Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EE: «Ναι» στην συνέχιση της χρήσης των ουκρανικών υποδομών μεταφοράς αερίου μετά τη λήξη της συμφωνίας με τη Gazporm (Montel)

EE: «Ναι» στην συνέχιση της χρήσης των ουκρανικών υποδομών μεταφοράς αερίου μετά τη λήξη της συμφωνίας με τη Gazporm (Montel)
Οι εταιρείες στην ΕΕ λάμβαναν 14 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως μέσω της διαδρομής της Ουκρανίας, δήλωσε η Simson
Μπορεί να μην προτίθεται να ανανεώσει τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου Ουκρανίας-Gazprom, ωστόσο η ΕΕ θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις υποδομές φυσικού αερίου και αποθήκευσης της Ουκρανίας για τη λήψη εναλλακτικών προμηθειών, δήλωσε την Τετάρτη (11/9) η Επίτροπος Ενέργειας του γκρουπ, Kadri Simson.

Σύμφωνα με το Montel, η συμφωνία διαμετακόμισης που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος, επέτρεψε στις Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία να συνεχίσουν να λαμβάνουν ρωσικό αέριο από αγωγούς, δεδομένου ότι οι προμήθειες μειώθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.

Για την ιστορία, οι εταιρείες στην ΕΕ λάμβαναν 14 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως μέσω της διαδρομής της Ουκρανίας, δήλωσε η Simson.

«Το μήνυμά μου είναι πολύ σαφές - δεν υπάρχει ανάγκη να βρεθεί κάποιος τρόπος για την παράταση των εμπορικών συναλλαγών», είπε, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεργαστεί με τις χώρες αυτές για την εξεύρεση εναλλακτικών οδών.

Ωστόσο, η Επίτροπος επεσήμανε τα οφέλη από τη συνεχιζόμενη χρήση των υποδομών της Ουκρανίας.

«Οι υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας είναι μέρος των υποδομών μας. Μέρος του αερίου μας αποθηκεύεται σε χώρους της Ουκρανίας, οι οποίοι μας παρέχουν πρόσθετη ενεργειακή ασφάλεια».

Αποθήκευση αερίου

Η Simson δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Ουκρανία, -η οποία θα χάσει έσοδα με τη λήξη της πενταετούς συμφωνίας διαμετακόμισης- να διατηρήσει την αποθήκευση φυσικού αερίου.

Είπε μάλιστα ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με πιθανές εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ουκρανίας.

Ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμα μέρος σε συζητήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, είπε, και ούτε έχει υποβάλει ακόμα κάποιο αίτημα για επιπλέον ποσότητες αζέρικου φυσικού αερίου που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο RePowerEU, η ΕΕ στοχεύει να διακόψει όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027.

Η Σίμσον επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες κυρώσεις της ΕΕ για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.  

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της ενεργειακής ένωσης που δημοσιεύθηκε εχθές (11/9), αναφέρεται ότι το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκε από 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ το 2021 σε 18% μέχρι τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, οι εισαγωγές ρωσικού LNG αυξήθηκαν κατά περίπου 16% ετησίως σε 11,31 εκατ. τόνους (15,4 δισ. κυβικά μέτρα) μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler που συγκέντρωσε το Montel.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης