Επικαιρότητα

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου
Tα σημεία αφετηρίας των δυο ηγετών στην συνάντηση

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Τρίτη το απόγευμα με τον  πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα δεν υποχωρεί από τις θέσεις της και αυτό δεν βοηθά καθόλου τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, που έτσι κι αλλιώς αναγνωρίζει μόνο μία και μοναδική διαφορά, ενώ απορρίπτει όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας.



Οι προϋποθέσεις και ισορροπίες

Σύμφωνα με το vima.gr, η ούτως ή άλλως εύθραυστη ισορροπία διαταράχθηκε το καλοκαίρι με το επεισόδιο της Κάσου – Καρπάθου, με το οποίο η Τουρκία αναβάθμισε για μία ακόμη φορά τις διεκδικήσεις της και προσέθεσε ένα ακόμη τμήμα των ελληνικών χωρικών υδάτων σε εκείνα που θέτει υπό αμφισβήτηση. Η κρίση αποφεύχθηκε, ωστόσο η ελληνική πλευρά προσέρχεται σε αυτή τη νέα συνάντηση με την επίγνωση ότι ο τούρκος πρόεδρος σε καμία περίπτωση δεν έχει μετριάσει τις αναθεωρητικές του διαθέσεις.

Σημειώνεται πάντως από κυβερνητικά στελέχη ότι στο σημείο που έχουν φτάσει οι επικοινωνίες και οι συναντήσεις κορυφής, θα πρέπει να διερευνηθούν και να εξευρεθούν οι προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα.

Ποιο μπορεί να είναι αυτό και πού θα μπορούσε να τοποθετηθεί χρονικά είναι άγνωστο, όμως υπό αυτό το πρίσμα υψηλότατη διπλωματική πηγή αναφέρει κάτι αξιοσημείωτο: «Υπάρχει μια συναντίληψη στην Αθήνα και στην Αγκυρα ότι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών θα μπορούσε να έχει λυθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν».
Αναβαθμισμένο status

Ενα επιπρόσθετο νέο στοιχείο είναι ότι ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στη νέα αυτή συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, όπως και στη Γενική Συνέλευση με την ευρύτερη έννοια, μετά την πρόσφατη εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επόμενη διετία – με τη στήριξη πάντως και της Τουρκίας.

Το νέο αυτό δεδομένο αξιολογείται ως σημαντική παράμετρος στις διμερείς συνομιλίες, αλλά και ευρύτερα. Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό και πρωτίστως την κρίση στη Μέση Ανατολή, την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση του αραβοϊσραηλινού πολέμου, την ανάφλεξη στον Λίβανο και τον ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Τουρκία στον μουσουλμανικό κόσμο και στη γεωπολιτική αναστάτωση της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Υπό αυτούς τους όρους, η ελληνική κυβέρνηση έχει την επίγνωση ότι οι συναντήσεις και οι συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία δεν θα είναι μια απλή υπόθεση. Μπορεί τα νερά στο Αιγαίο να παραμένουν ήρεμα, όμως αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρόοδος, ούτε και μία μόνιμη συνθήκη επί του πεδίου.

Υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές ανέφεραν τις προηγούμενες εβδομάδες ότι στο πεδίο του ελληνοτουρκικού διαλόγου υπάρχουν νέα δεδομένα προς αξιολόγηση. Υπό αυτή την έννοια, η συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας έχει προετοιμαστεί με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα, ενώ εκτιμάται ότι η πρόσφατη προπαρασκευαστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν έγινε σε ένα κλίμα στοιχειώδους συνεννόησης.

Toυρκία - Αίγυπτος

Στο φόντο της προσπάθειας να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας και να μην ανατραπεί η εύθραυστη ισορροπία, προβάλλει η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς και κρίσιμες παράμεροι, όπως η πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων του Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η διαφαινόμενη συνεννόηση μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου στη Λιβύη είναι μία νέα γεωπολιτική παράμετρος και παρακολουθείται με προβληματισμό από την Αθήνα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης