Ενέργεια

Τάνκερ φορτώνει πετρέλαιο στο λιμάνι Μπρέγκα της Λιβύης

Τάνκερ φορτώνει πετρέλαιο στο λιμάνι Μπρέγκα της Λιβύης

Οι εξαγωγές αργού στα μεγάλα λιμάνια της Λιβύης έχουν κλείσει για σχεδόν μια εβδομάδα

 

Το δεξαμενόπλοιο των 600.000 βαρελιών Front Jaguar φόρτωνε στο λιμάνι Μπρέγκα της Λιβύης την Τετάρτη, σύμφωνα με δηλώσεις μηχανικών στο Reuters και τα στοιχεία της Kple, παρά τον αποκλεισμό που έχει σταματήσει άλλες εξαγωγές.
Στο δεξαμενόπλοιο επετράπη να φορτώσει πετρέλαιο από την αποθήκευση μετά την παύση των εξαγωγών σε μεγάλα λιμάνια της Λιβύης, δήλωσαν οι μηχανικοί, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι εξαγωγές αργού στα μεγάλα λιμάνια της Λιβύης έχουν κλείσει για σχεδόν μια εβδομάδα και η παραγωγή πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατακόρυφα από τη στιγμή που οι ανατολικές αρχές στη διαιρεμένη χώρα διέταξαν διακοπή λειτουργίας όλης της παραγωγής πετρελαίου στις 26 Αυγούστου.

Η δήλωση των ανατολικών αρχών ήταν ως απάντηση στις δυτικές φατρίες που κινήθηκαν για να εκδιώξουν τον βετεράνο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (CBL) Sadiq al-Kabir και να τον αντικαταστήσουν με ένα αντίπαλο διοικητικό συμβούλιο.
Τα δύο νομοθετικά επιμελητήρια της Λιβύης δήλωσαν την Τρίτη ότι συμφώνησαν έναν μηχανισμό για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με τον έλεγχο του CBL, το οποίο λαμβάνει έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης, τον τεράστιο όγκο του εθνικού πλούτου.
Οι εξαγωγές αργού σταμάτησαν στο λιμάνι Zueitina την Τετάρτη, αλλά το δεξαμενόπλοιο Gaz United χωρητικότητας 5.000 τόνων αναμενόταν να φτάσει εκεί την Πέμπτη για να φορτώσει προπάνιο, είπαν οι μηχανικοί στο Reuters την Τετάρτη.

Εξαγωγές αργού

Η κρίση σχετικά με τον έλεγχο του CBL απειλεί να εξελιχθεί και θα μπορούσε να τερματίσει μια τετραετή περίοδο σχετικής ειρήνης στον μεγάλο εξαγωγέα πετρελαίου που διχάζεται εδώ και καιρό μεταξύ φατριών στα ανατολικά και δυτικά του.
Η National Oil Corporation, η οποία ελέγχει τους πετρελαϊκούς πόρους της Λιβύης, κήρυξε ανωτέρα βία στα 70.000 βαρέλια ημερησίως στο κοίτασμα πετρελαίου El Feel τη Δευτέρα.

Η NOC δήλωσε στις 28 Αυγούστου ότι η συνολική παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε περισσότερο από το μισό από τα τυπικά επίπεδα σε λίγο πάνω από 590.000 bpd. Δεν ήταν αμέσως σαφές πού βρισκόταν η τρέχουσα παραγωγή.
Το Σάββατο ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου Sarir, Messla και Nafoura της Λιβύης έλαβαν εντολή να ξαναρχίσουν την παραγωγή από τον χειριστή τους, την Arabian Gulf Oil Company, θυγατρική της NOC.
Περίπου 150.000 βαρέλια ημερησίως παραγωγής από το Sarir και το Messla έφταναν στο λιμάνι Hariga για τοπική κατανάλωση, ενώ οποιαδήποτε περίσσεια αποθηκευόταν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης