Η κορυφαία εταιρεία αναλύσεων στον ενεργειακό τομέα με έδρα το Όσλο της Νορβηγίας, ανακάλυψε 30 «ενεργειακές λεκάνες» με μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και δυνατότητα ενσωμάτωσης φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών
Η είσοδος των υδροηλεκτρικών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις θα μπορούσε να προσφέρει μείωση των εκπομπών.
Οι πλήρως ηλεκτροδοτημένες εξέδρες και άλλες εγκαταστάσεις που λειτουργούν στη νορβηγική ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα εκπέμπουν 1,2 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαγόνι, σύμφωνα με την Rystad Energy (κορυφαία εταιρεία αναλύσεων στον ενεργειακό τομέα με έδρα το Όσλο της Νορβηγίας).
Αυτό είναι 86% χαμηλότερο από τα 8,4 kg CO2/boe που εκπέμπονται από τα ίδια στοιχεία ενεργητικού πριν από την ηλεκτροδότηση.
Η Νορβηγία μπορεί να αναπτύξει τους πόρους της υδροηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως για να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών από την ανάντη παραγωγή της. Η χώρα σχεδιάζει τώρα να μειώσει τις εκπομπές κατά 70% έως το 2040.
Άλλες χώρες παραγωγής έχουν μεγαλύτερα προβλήματα με τη μετατροπή των υπεράκτιων εγκαταστάσεων τους για τον ίδιο σκοπό (ιδίως πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από την ηπειρωτική χώρα), ανεπαρκείς υποδομές δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και περιορισμένη χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας.
Αλλά ακόμη και μια μερική ηλεκτροδότηση θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές μειώσεις των εκπομπών, ισχυρίζεται η Rystad.
Η Rystad ανακάλυψε 30 «ενεργειακές λεκάνες»
Η Rystad έχει εντοπίσει παγκοσμίως 30 «πρώτες ενεργειακές λεκάνες» με μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και δυνατότητα ενσωμάτωσης φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.
Αυτές οι λεκάνες συλλογικά θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου φέτος και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι το 2050.
Εάν οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις στις λεκάνες υποβαλλόταν σε ηλεκτροδότηση, θα αποφευχθούν συνολικά 5,5 γιγατόνοι CO2 έως το 2050.
«Όπου είναι εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, η ηλεκτροκίνηση έχει μεγάλες δυνατότητες να μειώσει τις εκπομπές του κλάδου διατηρώντας παράλληλα την παραγωγή», δήλωσε ο Palzor Shenga (αντιπρόεδρος έρευνας ανάντη της Rystad).
Η διαδικασία σχεδιασμού θα απαιτούσε την υιοθέτηση βέλτιστων τεχνολογιών καθώς και αξιολόγηση του κόστους και των στρατηγικών που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός συνεχούς ενεργειακού εφοδιασμού, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες τοποθεσίες με περιορισμένη πρόσβαση στα τοπικά δίκτυα. Άλλες προτεραιότητες είναι η δημιουργία οικονομικής και χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας αυτών των επενδύσεων.
Περίπου 140 Bcm/έτος αερίου έχουν αναφλεγεί τα τελευταία 10 χρόνια
Η έκρηξη έχει μεγάλο αντίκτυπο στις παγκόσμιες εκπομπές λόγω κυρίως της έλλειψης οικονομικών κινήτρων, ρυθμιστικών πλαισίων και τεχνικών δυνατοτήτων για την ανάπτυξη αγορών και υποδομών φυσικού αερίου.
Η Rystad υπολογίζει ότι περίπου 140 Bcm/έτος αερίου έχουν αναφλεγεί παγκοσμίως τα τελευταία 10 χρόνια.
Μεγάλο μέρος των τόμων προέρχεται από τις δραστηριότητες μεγάλων παραγωγών στη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η αποφυγή εκτόξευσης θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για τη μείωση των εκπομπών ανάντη τόσο για τα ηλεκτροδοτημένα περιουσιακά στοιχεία όσο και για εκείνα με περιορισμένο δυναμικό ηλεκτροδότησης.
www.worldenergynews.gr