Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σερβίρει η ΗelleniQ Energy στο παιχνίδι αντιπροσφορών για την Elpedison - Yπογράφονται οι όροι με την Edison

Σερβίρει η ΗelleniQ Energy στο παιχνίδι αντιπροσφορών για την Elpedison - Yπογράφονται οι όροι με την Edison
Στην « ολλανδικού τύπου» ηλεκτρονική δημοπρασία, όπου οι δύο μέτοχοι θα διαθέτουν ταυτόχρονα δικαίωμα πώλησης (put option) και δικαίωμα αγοράς (call option) οι προσφορές- αντιπροσφορές θα λάβουν χώρα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων περίπου
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την διεξαγωγή της δημοπρασίας για την πώληση- αγορά του 50% της Elpedison που θα κρίνει ποιος από τους δύο μετόχους Helleniq Energy και Edison θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας με την οποία συμπορεύτηκαν τα τελευταία 15 χρόνια στην αγορά του ηλεκτρισμού.

Oι δύο μέτοχοι φέρονται να υπογράφουν πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα τις συμβάσεις για τη διευθέτηση του χωροταξικού της αδειοδοτημένης μονάδας φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της Helleniq Energy στη Θεσσαλονίκη , όπως και του αγωγού σύνδεσής της με το ΔΕΣΦΑ για την τροφοδοσία της με φυσικό αέριο και τη διέλευση των γραμμών μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας, όταν αυτή υλοποιηθεί και τεθεί σε λειτουργία.

Οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν καταλήξει στο περιεχόμενο της μακροχρόνιας σύμβασης που θα υπογράψει η Helleniq Energy με την Elpedison για την μίσθωση του οικοπέδου μέσα στο οποίο προβλέπεται να εγκατασταθεί η μονάδα, ώστε αυτή να προχωρήσει απρόσκοπτα ανεξάρτητα από την νέα μετοχική σύνθεση της εταιρίας που θα προκύψει με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας. Μία δεύτερη σύμβαση θα κατοχυρώνει το δικαίωμα διέλευσης από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου του αγωγού τροφοδοσίας με αέριο και των γραμμών μεταφοράς.


Υπογράφεται η συμφωνία επί των όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας 

Μέσα στην εβδομάδα εκτός απροόπτου αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία επί των όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Elpedison, κείμενο που θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξή της με τις εκτιμήσεις να την τοποθετούν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία προσδίδει στην ιταλική πλευρά ένα κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα αφού θα είναι η Helleniq Energy που θα πρέπει να αποκαλύψει πρώτη τα χαρτιά της υποβάλλοντας οικονομική προσφορά, δεδομένου ότι είναι αυτή που έθεσε ζήτημα εξαγοράς του ποσοστού που κατέχουν οι Ιταλοί συνεταίροι της στην κοινή εταιρία.

Η Εdison, που σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα έχουν διαρρεύσει από την ιταλική πλευρά, βλέπει στρατηγικά την ελληνική αγορά και δεν προτίθεται να αποχωρήσει , θα υποβάλλει αντιπροσφορά, σε μια διαδικασία που θα συνεχιστεί με προσφορές/αντιπροσφορές έχοντας πάρει ένα σήμα για το εύρος των επόμενων κινήσεων του αντιπάλου του, που εύλογα δεν μπορεί να αποκλίνουν σημαντικά από την πρώτη προσφορά.


Oλλανδικού τύπου δημοπρασία

Στην « ολλανδικού τύπου» ηλεκτρονική δημοπρασία, όπου οι δύο μέτοχοι θα διαθέτουν ταυτόχρονα δικαίωμα πώλησης (put option) και δικαίωμα αγοράς (call option) οι προσφορές- αντιπροσφορές θα λάβουν χώρα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων περίπου. H μάχη θα κριθεί από το τίμημα που είναι διατεθειμένη η κάθε πλευρά να προσφέρει, με βάση τις ξεχωριστές αποτιμήσεις, που έχουν κάνει και οι οποίες εμφανίζονται να αποκλίνουν σημαντικά. Πληροφορίες φέρουν τις δύο αποτιμήσεις για το 50% της κοινής εταιρίας να κυμαίνονται μεταξύ 200-300 εκατ. ευρώ, με την Edison να καταλήγει στην υψηλότερη και την Helleniq Energy στην χαμηλότερη.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά μέσα στον Οκτώβριο. Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ενδιαφέρον το σύνολο της ενεργειακής αγοράς αφου η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της Elpedison θα προκαλέσει ντόμινο ανατροπών στην χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρισμού, που βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Η Elpedison δραστηριοποιείται σήμερα με δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στην προμήθεια με μερίδιο 6,14%.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και με δεδομένη την μελλοντική αλλαγή σύνθεσης της HE, αντιλαμβάνονται ότι στην πορεία θα παίξουν ρόλο οι όποιες εξελίξεις προχωρήσουν ή δεν προχωρήσουν σε σχέση με τον Ήρωνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης