Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βloomberg: Οι Ουκρανοί ανησυχούν για διαρροές ραδιενέργειας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Βloomberg: Οι Ουκρανοί ανησυχούν για διαρροές ραδιενέργειας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς
Οι πυρηνικές μονάδες αντίθετα με αυτές των ορυκτών καυσίμων και των ΑΠΕ απαιτούν συνεχή ροή ηλεκτρισμού για να διατηρήσουν τα συστήματα ασφαλείας σε ισχύ
Σύμφωνα με το Bloomberg, κορυφαίο ενεργειακό στέλεχος της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι περαιτέρω βομβαρδισμοί των Ρώσων στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας θα μπορούσε να δημιουργήσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης  σε μια από τις τρεις μονάδες πυρηνικής ενέργειας που είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής πλευράς.

«Υπάρχουν 10 ηλεκτρικοί σταθμοίκλειδιά που συνδέονται με τις μονάδες πυρηνικής ενέργειας, η καταστροφή των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στο σκοτάδι και παράλληλα να προκαλέσει έναν συναγερμό ραδιενέργειας, ανέφερε ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Galushchenko στο Bloomberg σε συνέντευξή του.

«Τα χτυπήματα της Ρωσίας φορτώνουν με πυρηνικά ρίσκα τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οι υποσταθμοί αυτοί διατηρούν τη σταθερότητα του συστήματος, ελέγχοντας τους μετασχηματισμούς υψηλών φορτίων (high voltage) στις μονάδες που συνδέονται με το δίκτυο.

Οι πυρηνικές μονάδες αντίθετα με αυτές των ορυκτών καυσίμων και των ΑΠΕ απαιτούν συνεχή ροή ηλεκτρισμού για να διατηρήσουν τα συστήματα ασφαλείας σε ισχύ.

Χωρίς αυτό, το καύσιμο μέσα στους αντιδραστήρες κινδυνεύει να υπερθερμανθεί απειλώντας μια μη ελεγχόμενη επικίνδυνη διαρροή ραδιενέργειας.

Η θέση της ΙΑΕΑ

H International Atomic Energy Agency, την περασμένη εβδομάδα έκανε ένα ασυνήθιστο βήμα περιλαμβάνοντας στον έλεγχό της τους υποσταθμούς της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, ο Ζελένσκι έχει συμφωνήσει με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Mariano Grossi να αυξήσουν την εποπτεία στο ουκρανικό σύστημα.

«Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη», ανέφερε ο Grossi τη Δευτέρα σε μια δήλωσή του.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι καλωσόρισαν την ΙΑΕΑ για να συζητήσουν την ασφάλεια των πυρηνικών μονάδων στις 6 Σεπτεμβρίου στο Καλίνινγκραντ και κατηγόρησαν τους Ουκρανούς για προσπάθειες σαμποτάζ και επιθέσεις με drones.

Οι ουκρανοί έχουν υποστεί πολλά blackouts από τους τελευταίους βομβαρδισμούς κι όπως αναφέρει ο Galushchenko το πρόβλημα των Ουκρανών είναι οι ποσοτικοί βομβαρδισμοί που δέχονται από τους Ρώσους.

Αν και οι Ουκρανοί δεν μιλάνε κατευθείαν με τους Ρώσους έχουν ζητήσει από τρίτες χώρες όπως η Ινδία να μεσολαβήσουν για την πυρηνική ασφάλεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης