Παρενέργειες

Με συμφωνία 10ετίας οι Τούρκοι στο LNG με την Total πάνε να μας πάρουν το ρόλο του hub στη ΝΑ Ευρώπη

Με συμφωνία 10ετίας οι Τούρκοι στο LNG με την Total πάνε να μας πάρουν το ρόλο του hub στη ΝΑ Ευρώπη
10ετή συμφωνία υπέγραψε σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία με την TotalEnergies για την τροφοδοσία LNG με δυνατότητα επανεξαγωγής του σε Ευρώπη και Αίγυπτο που είναι και το δεύτερο deal, καθώς οι γείτονες έχουν στόχο να γίνουν hub φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο.

Το deal αφορά 1,6 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, και ξεκινάει το 2027.

Για λογαριασμό των Τούρκων θα δουλέψει η κρατική Botas, πολύ γνωστή και στους ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους, η οποία και θα διαφοροποιεί το μείγμα φυσικού αερίου που ιστορικά προέρχεται από Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία και Ιράν.

Ο συμφωνίες της Άγκυρας με Μόσχα και Τεχεράνη τελειώνουν το 2025 και 2026 αντίστοιχα και οι Τούρκοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την ανανέωσή τους.

Η επιλογή για παράδοση στην Ευρώπη προσθέτει επίσης δυνατότητες για εμπορία αερίου από την Botas πέρα από τα σύνορά της. Η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Shell νωρίτερα αυτόν τον μήνα περιλάμβανε παρόμοια ρήτρα, ενώ πέρυσι η εταιρεία έκλεισε μικρές εξαγωγικές συμφωνίες με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία.

Η Τουρκία έχει ήδη επενδύσει πολλά σε νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και σε έρευνες για κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα

Λέτε να μας ανταγωνιστούν και να μας φάνε τελικά την πρωτοκαθεδρία που στόχο έχουμε ως Ελλάδα να γίνουμε το βασικό διαμετακομιστικό κέντρο φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης