Τελευταία Νέα
Ενέργεια

S&P Global:Το 2025 θα ξεκινήσει ο ΟΠΕΚ + την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

S&P Global:Το 2025 θα ξεκινήσει ο ΟΠΕΚ + την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

 Η ασθενής ζήτηση πετρελαίου, ιδιαίτερα στην Κίνα, και οι ανησυχίες για την επιβράδυνση των οικονομιών συνέβαλαν στο πτωτικό κλίμα της αγοράς

 

Ο όμιλος ΟΠΕΚ+ θα αρχίσει να προσθέτει προσφορά στην αγορά το 2025, για πρώτη φορά από το 2022, δήλωσε ο Jim Burkhard, αντιπρόεδρος έρευνας της S&P Global Commodity Insights, στη Διάσκεψη Πετρελαίου Ασίας Ειρηνικού (APPEC) τη Δευτέρα σύμφωνα με το OilPrice.
«Πιστεύουμε ότι το 2025 για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, πρώτη φορά από το 2022, ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή», δήλωσε ο Burkhard στο συνέδριο στη Σιγκαπούρη που διοργάνωσε η S&P, όπως μεταδίδει το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, o ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αποφάσισαν να καθυστερήσoυν την κατάργηση των περικοπών παραγωγής της που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Η πρώτη προσθήκη στην προσφορά, των 180.000 βαρελιών την ημέρα (bpd), αναμένεται τώρα για τον Δεκέμβριο.

Κατά τη διάρκεια μιας virtual συνάντησης την Πέμπτη, τα οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ+ που σχεδιαζόταν να ξεκινήσουν τη χαλάρωση των περικοπών τον Οκτώβριο συμφώνησαν ότι θα τις παρατείνουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, «μετά από τον οποίο αυτές οι περικοπές θα καταργηθούν σταδιακά σε μηνιαία βάση, ξεκινώντας 1 Δεκεμβρίου 2024."

Προειδοποίηση για ευελιξία

Ο ΟΠΕΚ+ πρόσθεσε την προειδοποίηση ότι θα έχει ακόμα «την ευελιξία να διακόψει ή να αντιστρέψει τις προσαρμογές όπως απαιτείται», αναφερόμενος στις προσθήκες στην παγκόσμια προσφορά.

Η απόφαση να καθυστερήσει η αύξηση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ ήρθε μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών και στο χαμηλότερο μέχρι στιγμής φέτος. Εν μέσω ασθενέστερης από το αναμενόμενο κινεζικής ζήτησης και ανησυχιών για βραχυπρόθεσμη ζήτηση από την Κίνα και τις ΗΠΑ, η προοπτική του ΟΠΕΚ+ να προσθέσει προσφορά ήδη από τον Οκτώβριο είχε ανησυχήσει τις αγορές ότι η υπερπροσφορά το επόμενο έτος θα ήταν υψηλότερη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα, οι φόβοι για επιβράδυνση των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης και οι ελπίδες για επανεκκίνηση της παραγωγής στη Λιβύη προστέθηκαν επίσης στο πτωτικό κλίμα στην αγορά την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ , δεν βοήθησε καθόλου να ηρεμήσει τις αγορές και οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν την Παρασκευή στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούνιο του 2023 εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης