Ενέργεια

Η Edison σχεδιάζει τον πρώτο μικρό πυρηνικό της Ιταλίας μέχρι το 2035 (Montel)

Η Edison σχεδιάζει τον πρώτο μικρό πυρηνικό της Ιταλίας μέχρι το 2035 (Montel)
Οι SMR που αναπτύσσει η Edison είναι ταχύτεροι στην κατασκευή, ενώ παρέχουν και ευελιξία στο σύστημα, απαιτώντας ταυτόχρονα πολύ λιγότερη γη από τους συμβατικούς πυρηνικούς σταθμούς
Η ιταλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Edison σχεδιάζει να κατασκευάσει τον πρώτο της μικρό αρθρωτό αντιδραστήρα (SMR) 340 MW έως το 2035, ενώ μια αντίστοιχη μονάδα παρόμοιου μεγέθους βρίσκεται στα σκαριά για το 2040, δήλωσε ο CEO της εταιρείας στο Montel.

Κάθε μονάδα θα παράγει συνολικά 3 TWh, σύμφωνα με ενημέρωση της Edison σε παρουσίαση στο φόρουμ Ambrosetti στο Cernobbio της Ιταλίας, όπου συζητήθηκε η πυρηνική βιομηχανία της χώρας.

«Η πρώτη μονάδα θα πρέπει να κατασκευαστεί σε μια δεκαετία και θέλουμε να κατασκευάσουμε συνολικά 20 μονάδες, οπότε βλέπουμε μια μονάδα το χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Edison Nicola Monti στο Montel.

Οι SMR που αναπτύσσει η Edison είναι ταχύτεροι στην κατασκευή, ενώ παρέχουν και ευελιξία στο σύστημα, απαιτώντας ταυτόχρονα πολύ λιγότερη γη από τους συμβατικούς πυρηνικούς σταθμούς, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οποιαδήποτε πυρηνική αναγέννηση απαιτούσε επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα «ίσως ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η συζήτηση».

Η πυρηνική ενέργεια - και ιδιαίτερα οι αντιδραστήρες μικρής κλίμακας - πρέπει να αποτελέσουν μέρος του ενεργειακού μείγματος της Ιταλίας, καθώς η χώρα επιδιώκει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές ρύπων, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά το κόστος, δήλωσε στο συνέδριο ο Ferruccio Resta, πρόεδρος του Πυρηνικού Ιδρύματος του Πολυτεχνείου του Μιλάνου.

Ακόμα κι έτσι όμως, η πυρηνική τεχνολογία δεν θα πρέπει να αναπτυχθεί ως εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας, αλλά θα πρέπει να καταστεί συμπληρωματική πηγή και να φτάσει το 10% του συνολικού μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050, πρόσθεσε.

«Η πυρηνική ενέργεια σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα λειτουργούσε πολύ καλά, ιδίως λόγω της ευελιξίας που θα δημιουργούνταν».

Ενδιαφέρον και από την Enel

Ο Gianni Vittorio Armani, στέλεχος της ιταλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Enel, τόνισε επίσης το ενδιαφέρον της εταιρείας του για την ανάπτυξη SMR.

«Έχουμε συνεργασίες με τη Newcleo και την Ansaldo Energia για να εξετάσουμε την ανάπτυξη μονάδων SMR και την τεχνολογία τρίτης και τέταρτης γενιάς».

Πυρηνική αναβίωση

Ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντόνιο Ταγιάνι υπερθεμάτισε την Παρασκευή στο ίδιο φόρουμ υπέρ της αναβίωσης της πυρηνικής βιομηχανίας της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς την ουσιώδη συνιστώσα μιας ισορροπημένης ενεργειακής πολιτικής εν μέσω της πράσινης μετάβασης της ηπείρου.

Τον Μάιο, το κοινοβούλιο της Ιταλίας ανέτρεψε μια απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας για δεκαετίες, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στο εθνικό ενεργειακό μείγμα για να επιταχύνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης