Τελευταία Νέα

Μπλόκο στην "υπερθέρμανση" 3 φωτοβολταϊκών mega projects στην Θεσσαλία από την Περιφέρεια - Ποιούς αφορούν

Μπλόκο στην
Το 1% της καλλιεργήσιμης γης της Θεσσαλίας που επειτρέπει φ/β αντιστοιχεί σε 44.000 στρέμματα και ήδη έχουν εγκατασταθεί σε 40.000 στρέμματα

Θύελλα έχει προκαλέσει η υπερθέρμανση της αγοράς των φωτοβολταϊκών πάρκων, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και συνολικά στην Ελλάδα, με τους δήμους της χώρας να συσπειρώνονται και να ζητούν λόγο στην αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), διά του κεντρικού τους οργάνου, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας γνωμοδότησε αρνητικά για άλλα τρία «mega project» ΑΠΕ. Πρόκειται για επενδύσεις εταιρειών που συνδέονται με την αυστραλιανή Maquarie και τη γαλλική Acuo. Ειδικότερα, «φρέναρε» τα εξής υπό αδειοδότηση έργα:

-Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 120MW που χωροθετείται σε περιοχές των Δήμων Ρήγα Φεραίου και Φαρσάλων και αναπτύσσει η «Velestino solar μονοπρόσωπη ΙΚΕ», συμφερόντων Reden Solar της οποίας μέτοχοι είναι οι Macquarie Asset Management, καναδική British Columbia Investment Management Corporation (BCI) και Munich Ergo Asset Management GmbH

- Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW στη θέση «Ταμιευτήρες – Ανατολική Λάρισα» των Δημοτικών Ενοτήτων Αρμενίου, Κιλελέρ, Πλατυκάμπου και Λακερείας των Δήμων Κιλελέρ και Αγιάς, επένδυση που αναπτύσσει η «Αgroenergy solar 2 μονοπρόσωπη ΑΕ», θυγατρική του γαλλικού ομίλου Akuo SA.

- Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 110 MW που αναπτύσσεται σε περιοχές της Λάρισας, του Παλαμά Καρδίτσας και της Φαρκαδόνας Τρικάλων από τη CERO Development, θυγατρική της Macquarie.

Περιφέρεια: Εκαντλήθηκαν τα επιτρεπόμενα όρια

Η ανησυχία από την «υπερσπορά» φωτοβολταϊκών στον κάμπο είναι έκδηλη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ Δημήτρη Κουρέτa να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάληψη της παραγωγικής αγροτικής γης και ζητά να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας «έχουν δοθεί άδειες σε 374.000 στρέμματα που αποτελούν το 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στον κάμπο.

Το 1% της καλλιεργήσιμης γης της Θεσσαλίας (σ.σ. η νομοθεσία επιτρέπει περιορισμό της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο 1% της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας) αντιστοιχεί σε 44.000 στρέμματα και ήδη έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά σε 40.000 στρέμματα, έχει, δηλαδή, σχεδόν εξαντληθεί το επιτρεπόμενο όριο». Το ζητούμενο πλέον είναι πόσα από τα υπόλοιπα 334.000 στρέμματα βρίσκονται σε καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότας;

Λόγο στην αδειοδότηση έργων ΑΠΕ διεκδικούν οι δήμοι

Ωστόσο, το ζήτημα της υπερθέρμανσης της αγοράς ΑΠΕ δεν απασχολεί μόνο τους δήμους της Θεσσαλίας, όπου χωροθετούνται και τα περισσότερα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και τους δήμους όλης της χώρας, οι οποίοι αντιδρούν γιατί δεν έχουν λόγο στην αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, όλων των τεχνολογιών. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η παντελής έλλειψης συμμετοχής των Δήμων στις διαδικασίες αδειοδότησής τους, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα.

Αφενός, το συλλογικό όργανο των δήμων τάχθηκε κατά των fast track διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδότησης ΑΠΕ σε λιμνοδεξαμενές, τεχνητές λίμνες και τεχνητά υδάτινα σώματα, οι οποίες προβλέπονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, ειδικά σε εποχές που η λειψυδρία είναι προ των πυλών και οι ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση αγνοούνται πλήρως.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, η χωροθέτηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και αποθήκευσης ενέργειας, θα πρέπει να γίνεται με σοβαρούς κανόνες και όρους, στοχεύοντας απόλυτα στην ισόρροπη ανάπτυξη και με σεβασμό στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες, ενώ ζητά την κατά προτεραιότητα διασύνδεση των Ενεργειακών Κοινοτήτων των Δήμων στο δίκτυο, με δεδομένο ότι οι ΟΤΑ αποτελούν τους μεγαλύτερους ενεργειακούς καταναλωτές της χώρας.

Επαναφέρει δε, το πάγιο αίτημά της που αφορά στη συμμετοχή εκπροσώπου του εκάστοτε Δήμου στον οποίο χωροθετούνται έργα ΑΠΕ, ή εκπροσώπου της ΚΕΔΕ, στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης