Ενέργεια

Οι γαλλικές εταιρείες ενέργειας φοβούνται επαναφορά της πρότασης για αύξηση των φόρων ( Reuters)

Οι γαλλικές εταιρείες ενέργειας φοβούνται επαναφορά της πρότασης για αύξηση των φόρων ( Reuters)

Η πρόταση θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ

 

Οι Γάλλοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας προετοιμάζονται για μια πιθανή αύξηση των φόρων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η νέα κυβέρνηση θα αναβιώσει μια πρόσφατη πρόταση για φορολόγηση μεγάλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Η απερχόμενη κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής 40.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (MW) σε εγχώριους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ισχύ άνω των 260 MW, δήλωσε μια πηγή σε μεγάλη εταιρεία ενέργειας.

Η πρόταση θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, το 80% των οποίων θα προέρχεται από την κρατική πυρηνική εταιρεία EDF.
Πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι ο Bercy είχε συντάξει φόρο επί της εγκατεστημένης ισχύος για το 2024, αλλά τώρα εναπόκειται στη μελλοντική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ακόμη σχηματιστεί από τον πρωθυπουργό Michel Barnier.

Αναζητούνται έσοδα

Η Γαλλία, που απειλείται με νομικές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υπέρβαση των εγκεκριμένων ορίων χρέους, αναζητά νέους τρόπους για να αυξήσει τα έσοδα αφού ο φόρος στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, γνωστός ως CRIM, ήταν πολύ χαμηλότερος από τις προσδοκίες το 2023.

Οι βαριές απώλειες που υπέστη η EDF και η ομαλοποίηση των ευμετάβλητων ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μείωσαν τις εισπράξεις της CRIM σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, από τα αναμενόμενα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προέτρεψε τη Δευτέρα τους νέους νομοθέτες να λάβουν υπόψη τις προτάσεις της πρώην κυβέρνησης και να εγκρίνουν προϋπολογισμό τις επόμενες εβδομάδες.
Η πυρηνική δυναμικότητα της EDF ξεπερνά τα 61 GW, κάτι που θα σήμαινε συνεισφορά 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς την προσθήκη των υδροηλεκτρικών και φυσικών της εργοστασίων.
Η Engie, η οποία κατέχει εργοστάσια με αέριο και υδροηλεκτρικά εργοστάσια συνολικής ισχύος 2,55 GW στη Γαλλία, θα μπορούσε να επιβαρυνθεί με 102 εκατομμύρια ευρώ.
Τα πέντε εργοστάσια της TotalEnergies που λειτουργούν με φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 2,67 GW, θα μπορούσαν να πληρώσουν περίπου 106,8 εκατομμύρια ευρώ.
Τα γαλλικά αιολικά και ηλιακά πάρκα είναι πολύ μικρά για να επηρεαστούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης