Αιολικό πάρκο στην Τασμανία μεριμνά για την προστασία των αετών από την κίνηση των ανεμογεννητριών

Αιολικό πάρκο στην Τασμανία μεριμνά για την προστασία των αετών από την κίνηση των ανεμογεννητριών
Όλα για το σύστημα IdentiFlight
Το αιολικό πάρκο της Τασμανίας πρωτοστατεί στη χρήση τεχνολογίας σχεδιασμένης για την αποφυγή θανάτων πτηνών από χτυπήματα των πτερυγίων των ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με το Renew Economy, η εταιρεία Goldwind, κατασκευάστρια και συνιδιοκτήτρια του αιολικού πάρκου Cattle Hill, ισχύος 144 MW, στα υψίπεδα της Τασμανίας, αναφέρει ότι το επίτευγμα αυτό οφείλεται στην αναβάθμιση του συστήματος εναέριας παρακολούθησης και ανίχνευσης, που ονομάζεται Identiflight.

Η συγκεκριμένα τεχνολογία χρησιμοποιεί αισθητήρες τοποθετημένους σε κάποιους πύργους, οι οποίοι ανιχνεύουν ιπτάμενα αντικείμενα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να αναγνωρίζει ειδικά τους αετούς.

Εάν η ταχύτητα και η τροχιά πτήσης ενός αετού τον φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης με μια ανεμογεννήτρια, το σύστημα στέλνει στη συνέχεια σήμα για τη διακοπή λειτουργίας της συγκεκριμένης τουρμπίνας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Goldwind, αναφέρει ότι ένας πρόσθετος και ψηλότερος πύργος Identiflight ύψους 30 μέτρων εγκαταστάθηκε στο αιολικό τον Μάιο του 2023, για να αντιμετωπιστεί ένα τυφλό σημείο που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής του IdentiFlight, που ξεκίνησε το 2019.

Η Goldwind λέει ότι ο πύργος των 30 μέτρων επιτρέπει στις κάμερες του IdentiFlight να βλέπουν πάνω από δασικές περιοχές που προηγουμένως δεν ήταν ορατές και επιτρέπει στο σύστημα προστασίας να παρακολουθεί τους αετούς που περνούν πάνω από την κορυφή του δασικού θόλου.

Αυτή η αναβάθμιση είναι «επιτυχής μέχρι σήμερα», αναφέρει η ενημέρωση, «χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις από το αιολικό πάρκο σε αετούς από τότε που εγκαταστάθηκε ο ψηλός πύργος».

Ο David Rogers, διευθυντής της Goldwind Australia, λέει ότι το επίτευγμα αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της καινοτομίας και της συνεργασίας στην υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Το σύστημα IdentiFlight έχει οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη κατανόηση του τρόπου συμπεριφοράς του πληθυσμού και της δραστηριότητας του αετού στο χώρο», αναφέρει η εταιρεία.

«Το αιολικό πάρκο Cattle Hill διατηρεί τώρα έναν σταθερό πληθυσμό αετών, με τη δραστηριότητα των αετών να είναι υψηλότερη από ό,τι πριν από την έναρξη της κατασκευής».

Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί που προκαλούνται στα πτηνά από τα αιολικά πάρκα είναι μια συνήθης καταγγελία κατά της τεχνολογίας αυτής, αν και δεν είναι εύκολο να βρεθούν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με αυτό - ιδίως σε σύγκριση με άλλες ενεργειακές τεχνολογίες.

Ένα άρθρο του Simon Chapman του 2017, που δημοσιεύθηκε στο Conversation, έγραφε ότι, ενώ τα πτερύγια των ανεμογεννητριών σκοτώνουν πράγματι πουλιά και νυχτερίδες, οι μελέτες δείχνουν ότι η αρνητική συμβολή τους τελικά δεν είναι τόσο μεγάλη- και η εστίαση σε αυτές ως δολοφόνους πουλιών είναι δυσανάλογη σε σχέση με άλλες πολύ πιο επιζήμιες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης