Αμβούργο: Κινεζικές εταιρείες κατακλύζουν την έκθεση WindEnergy

Αμβούργο: Κινεζικές εταιρείες κατακλύζουν την έκθεση WindEnergy
Οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι η αυξημένη κινεζική παρουσία στην WindEnergy Hamburg αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη της Κίνας προς την Ευρώπη
Οι Κινέζοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών και οι προμηθευτές εξαρτημάτων θα είναι το «hot» θέμα της εκδήλωσης WindEnergy που θα λάβει χώρα αργότερα αυτό το μήνα στο Αμβούργο, και όχι άδικα.

Η σημαντική αύξηση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την υπεράκτια αιολική ενέργεια οδήγησε στην γιγάντωση της μεγαλύτερης έκθεσης αιολικής ενέργειας στον κόσμο, η οποία θα περιλαμβάνει περίπου 1.500 εκπροσώπους εταιρειών σε 75.000 τετραγωνικά μέτρα και σε 10 αίθουσες, μια συμμετοχή πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Σχεδόν 100 από αυτούς τους εκπροσώπους θα είναι Κινέζοι, αποτελώντας έτσι τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα στον εκθεσιακό χώρο μετά τους Γερμανούς οικοδεσπότες, δήλωσε στο Recharge ο Andreas Arnheim, διευθυντής της WindEnergy Hamburg.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κινέζοι παίκτες έλαμψαν δια της απουσίας τους από την τελευταία μεγάλη εκδήλωση για την αιολική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην ΕΕ που διοργανώθηκε στο Μπιλμπάο από την βιομηχανική ένωση WindEurope, η οποία πρωτοστάτησε προειδοποιώντας για τους κινδύνους που απειλούν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα εάν οι κατασκευαστές συνεχίζουν να προτιμούν τα κινεζικά προϊόντα.

Η Messe Hamburg, η οποία έχει διεθνή και όχι ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δεν συνδέεται με κάποιο λόμπι στην αιολική ενέργεια, δεν έχει ουσιαστικά κανένα πρόβλημα με την παρουσία των κινεζικών εταιρειών.

«Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ουδέτερη οντότητα και προσφέρουμε την ευκαιρία σε όλες τις εταιρείες του κλάδου να παρουσιαστούν στο κοινό», δήλωσε ο Arnheim της Messe Hamburg στο Recharge.

Μεγάλη η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη

Οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι η αυξημένη κινεζική παρουσία στην WindEnergy Hamburg αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη της Κίνας προς την Ευρώπη.

«Δείχνει την όρεξη των Κινέζων να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε στο Recharge ο Marc Hamer, ένας από τους ιδρυτές της Greentech Partners με έδρα το Αμβούργο.

Ο Hamer σε έκθεσή του νωρίτερα φέτος επεσήμανε την αυξανόμενη είσοδο των Κινέζων κατασκευαστών στις διεθνείς αγορές, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, την Ινδία, τη Βραζιλία και την Αυστραλία.

Μερικά από τα ονόματα

Οι δυτικές κατασκευάστριες ανεμογεννητριών Siemens Energy, GE Vernova, Vestas, Nordex και Enercon θα έχουν όλες περίπτερα στην WindEnergy Hamburg, αλλά θα έχουν κοντά τους τον ανταγωνισμό από την Άπω Ανατολή.

Στις μεγάλες κινεζικές εταιρείες που έχουν κλείσει εκθεσιακό χώρο στο Αμβούργο συμπεριλαμβάνονται οι ΚΑΕ Sany, Dongfang και CRRC, καθώς και η Vensys, θυγατρική της Goldwind, η οποία παραχωρεί άδειες χρήσης μηχανημάτων και εξαρτημάτων σε άλλους κατασκευαστές.

Η Mingyang θα παρουσιάσει τα πιο πρόσφατα μηχανήματά της στην εμπορική έκθεση στο Αμβούργο.

Η εταιρεία μόλις εγκατέστησε την πρώτη της υπεράκτια ανεμογεννήτρια 20 MW σε πεδίο δοκιμών στην Κίνα και συγκλόνισε τον αιολικό τομέα της Ευρώπης φέτος με σχέδια για τη δημιουργία εργοστασίου στην Ιταλία που θα παράγει μηχανές 18,8 MW.

Ενώ ένα μεγάλο σύνολο κατασκευαστών, συμπεριλαμβανομένων των Orsted, EnBW, Iberdrola και RWE, έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν τουλάχιστον το ενδεχόμενο χρήσης κινεζικών ανεμογεννητριών, η WindEurope έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την κινεζική μαζική επέλαση στην ευρωπαϊκή αγορά, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων και για αθέμιτες πρακτικές από κινεζικούς παίκτες που υποστηρίζονται με κρατική χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ξεκίνησε νωρίτερα φέτος έρευνα κατά των επιδοτήσεων στους κινεζικούς προμηθευτές ανεμογεννητριών.

Εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού στο πεδίο των τιμών στην πατρίδα τους που τροφοδοτείται από την «πρωτοφανή» πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ολόκληρο τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι κινεζικοί γίγαντες της αιολικής ενέργειας έχουν στρέψει όλο και περισσότερο τα μάτια τους στην Ευρώπη, είχε δηλώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης