Τελευταία Νέα

WindEurope: Η Ευρώπη δεν κατασκεύασε αρκετά αιολικά (+6,4 GW) στο α΄εξάμηνο - Πρόβλημα στα δίκτυα

WindEurope: Η Ευρώπη δεν κατασκεύασε αρκετά αιολικά (+6,4 GW) στο α΄εξάμηνο - Πρόβλημα στα δίκτυα

Λιγότερες εγκαταστάσεις σε σχέση με το 2023 - 15 GW μέχρι το τέλος του έτους έναντι 16 GW πέρυσι

Η Ευρώπη πρόσθεσε 6400 MW νέας χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ισχύος το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της WindEurope (ένωση που προωθεί τη χρήση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη).

Ειδικότερα προστέθηκαν 5,3 GW χερσαίας αιολικής ισχύος και 1,1 GW υπεράκτιων.

Οι νέες εγκαταστάσεις το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι ελαφρώς λιγότερες από το αναμενόμενο και κάτω από τις μισές από αυτές που κατασκευάστηκαν ολόκληρο το 2023, με την ΕΕ να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων 15 GW φέτος, σε σύγκριση με 16 GW το 2023.

Η Ευρώπη έλαβε 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ τελικών επενδυτικών αποφάσεων (FID) σε νέα αιολικά πάρκα το πρώτο εξάμηνο του 2024, λιγότερο από το 30% των συνολικών FIDs που ελήφθησαν το 2023.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η ΕΕ-27 κατασκεύασε 5,7 GW από τα 6,4 GW, αποτελούμενα από 4,7 GW ξηράς και 1 GW υπεράκτιας.

Η Γερμανία κατασκεύασε τα περισσότερα με 1,7 GW, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (1,2 GW) και την Ισπανία (876 MW).

Η Ευρώπη έχει τώρα 278 GW εγκατεστημένης ισχύος αιολικής ενέργειας, που περιλαμβάνει 242 GW χερσαίας και 35 GW υπεράκτιας ισχύος.

Η ΕΕ έχει τώρα 225 GW αιολικής ενέργειας που αποτελείται από 205 GW χερσαίας και 20 GW υπεράκτιας χωρητικότητας.

Οι παραγγελίες ανεμογεννητριών αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 11% το πρώτο εξάμηνο του 2023 για όλη την Ευρώπη και κατά 33% για την ΕΕ.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ χορήγησαν 19,7 GW νέας αιολικής ισχύος στις δημοπρασίες τους το πρώτο εξάμηνο του 2024, διπλάσια από την ίδια περίοδο του 2023 και η WindEurope δήλωσε ότι οι αριθμοί αδειών είναι επίσης ενθαρρυντικοί, ιδίως τα 5 GW νέων χερσαίων αδειών που χορηγήθηκαν στη Γερμανία.

Οι τρέχουσες τάσεις και ο αγωγός έργων και δημοπρασιών δείχνουν τώρα ότι η ΕΕ έχει ισχύ 350 GW αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Το κύριο σημείο συμφόρησης βρίσκεται τώρα στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την WindEurope η οποία θεωρεί ότι οι νέες συνδέσεις δεν δημιουργούνται ή δεν αδειοδοτούνται αρκετά γρήγορα.

Ο συνδυασμός ακόμη υψηλών επιτοκίων και κόστους εισροών με χαμηλότερη προοπτική για τις μελλοντικές τιμές χονδρικής ενέργειας καθιστά επίσης δύσκολη τη λήψη FID για νέα αιολικά πάρκα, ειδικά για τα μεγάλα υπεράκτια.


Ο
Giles Dickson (Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope) δήλωσε:

«Η Ευρώπη δεν κατασκευάζει αρκετά νέα αιολικά πάρκα για να πετύχει τους ενεργειακούς στόχους της για το 2030.

Οι αριθμοί θα αυξηθούν τα επόμενα 6 χρόνια, αλλά όχι αρκετά.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν επειγόντως για να εφαρμόσουν τους κανόνες αδειοδότησης της ΕΕ και να διασφαλίσουν ότι οι συνδέσεις των δικτύων είναι έτοιμες στην ώρα τους.

Πρέπει να συμβάλουν στη βελτίωση της επιχειρηματικής κατάστασης, για όσους θέλουν να κατασκευάσουν νέα αιολικά πάρκα και να διασφαλίσουν ότι τα λιμάνια και τα άλλα logistics είναι κατάλληλα για τον σκοπό τους.

Πρέπει επίσης να ενισχύσουν την υποστήριξή τους για την ηλεκτροδότηση της θέρμανσης, των μεταφορών και της βιομηχανίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης