Ιταλία: Υπερκαλύφθηκε η πρώτη δημοπρασία αγροβολταϊκών – Ο λόγος (Montel)

Ιταλία: Υπερκαλύφθηκε η πρώτη δημοπρασία αγροβολταϊκών – Ο λόγος (Montel)
Η Ιταλία σχεδιάζει να διπλασιάσει την ανανεώσιμη δυναμικότητά της σε 131 GW έως το 2030, με την αγροβολταϊκή ηλιακή ενέργεια να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο
Η πρώτη δημοπρασία αγροβολταϊκών της Ιταλίας υπερκαλύφθηκε κατά 700 MW, φτάνοντας τα 1,7 GW, επειδή η «γενναιόδωρη» κρατική στήριξη ενίσχυσε την όρεξη των ενδιαφερόμενων, δήλωσαν στο Montel ειδικοί της αγοράς.

Οι προσφορές για μεγαλύτερα αγροβολταϊκά, τα οποία προορίζονται τόσο για παραγωγή ηλιακής ενέργειας όσο και για γεωργικούς σκοπούς - με δυναμικότητα άνω του 1 MW ανήλθαν συνολικά σε 1.550 MW, υπερδιπλασιάζοντας τα 740 MW που είχαν ανακοινωθεί για τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, μικρότερα έργα έως 1 MW συγκέντρωσαν προσφορές συνολικά 229 MW, ελαφρώς κάτω από την ανακοινωθείσα ποσόστωση των 300 MW.

«Πολλοί δεν περίμεναν τόσο μεγάλη ζήτηση, οπότε ήταν μια έκπληξη, αλλά πέρα από τα κίνητρα δείχνει ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει την ανησυχία για τα αγροβολταϊκά και είναι έτοιμη να κατασκευάσει αυτές τις μονάδες, καθώς τα οφέλη είναι σαφή», δήλωσε ο Matteo Donati, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ ReFeel.

Η Ιταλία σχεδιάζει να διπλασιάσει την ανανεώσιμη δυναμικότητά της σε 131 GW έως το 2030, με την αγροβολταϊκή ηλιακή ενέργεια να διαδραματίζει ρόλο εν μέσω κυβερνητικών πιέσεων για τη διατήρηση των παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων.

Οι επιδοτήσεις

Ο διαγωνισμός ήταν «μια μοναδική ευκαιρία, που προσφέρει πολύ γενναιόδωρους όρους», δήλωσε ο Alessio Pinzone, στέλεχος του ομίλου Rina.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επιχορήγηση 40% για την κατασκευή έργων, σε συνδυασμό με 20ετή τιμολόγια τροφοδότησης που ξεκινούν από 85 ευρώ/MWh, με επιπλέον 5 ευρώ/MWh για μονάδες στην κεντρική Ιταλία και 10 ευρώ/MWh στη βόρεια Ιταλία, για να καλυφθούν τα μειωμένα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι συμμετέχοντες έκαναν προσφορές με έκπτωση, με τις χαμηλότερες προσφορές να κερδίζουν.

Τα 1,7 GW που θα κατακυρωθούν θα οδηγήσουν σε κρατικές πληρωμές συνολικού ύψους 920 εκατ. ευρώ, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Η δημοπρασία θα μπορούσε να έχει δει περισσότερους πλειοδότες αν δεν είχε προκηρυχθεί τον Ιούνιο, αφήνοντας μόνο την περίοδο των διακοπών για την προετοιμασία των αιτήσεων πριν από την προθεσμία στις αρχές Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Pinzone.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν «πολύ θετικά».

Στις 3 Δεκεμβρίου, η κρατική GSE θα δημοσιεύσει την κατάταξη των επιτυχών προσφορών και πιθανότατα θα επιβεβαιώσει ότι σε όλους τους υποψηφίους ανατέθηκε δυναμικότητα, πρόσθεσε ο Pinzone.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης