευθείας φόρτιση μπαταρίας από την ηλιακή ταράτσα - Η νέα τεχνολογία της Solaredge από την Καλιφόρνια

Aπευθείας φόρτιση μπαταρίας από την ηλιακή ταράτσα - Η νέα τεχνολογία της Solaredge από την Καλιφόρνια

Ανακάλυψη που φέρνει νέα δεδομένα στην τροφοδοσία ρεύματος και στην αποθήκευση ενέργειας (cleantechnica)

Η SolarEdge (ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε ένα βελτιστοποιημένο σύστημα μετατροπέα DC και εισηγμένη στην Wall Street ) είναι γνωστή για τους μετατροπείς υψηλής απόδοσης.

Η εταιρεία βρέθηκε και φέτος στο RE+ 2024 στο Anaheim της Καλιφόρνια, επιδεικνύοντας όλες τις τελευταίες βελτιώσεις και αναβαθμίσεις που έχει κάνει στο ηλιακό οικοσύστημα των προϊόντων της.

Οι μετατροπείς, οι μπαταρίες και η τεχνολογία της SolarEdge διαφέρουν σημαντικά και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μάθουν ποια μάρκα μετατροπέα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ο εγκαταστάτης τους.


Πώς λειτουργούν οι μετατροπείς της SolarEdge

Ο μετατροπέας οικιακού διανομέα της SolarEdge είναι η καρδιά του συστήματος και μπορεί να μεταφέρει την ισχύ από DC σε AC με απόδοση 99%.

Σύμφωνα με το cleantechnica.com, είναι πρωτόγνωρο στον κλάδο και είναι ουσιαστικά αυτό που ξεχώρισε τη SolarEdge ως ηγέτη στον οικιακό χώρο ηλιακών μετατροπέων.

Ακριβώς κάτω από τον μετατροπέα οικιακού διανομέα της SolarEdge σε μια τυπική εγκατάσταση υπάρχει ένα κουτί με αποσύνδεση όπου το DC τροφοδοτεί το σύστημα.

Αυτή είναι μια μαγική μικρή σύνδεση που προσφέρει το Solar Edge και είναι ένα κρίσιμο στοιχείο διαφοροποίησης, επειδή επιτρέπει στο DC από ένα ηλιακό σύστημα στον τελευταίο όροφο να αποστέλλεται απευθείας σε έναν αποκλειστικό δίαυλο DC και όχι απευθείας στον μετατροπέα.

Αυτό έχει νόημα, καθώς επιτρέπει την τροφοδοσία ρεύματος από το ηλιακό σύστημα στον τελευταίο όροφο απευθείας σε άλλα εξαρτήματα DC όπως η μπαταρία, ένας φορτιστής DC EV ή ακόμα και συσκευές DC στο μέλλον.

Οι μπαταρίες (όπως οι ηλιακοί συλλέκτες), αποθηκεύουν ενέργεια καθώς η σχεδιαστική απόφαση της SolarEdge τους επιτρέπει να αγγίζουν απευθείας τον δίαυλο DC του μετατροπέα χωρίς να χρειάζεται να τον γυρίσουν πρώτα στο AC.

 

Το μεγάλο πλεονέκτημα της SolarEdge

Το να επιτρέπεται η φόρτιση της μπαταρίας απευθείας από την ηλιακή ταράτσα αλλάζει το παιχνίδι, καθώς βελτιώνει δραστικά την απόδοση του συνολικού συστήματος και ελαχιστοποιεί τις απώλειες μετ' επιστροφής από την είσοδο στην μπαταρία και στη συνέχεια στο σπίτι ως χρησιμοποιήσιμη τροφοδοσία AC.

Η αναστροφή της ισχύος από συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο ρεύμα και πίσω, (γνωστή και ως απόδοση μετ' επιστροφής), είναι περίπου 10% απώλεια σε ένα τυπικό σύστημα, αλλά οι μετατροπείς της SolarEdge μπορούν να το κάνουν αυτό με απόδοση μετ' επιστροφής 98%.

Αυτό είναι ένα μνημειώδες πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, οι οποίοι πρέπει να μεταφέρουν την τροφοδοσία στο εναλλασσόμενο ρεύμα πριν την επανατοποθετήσουν σε μπαταρία και αντίστροφα όταν την τραβούν πίσω από τη μπαταρία DC.

Για τους ιδιοκτήτες σπιτιού σημαίνει ότι παράγει άμεσα περισσότερη χρησιμοποιήσιμη ισχύ από το ηλιακό σύστημα στον τελευταίο όροφο και από την αποθηκευμένη μπαταρία.


Η Επόμενη Γενιά
προϊόντων

Η ομάδα της SolarEdge πάντα βγάζει νέα προϊόντα (π.χ. μπαταρία ), κάνει βελτιώσεις (όπως το δίαυλο DC) και διευκολύνει την εγκατάσταση των προϊόντων της.

Στη RE+, παρουσίασαν τη στοίβα υλικού επόμενης γενιάς η οποία πρόκειται να φτάσει το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Αυτή η νέα σειρά προϊόντων αποτελεί αναβάθμιση της στοίβας υποδομής κατοικιών από κάτω προς τα πάνω και προσφέρει αποτελεσματικότητα τόσο στον εγκαταστάτη όσο και στον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Η νέα σειρά είναι κυριολεκτικά μια στοίβα που τοποθετεί τον μετατροπέα πάνω από ένα σύνολο αρθρωτών μπαταριών 4,4 κιλοβατώρων.

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ_SolarEdge.jpg

Αυτές οι αρθρωτές μπαταρίες επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη του σπιτιού να αγοράσει ακριβώς πόση αποθήκευση ενέργειας χρειάζεται, με έως και 4 τούβλα μπαταριών ανά στοίβα για συνολικά 17,6 kWh το καθένα.

Στην κορυφή, η SolarEdge ενοποίησε τον μετατροπέα οικιακού διανομέα, τη διεπαφή αντιγράφων ασφαλείας, τον υπολογιστή, τη γραμμή διαύλου και το σύστημα οικιακής γρήγορης τοποθέτησης, όλα σε μια ενιαία μονάδα που στοιβάζεται καθαρά στο αρθρωτό σύστημα μπαταρίας.

Αυτό όχι μόνο κάνει το σύστημα πιο αισθητικά ευχάριστο, αλλά μειώνει δραστικά τον χρόνο, την προσπάθεια και το κόστος εγκατάστασης του συστήματος.


Η προσφορά του νέου συστήματος

Η μετάβαση σε ένα αρθρωτό σύστημα μπαταριών βελτιώνει επίσης την υλικοτεχνική υποστήριξη του συστήματος, καθώς το τρέχον επιτοίχιο σύστημα μπαταρίας SolarEdge ζυγίζει 220 λίβρες / 100 κιλά, ενώ οι νέες μονάδες μπαταρίας ζυγίζουν μόνο 70 λίβρες.

Αυτό σημαίνει ότι ένας μόνο εγκαταστάτης μπορεί να τα διαχειριστεί από το πίσω μέρος ενός φορτηγού αντί να χρειάζεται να βγάλει ένα φορτηγό με περονοφόρο ανυψωτικό για να διαχειριστεί τη σημερινή μονολιθική μπαταρία.

Αυτό το νέο σύστημα διαθέτει την ίδια αποκλειστική γραμμή διαύλου DC που επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας από την ισχύ συνεχούς ρεύματος που παράγεται από ένα ηλιακό σύστημα στον τελευταίο όροφο, αλλά προσφέρει επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα με την προσθήκη του επερχόμενου αμφίδρομου οικιακού φορτιστή EV της SolarEdge.

Η SolarEdge ανακοίνωσε τον αμφίδρομο φορτιστή EV πέρυσι και τώρα τον παρουσιάζει με τη νέα σουίτα οικιακών μετατροπέων.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτός ο φορτιστής DC εισέρχεται απευθείας στο ηλεκτρικό  όχημα με σύνδεση DC.

Σήμερα αυτός είναι ο προσαρμογέας CCS1 στη Βόρεια Αμερική, αλλά η SolarEdge επιβεβαιώνει ότι η εναλλαγή αυτού με ένα καλώδιο φόρτισης συμβατό με NACS είναι μια απλή λειτουργία.

Το πιο σημαντικό όμως από αυτό είναι ότι ο νέος αμφίδρομος φορτιστής DC SolarEdge εισέρχεται απευθείας στον δίαυλο DC στον μετατροπέα επόμενης γενιάς.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός ​​από τη φόρτιση όταν το ηλιακό σύστημα παράγει ενέργεια, μπορεί να αξιοποιηθεί απευθείας η ισχύς συνεχούς ρεύματος που παράγεται από το ηλιακό σύστημα στην οροφή σας χωρίς να χρειάζεται να  περάσει πρώτα από έναν μετατροπέα.

Σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να τροφοδοτήσετε το σπίτι σας από την μπαταρία DC του οχήματός σας, εάν υποστηρίζει αμφίδρομη ισχύ εξόδου.


Τι χρειάζεται

Για να επωφεληθούν οι καταναλωτές πλήρως από το δίαυλο DC, θα χρειαστούν έναν αντιστροφέα SolarEdge με βελτιστοποιητές σε κάθε πίνακα, ένα σύστημα μπαταρίας SolarEdge και τον νέο αμφίδρομο φορτιστή DC EV SolarEdge.  

Αυτό είναι μνημειώδες όσον αφορά την απόδοση και μπορεί επίσης να αξιοποιήσει τη στοίβα μπαταριών του σπιτιού για ένα επιπλέον τράνταγμα συνεχούς ρεύματος, εάν χρειαστεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης