Ενέργεια

Ολλανδία: Αναζητείται λύση την αναζήτηση για το γερμανικό δίκτυο της TenneT

Ολλανδία: Αναζητείται λύση την αναζήτηση για το γερμανικό δίκτυο της TenneT

Θα δοθούν συνολικά δάνεια 19 δισ. ευρώ έως το 2026

 

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξακολουθεί να εξετάζει επιλογές για τις γερμανικές δραστηριότητες του κρατικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας TenneT , συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής εισαγωγής στο χρηματιστήριο.
Η κυβέρνηση θα παράσχει στην TenneT συνολικά δάνεια 19 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2026, αφού η γερμανική κυβέρνηση απέτυχε να συμφωνήσει σε μια προγραμματισμένη αγορά των γερμανικών δραστηριοτήτων της ολλανδικής εταιρείας νωρίτερα φέτος.
Η TenneT χρειάζεται κεφάλαια για μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο για να βοηθήσει στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Το νέο κεφάλαιο προστίθεται στα δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ που υποσχέθηκαν για φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η TenneT ακολουθεί ένα επενδυτικό σχέδιο 160 δισ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση κατ' αρχήν δεν θέλει να χρησιμοποιήσει χρήματα από τους Ολλανδούς φορολογούμενους για το γερμανικό μέρος (της TenneT)», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών Eelco Heinen σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.
«Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών θεωρείται η καλύτερη διαρθρωτική λύση για την TenneT Γερμανίας».

Ενδιαφέρον για αγορά του 25%

Η Γερμανία, η οποία έχει ήδη μειοψηφικές συμμετοχές στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης TransnetBW και 50Hertz, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει επίσης μερίδιο 25% στην TenneT Γερμανίας εάν υπάρξει επίσημη διαδικασία πώλησης.
Ο Heinen είπε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για εισαγωγή μετοχών ή ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών με πιθανούς επενδυτές τους επόμενους μήνες.
Το Βερολίνο ζήτησε από την Ολλανδία το 2023 να πουλήσει το δίκτυο, το μεγαλύτερο της Γερμανίας, σε μια συμφωνία που θα το αποτίμησε περίπου στα 20-25 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς θεωρήθηκε κρίσιμη υποδομή για τη μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια.
Ωστόσο, οι πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης της Γερμανίας και οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης