Τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στον κόσμο είχε η Ελλάδα το 2023 (Ember)

Τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στον κόσμο είχε η Ελλάδα το 2023 (Ember)
Mέχρι το 2050 η παραγωγή από φωτοβολταϊκά και αιολικά θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του συστήματος ηλεκτρισμού, παρέχοντας σχεδόν το 70% της παγκόσμιας ενέργειας
Με την ηλιακή ενέργεια να αποτελεί την κορυφαία των ΑΠΕ, 33 χώρες παράγουν μέσω φωτοβολταϊκών περισσότερο από το 1/10 της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.

Σύμφωνα με την έκθεση του think tank Ember, η Ελλάδα κατέχει το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο παραγωγής ενέργειας από ηλιακά πάρκα στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειάς της με 19%, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (18%) και την Ολλανδία (17%).

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Χιλή, με σχεδόν 20% του μείγματός της την περσινή χρονιά.

Όπως αναφέρεται ρητά στην έκθεση της Ember, μέχρι το 2050 η παραγωγή από φωτοβολταϊκά και αιολικά θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του συστήματος ηλεκτρισμού, παρέχοντας σχεδόν το 70% της παγκόσμιας ενέργειας.

Τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα συνεισέφεραν το 13,4% του ηλεκτρισμού που παρήχθη διεθνώς το 2023, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό της «καθαρής» ενέργειας προήλθε από άλλες ανανεώσιμες πηγές, κυρίως τις υδροηλεκτρικές μονάδες.

Σε κατά κεφαλήν βάση, η Αυστραλία παρήγαγε την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακή ενέργεια με 1.810 kWh, ενώ η Ολλανδία ήρθε δεύτερη με 1.208 kWh, ενώ η Ισπανία έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής ενέργειας σε κατά κεφαλήν βάση το 2023, αφού κατέλαβε την πέμπτη θέση το 2022.

Όσο αφορά την Κίνα, αυτή παρήγαγε την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακή ενέργεια (584 TWh), ξεπερνώντας ακόμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες (238 TWh).

Την ίδια χρονιά πάλι, η Ινδία ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη γεννήτρια ηλιακής ενέργειας με 113 TWh.

Το 44% της ενέργειας της ΕΕ από ΑΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει σταθερά ανοδικά βήματα, με το 44% της ηλεκτρικής της ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ, αντιπροσωπεύοντας έτσι το 17% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023.

Πάνω από το 50% της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 προήλθε από πέντε τεχνολογίες: ηλεκτρικά οχήματα (EV), αντλίες θερμότητας, ηλεκτρολύτες, κλιματισμός και κέντρα δεδομένων.

Η εξάπλωση αυτών των τεχνολογιών θα επιταχύνει την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η συνολική ζήτηση ενέργειας θα μειωθεί, καθώς η ηλεκτροκίνηση είναι πολύ πιο αποδοτική από τα ορυκτά καύσιμα.

Να σημειωθεί ακόμα πως η Solar αποτέλεσε τον κύριο προμηθευτή ρεύματος στον κόσμο πέρυσι, παρέχοντας διπλάσια νέα ενέργεια από τον άνθρακα, ενώ διατήρησε το καθεστώς της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας για 19η σερί χρονιά.

Η Ember αναμένει η αύξηση της καθαρής ενέργειας να υπερκαλύψει τη συνολική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε πτώση κατά 2% το 2024.

Περισσότερες από τις μισές οικονομίες βρίσκονται ήδη τουλάχιστον πέντε χρόνια από την κορύφωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, με τις εκπομπές από αυτούς τους 118 τομείς ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν μειωθεί κατά 1/4 την τελευταία δεκαετία.

Οι προβλέψεις για φέτος

Η Ember προβλέπει ότι η παραγωγή από ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί οριακά το 2024, οδηγώντας σε μεγαλύτερες μειώσεις τα επόμενα χρόνια.

Η αύξηση της ζήτησης το 2024 αναμένεται να είναι υψηλότερη από ό,τι το 2023 (+968 TWh), ενώ αύξηση της καθαρής παραγωγής προβλέπεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη (+1300 TWh), οδηγώντας σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής ορυκτών καυσίμων κατά 2% (-333 TWh).

Ήδη η εξάπλωση της καθαρής παραγωγής, με αιχμή την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, έχει συμβάλει στην επιβράδυνση της αύξησης των ορυκτών καυσίμων κατά σχεδόν δύο τρίτα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, οι μισές οικονομίες του κόσμου έχουν ήδη περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την κορύφωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Οι χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με τις εκπομπές του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να κορυφώνονται συλλογικά το 2007 και να μειώνονται έκτοτε κατά 28%.

Την επόμενη δεκαετία η ενεργειακή μετάβαση θα εισέλθει σε νέα φάση, καθώς η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στον τομέα της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αναπόφευκτη.

Οι προσθήκες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας – με αιχμή την παραγωγή από φωτοβολταϊκά και αιολικά – προβλέπεται ήδη ότι θα ξεπεράσουν την αύξηση της ζήτησης κατά την επόμενη δεκαετία, εξασφαλίζοντας μέτριες μειώσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης