Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Πύρινη «κόλαση» στην Πορτογαλία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

Πύρινη «κόλαση» στην Πορτογαλία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα
H Iσπανία έχει ήδη στείλει βοήθεια
Η έκταση που έχει καεί στην ηπειρωτική Πορτογαλία από την Κυριακή ξεπερνά πλέον τα 106.000 εκτάρια, με την κυβέρνηση να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη γειτονική Ισπανία να στέλνει ακόμη και τον στρατό της για να βοηθήσει στην καταστολή των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus, οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκονται στις περιοχές Aveiro, Tâmega e Sousa και Viseu Dão Lafões, με συνολικά 75.645 εκτάρια καμένα,  δηλαδή  το 71% της συνολικής έκτασης που έχει καεί στην Πορτογαλία.

Εκτός από την καμένη έκταση, οι πυρκαγιές έχουν χειρότερες επιπτώσεις: η πορτογαλική Εθνική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης και Πολιτικής Προστασίας (ANEPC) κατέγραψε πέντε θανάτους από τις πυρκαγιές στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ την Τετάρτη τόνισε την ύπαρξη 118 τραυματιών, 10 εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Όσον αφορά τα θύματα, από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, έχουμε συνολικά 123 καταγεγραμμένα και επιβεβαιωμένα θύματα, συμπεριλαμβανομένων πέντε νεκρών, 10 σοβαρά τραυματιών, 49 ελαφρά τραυματιών και 59 θυμάτων που έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στο πεδίο των κατασβεστικών επιχειρήσεων και δεν χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομειακές μονάδες», δήλωσε ο εθνικός διοικητής Αντρέ Φερνάντες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της ANEPC στο Carnaxide.

Η πορτογαλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλους τους δήμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες και ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει ανάλυση «της όλης κατάστασης για τις πυρκαγιές και τις συνέπειές τους» σε συνάντηση υπό την προεδρία του προέδρου Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση έστειλε 248 στρατιώτες και 82 οχήματα από τη στρατιωτική μονάδα έκτακτης ανάγκης (UME) στην Πορτογαλία για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη το ισπανικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι ομάδες UME βρίσκονται ήδη στην Πορτογαλία, βοηθώντας στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών», έγραψε το ισπανικό υπουργείο Άμυνας στο X.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε στη Lusa το βράδυ της Τρίτης ότι οι 230 Ισπανοί πυροσβέστες της UME, της στρατιωτικής μονάδας που ενεργοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, θα έφθαναν στην Πορτογαλία νωρίς το πρωί.

Εκτός από τους 248  στρατιώτες πυροσβέστες και τα 82 οχήματα της UME, η Ισπανία έχει στείλει δύο αεροπλάνα υδροβομβαρδισμού Canadair για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης