Κοινότητα, εκπρόσωποι συλλόγων, επαγγελματίες και κάτοικοι, φοβούνται ότι η θετική γνωμοδότηση του τοπικού Δασαρχείου θα δώσει το δικαίωμα για επέκταση του φαινομένου
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Αχαϊα και συγκεκριμένα στο Αίγιο.
Μετά την Παναγοπούλα, ήρθε η ώρα της Φτέρης όπου Κοινότητα, εκπρόσωποι συλλόγων, επαγγελματίες και κάτοικοι, φοβούνται ότι η θετική γνωμοδότηση του Δασαρχείου Αιγίου (Δασαρχείο Καλαβρύτων και ΟΦΥΠΕΚΑ διατήρησαν την αρχική αρνητική γνώμη τους) δίνει το έναυσμα για την τελική αδειοδότηση με τους τοπικούς φορείς να φοβούνται ότι θα γνωμοδοτήσει το ίδιο και η Διεύθυνση Δασών.
Γι’ αυτό το λόγο απευθύνονται στα αρμόδια όργανα, κινούνται δικαστικώς και ετοιμάζονται να αποτρέψουν το έργο.
Μάλιστα για τη διέλευση των ανεμογεννητριών γίνονται σημαντικές επεμβάσεις επί της επαρχιακής οδού Αιγίου – Φτέρης – Καλαβρύτων.
Αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο σχεδιασμός τέμνει μία μεγάλη δασική προστατευόμενη περιοχή, η οποία μετά τις φωτιές του 2007, έχει σχεδόν αναγεννηθεί.
Οι 11 ανεμογεννήτριες που έγιναν 4
Το αιολικό πάρκο που πρόκειται να κατασκευαστεί θα είναι παραγωγής 20,70MW και εγκατεστημένης ισχύος 22MW και ο σχεδιασμός είναι οι 4 ανεμογεννήτριες που θα έχουν διάμετρο πτερωτής 158 μέτρα και ύψος πλύμνης 101 μέτρα, να περάσουν με παράκαμψη το χωριό Σελινούντας, να ακολουθήσουν τον επαρχιακό δρόμο και στη συνέχεια με νέες παρακάμψεις των οικισμών Πυργάκι και Φτέρης (σημαντικά έργα παράκαμψης σε περιοχή με μεγάλες κλίσεις) να φτάσουν σε 2.000μ. περίπου πριν τον οικισμό Πετσάκοι, όπου θα γίνει νέα διάνοιξη δασικού δρόμου και στη συνέχεια με νέες διανοίξεις δασοδρόμων.
Επίσης, για τη διέλευση των ανεμογεννητριών γίνονται σημαντικές επεμβάσεις επί της επαρχιακής οδού Αιγίου – Φτέρης – Καλαβρύτων και έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του αιολικού μήκους 21χλμ, έως τη θέση Άνω Μαζαράκι- Ρακίτα. Σε αρχική φάση, η εταιρεία υπέβαλε αιτήσεις για τη διέλευση και εγκατάσταση 11 μικρότερων ανεμογεννητριών ύψους 50 μέτρων, λαμβάνοντας ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση αρνητικές γνωμοδοτήσεις από το Δασαρχείο Καλαβρύτων, το Δασαρχείο Αιγίου, τη Διεύθυνση Δασών Αχαΐας, τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
www.worldenergynews.gr