Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ουγγαρία κατηγορεί την ΕΕ για αποτυχία απεξάρτησης από ρωσικό αέριο

Η Ουγγαρία κατηγορεί την ΕΕ για αποτυχία απεξάρτησης από ρωσικό αέριο

Παρόλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε δραστικά τις ρωσικές εισαγωγές (από +50% σε 15% πέρυσι) μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (euractiv)

Απίστευτο και όμως αληθινό ή απίστευτο και όμως ενεργειακό;

Η Ουγγαρία η οποία είναι φιλική προς την Gazprom κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) διότι δεν παρέχει αρκετή υποστήριξη για να βοηθήσει μικρότερες μεσογειακές χώρες να απομακρυνθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα euractiv.com, ο Csaba Marosvari (αναπληρωτής υφυπουργός της Ουγγαρίας για την ενεργειακή ασφάλεια), είπε στις 18 Σεπτεμβρίου στους παρευρισκόμενους στο συνέδριο Gastech στο Χιούστον ότι μικρότερα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, χρειάζονται περισσότερη χρηματοδότηση για να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Περίπου τα 2/3 των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ουγγαρίας προέρχονται από τη Ρωσία, αλλά αυξάνεται η πίεση για τη χώρα μαζί με ορισμένους από τους γείτονές της να διαφοροποιηθούν ταχύτερα από τη ρωσική ενέργεια, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.


Η αναπάντεχη δήλωση του Ούγγρου αξιωματούχου

Ελάχιστοι στην παρούσα φάση περίμεναν ότι μέλος της ουγγρικής κυβέρνησης θα μιλούσε δημόσια για θέμα που μόνο ευνοϊκό δεν ήταν για τη Ρωσία.

Το έκανε όμως ο Marosvari.

Συγκεκριμένα είπε: «Στην περιοχή μας υπάρχουν μικρές χώρες, μικρές αγορές, λίγοι σημαντικοί παράγοντες της αγοράς, έλλειψη κεφαλαίων, τέτοιου είδους έργα υποδομής και αποσυμφόρησης μπορεί να κοστίσουν έως και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ  σε όρους αγοράς καυσίμων δεν είναι εφικτό να εκπληρωθούν.

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χρηματοδότηση έργων πράσινης ενέργειας για τον τερματισμό της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα έχει αφήσει ορισμένες χώρες εκτός του μείγματος.

Ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, δεχθήκαμε όλο και ισχυρότερες πιέσεις να διαφοροποιηθούμε ταχύτερα μακριά από τα ρωσικά καύσιμα, αλλά αρνούνται τα κεφάλαια για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό».


Η προ 3ετίας συμφωνία Ουγγαρίας - Gazprom

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία λαμβάνει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας 15ετούς συμφωνίας με την Gazprom που υπεγράφη το 2021.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία γρήγορα λύγισε τις απαιτήσεις της Μόσχας να πληρώσει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Στοιχεία από την Επιτροπή της ΕΕ δείχνουν ότι από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ μείωσε δραστικά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου (από +50% σε 15% πέρυσι). Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για την Ουγγαρία η οποία δεν έχει μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Εκτός από τις προμήθειες μέσω του πιο άμεσου αγωγού μέσω Ουκρανίας, η Ουγγαρία λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω του TurkStream (αγωγός που περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα προς το ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας και από εκεί στη Βουλγαρία και τη Σερβία).

Η Βουλγαρία δεν λαμβάνει φυσικό αέριο από την TurkStream και βασίζεται σε εναλλακτικές προμήθειες, αλλά σύμφωνα με μια σύμβαση συνεχίζει να διασφαλίζει τη διαμετακόμιση προς τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

 

Συμφωνίες LNG Ουγγαρίας με Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία

Ο Marosvari είπε ότι η Ουγγαρία έχει υπογράψει ορισμένες βραχυπρόθεσμες συμφωνίες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία για να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησής της από ρωσικές πηγές. Αναμένει επίσης η Τουρκία και η Ελλάδα να γίνουν πιο σημαντικοί προμηθευτές φυσικού αερίου αγωγών και LNG στο μέλλον.

«Δεν βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι, αυτό ισχύει και για την παροχή φυσικού αερίου.

Οι Ρώσοι παραδίδουν σύμφωνα με τα συμβόλαια, για εμάς είναι αξιόπιστοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε μια ενιαία πηγή, επομένως ακολουθήσαμε μια στρατηγική διαφοροποίησης για τον εφοδιασμό», είπε ο Marosvari.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης