Η εταιρική ζήτηση ενισχύει τα PPA αλλά κάνει τις συμφωνίες πιο περίπλοκες (Montel)

Η εταιρική ζήτηση ενισχύει τα PPA αλλά κάνει τις συμφωνίες πιο περίπλοκες (Montel)

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

 

Οι ολοένα και πιο αυστηροί στόχοι εταιρικής βιωσιμότητας ενισχύουν τη ζήτηση για συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) από τις εταιρείες, αλλά επίσης κινδυνεύουν να κάνουν τις συμφωνίες πιο περίπλοκες, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών στη Montel.

Οι εταιρείες στράφηκαν στις συμφωνίες λόγω της πίεσης να τηρήσουν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα διακυβέρνησης (ESG), δήλωσε η Simona Soci της MBS Consulting. «Οι αυξανόμενες υποχρεώσεις των εταιρειών να γίνουν πιο πράσινες θα αυξήσουν τη ζήτηση για PPA».
Η αγορά PPA πιθανότατα θα γίνει επίσης πιο εξελιγμένη ως μέρος αυτής της διαδικασίας, ανέφεραν παρατηρητές της αγοράς.

Σύνθετα προϊόντα και εργαλεία διαχείρισης κινδύνου

Θα χρειαστούν πιο σύνθετα προϊόντα και εργαλεία διαχείρισης κινδύνου για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες επιβαρύνσεις των κανονισμών όπως η Οδηγία της ΕΕ για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας (CSRD).

Αυτή η προσπάθεια ευθυγράμμισης των εκθέσεων χρηματοοικονομικής και βιωσιμότητας από το 2025 θα απαιτήσει από τις εισηγμένες εταιρείες με περισσότερους από 500 υπαλλήλους να εξετάσουν στις επίσημες αναφορές τους πώς τα επιχειρηματικά μοντέλα και οι στρατηγικές τους συμμορφώνονται με τον στόχο της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα για το 2050.

«Οι συμβάσεις και γενικότερα οι προμήθειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι πλέον απλές, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εμπορικών και αναπτυξιακών στρατηγικών μιας εταιρείας», δήλωσε ο Carlo Stagnaro, αναλυτής του Ινστιτούτου Bruno Leoni.

Άλλες στρατηγικές περιλάμβαναν εταιρικούς πράσινους στόχους που περιγράφονται στην πρωτοβουλία RE100 – μια εθελοντική εταιρική δέσμευση για 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – καθώς και νομοθεσία της ΕΕ όπως το πακέτο «Fit for 55» για μείωση των εκπομπών κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

«Η ζήτηση για PPA σίγουρα θα αυξηθεί γιατί αυτό απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, και ακόμη περισσότερο μετά την έκθεση Draghi για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, Θα γίνουν απαραίτητα», δήλωσε ο σύμβουλος ενέργειας Sergio Giraldo.

Η έκθεση Draghi

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi περιέγραψε μια σειρά από συστάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε μια έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα που επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια.
«Αυτό σημαίνει περισσότερο χώρο για διμερείς διαπραγματεύσεις, με πιο σύνθετες δομές τιμολόγησης και λιγότερη τυποποίηση στις συμβάσεις», πρόσθεσε ο Giraldo.

Τα PPA ήταν επίσης πιθανό να αναπτύξουν πιο διαφορετικές δομές τιμολόγησης για να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες και τα προφίλ κινδύνου των επιχειρήσεων, οδηγώντας σε πιο προσαρμοσμένες συμβάσεις PPA, είπαν οι συμμετέχοντες.

«Καθώς η ποσότητα της ανανεώσιμης ενέργειας που προμηθεύεται μέσω PPA και παρόμοιων μηχανισμών αυξάνεται στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, καθίσταται ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες να κάνουν καλές συμφωνίες προκειμένου να μην εκτοπιστούν από υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους», είπε ο Stagnaro.

Εξωτερική πίεση

«Οι απαιτήσεις ESG αναγκάζουν τις εταιρείες να εργαστούν σε ένα πολύ ευρύ σύνολο θεμάτων, η δημιουργία μιας στρατηγικής για το κλίμα είναι ένας τομέας και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη με λύσεις για τη μείωση των εκπομπών μέσω προμήθειας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας είναι μέρος αυτής της δουλειάς», δήλωσε ο Flemming Sorensen, αντιπρόεδρος για την Ευρώπη στο LevelTen Energy.

«Υπάρχει κάποιου βαθμού επείγουσα ανάγκη από το ρυθμιστικό περιβάλλον, αλλά μέρος της οφείλεται επίσης από τις ίδιες τις εταιρείες – δεδομένης της αυξανόμενης πίεσης που δέχονται τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς ενδιαφερόμενους».

Αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν μια ώριμη και πιο σύνθετη αγορά PPA που καθοδηγείται από την αυξανόμενη εστίαση των εταιρειών στη βιωσιμότητα και τις ατομικές τους ανάγκες για πιο ευέλικτες και εξατομικευμένες λύσεις προμήθειας ενέργειας, είπε η Soci.
Οι εταιρείες έντασης ενέργειας, για παράδειγμα, έπρεπε να αποδείξουν ότι προμηθεύονταν ποσοστιαία ποσόστωση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ οι μη ενεργοβόρες εταιρείες είχαν τώρα να παρουσιάσουν εκθέσεις βιωσιμότητας, πρόσθεσε ο Soci.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης