Ολοκληρώνεται η διαβούλευση και επιλύονται τα θέματα αρχαιολογίας που παρουσιάστηκαν για τα off shore αιολικά πάρκα, είπε μιλώντας στη ΔΕΘ, στα εγκαίνια του περιπτέρου της ΕΔΕΥΕΠ ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
«Τα αιολικά πάρκα τη θάλασσα, αφού γίνουν, θα αποτελέσουν το κλειδί για την ενεργειακή ισχύ της Ελλάδας για πολλές δεκαετίες. Θα μας επιτρέψουν να αντικαταστήσουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο με ηλεκτρισμό και η λειτουργία τους θα είναι καταλυτική για το ηλεκτρικό σύστημα γιατί έχουν πολύ υψηλό capacity factor.
Έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά μέχρι τώρα, έχουν δοθεί μάχες και έχουν κερδηθεί, ενίοτε έχουμε και κάποιους συμβιβασμούς αλλά αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται και η διαβούλευση και επιλύονται τα θέματα αρχαιολογίας που παρουσιάστηκαν και έτσι μπορούμε με μεγάλη ταχύτητα να πάμε στην επόμενη φάση και να προχωρήσει η έρευνα του αιολικού δυναμικού στις περιοχές και μετά να πάμε στους διαγωνισμούς και στην εγκατάσταση. Πρόκειται για ένα εθνικό πρότζεκτ που θα αλλάξει την ενεργειακή πορεία της Ελλάδας και κάθε ένας που δουλεύει γι αυτό πρέπει να το έχει στο μυαλό του, είναι σαν να είναι στρατιώτης του τομέα της ενέργειας στην πιο κρίσιμη μάχη που έχουμε μπροστά μας, τη μάχη της πράσινης μετάβασης».
Προς ολοκλήρωση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
«Η Γερμανία φιλοδοξεί να έχει 30 GW σε off shore από τα 6-7 GW που έχει σήμερα και αυτό αποδεικνύει γιατί πρέπει να προχωρήσουμε αυτό το σχεδιασμό για την Ελλάδα, που θα είναι game changer.Φέτος θα προχωρήσουμε με την ολοκλήρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την ολοκλήρωση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, ώστε να γίνει η αρχή», σημείωσε στην ίδια εκδήλωση η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει μέσα στο 2026 τις ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, προκειμένου, μέσω των μετρήσεων που θα προκύψουν, να διαμορφώσουν τις προσφορές τους εντός του 2027 οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2023 ανακοινώθηκε το φιλόδοξο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης των πλωτών αιολικών, με εθνικό στόχο τα 1,9 GW ως το 2030. Η δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου του 2023, αντιμετώπισε αντιδράσεις και το καλοκαίρι το ΚΑΣ και το υπουργείο Πολιτισμού, μπλόκαρε τρεις από τι 19 περιοχές που προτείνει το υπουργείο Ενέργειας.
Το Υπουργείο Ενέργειας με αίτηση θεραπείας, παρουσίασε τις “λύσεις” που προτείνονται και τελικά το ΚΑΣ, σε συνεδρίαση που έγινε πρόσφατα ενέκρινε αυτή τη φορά και τις τρεις θαλάσσιες περιοχές που απέρριψε στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Το... φρένο αφορούσε στο οικόπεδο “Κρήτη 1”, τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β και τη Γυάρο.
Η ηγεσία του υπουργείου περιμένει να καθαρογραφτεί η απόφαση του ΚΑΣ, ωστόσο ταυτόχρονα, προχωρά τις υπόλοιπες διαδικασίες, όπως η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού, που θα αναλάβει τους διαγωνισμούς για τα ανεμολογικά δεδομένα, ώστε να πιαστεί ο στόχος για το 2027.
www.worldenergynews.gr