Τελευταία Νέα

Έγκριση για 86,4 MW Αιολικού στην Ορεστειάδα για την OX2 - 12 Ανεμογεννήτριες με ύψος 247 μέτρα!

Έγκριση για 86,4 MW Αιολικού στην Ορεστειάδα για την OX2 - 12 Ανεμογεννήτριες με ύψος 247 μέτρα!
Σήμερα έφτασε να κατέχει ένα «πράσινο» pipeline έργων ΑΠΕ 1,8 GW στην ελληνική αγορά
Βαθιές ρίζες στην ελληνική αγορά αναπτύσσει ο σουηδικός όμιλος «OX2» , ο οποίος από τον Μάρτιο του 2022 έως σήμερα έφτασε να κατέχει ένα «πράσινο» pipeline έργων ΑΠΕ 1,8 GW, εκ των οποίων το 0,3 GW αφορά μονάδες αποθήκευσης και το 1,5 GW αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες απέκτησε και περιβαλλοντικούς όρους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για αιολικό πάρκο ισχύος 86,4 MW το οποίο χωροθετείται στην περιοχή της Ορεστιάδας και θα υλοποιηθεί από τη θυγατρική του «Αιολική Τριγώνου». Πρόκειται για το δεύτερο έργο του ομίλου στην Ελλάδα που εξασφαλίζει περιβαλλοντικούς όρους. Τρεις μήνες πριν οι «Σουηδοί» είχαν λάβει έγκριση και για άλλο ένα αιολικό πάρκο που αναπτύσσουν στην ίδια περιοχή, ισχύος 129,8 MW.

Μέσω της θυγατρικής «Άνεμος Έβρου», η «OX2» έχει λάβει και άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος 187 ΜW, η οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην περιοχή των Σαπών Ροδόπης.

Ποιός είναι ο όμιλος OX2

Ο όμιλος είχε κάνει τη δυναμική είσοδό του στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας πριν από 2,5 χρόνια εξαγοράζοντας δύο χαρτοφυλάκια μονάδων ΑΠΕ ισχύος άνω των 500 MW σε πρώιμη έως και σε μεσαία φάση ανάπτυξης. Η OX2, με έδρα στη Στοκχόλμη, είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη.

Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της βρίσκεται η ανάπτυξη τεχνολογιών αιολικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, με το χαρτοφυλάκιό της στα χερσαία αιολικά να ξεπερνά τα 3 GW σε Ευρώπη και Αυστραλία. Από το 2004, έχει πουλήσει περισσότερα από 11 GW και έχει κατασκευάσει 3,8 GW.

Παράλληλα, διαθέτει ένα ισχυρό και διαφοροποιημένο συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ (εκτός από χερσαία αναπτύσσει υπεράκτια αιολικά, φωτοβολταϊκά και σταθμούς αποθήκευσης), το οποίο απέκτησε μέσω ενός συνδυασμού εξαγορών και ανάπτυξης νέων έργων. Μάλιστα, παράλληλα με την υπεράκτια αιολική ενέργεια, η OX2, σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, σκοπεύει να διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός hub υπεράκτιων εγκαταστάσεων για την παραγωγή και «πράσινου» υδρογόνου.

Ο σουηδικός όμιλος, δραστηριοποιείται σε έντεκα αγορές στην Ευρώπη: Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και στις νήσους Ωλαντ στη Βαλτική. Από το 2023 το OX2 λειτουργεί και στην Αυστραλία. Οι πωλήσεις το 2023 έφτασαν περίπου 686,5 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί περίπου 500 υπαλλήλους. Το OX2 είναι εισηγμένο στο Nasdaq Stockholm από το 2022.

Τι αναφέρει η ΑΕΠΟ

Όσον αφορά στην πρόσφατη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΥΠΕΝ, αυτή αφορά αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 86,4 ΜW (από το συνολικό έργο των 186,4 MW) με τα συνοδά έργα του, ο οποίος αποτελείται από 12 ανεμογεννήτριες ισχύος 7,2 MW, με ύψος πυλώνα 166 μέτρα, διάμετρο πτερωτής 162 μέτρα και συνολικό ύψος 247 μέτρα. Οι υπόλοιπες ανεμογεννήτριες του έργου δεν περιλαμβάνονται στην ΑΕΠΟ λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων των Υπουργείων Πολιτισμού και Εθνικής Άμυνας.

Τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του αιολικού πάρκου αφορούν στην υπόγεια σύνδεση των ανεμογεννητριών μεταξύ τους, μέσω της κατασκευής υπόγειας όδευσης γραμμής Μέσης Τάσης που θα καταλήγει σε κέντρο ελέγχου. Η σύνδεση του ΑΣΠΗΕ με το δίκτυο προτείνεται να γίνει στον υφιστάμενο υποσταθμό Ορεστιάδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης