Ποιοι μεγάλοι πλειοδότησαν στη δημοπρασία 10 GW ΑΠΕ στη Μ. Βρετανία - Που διαμορφώθηκαν οι τιμές

Ποιοι μεγάλοι πλειοδότησαν στη δημοπρασία 10 GW ΑΠΕ στη Μ. Βρετανία - Που διαμορφώθηκαν οι τιμές
Η δημοπρασία είχε ύψος 1,5 δισ. και αφορά σε 131 νέα έργα
Από τη δημοπρασία έργων ΑΠΕ που διενήργησε η Μεγάλη Βρετανία την Τρίτη (03/9) εξασφαλίστηκαν αρκετά νέα έργα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία θα τροφοδοτήσουν 11 εκατομμύρια νοικοκυριά στη «γηραιά Αλβιώνα», με την κυβέρνηση των Εργατικών να αποφασίζει χρηματοδότηση ρεκόρ στους προμηθευτές.

Σύμφωνα με τον Guardian, η δημοπρασία ύψους 1,5 δισ. λιρών αφορά 131 νέα έργα, συμπεριλαμβανομένων αιολικών και ηλιακών πάρκων, αλλά και έργων κυματικής ενέργειας, αφού οι υπουργοί αύξησαν κατά επτά φορές από πέρυσι το ποσό της διαθέσιμης χρηματοδότησης προς τους προμηθευτές.

Η έκτη δημοπρασία του είδους της αναμένεται να προωθήσει μια ποσότητα ρεκόρ καθαρής ενέργειας, κάτω από το κόστος λειτουργίας ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, παρέχοντας στους προγραμματιστές εγγυημένη τιμή για κάθε μονάδα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν.

Αυτό θα σημαίνει τελικά χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές.

Η επιτυχία της εν λόγω δημοπρασίας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της βρετανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνουν διπλασιασμό της χερσαίας αιολικής ενέργειας, τριπλασιασμό της ηλιακής ενέργειας και τετραπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Τα βλέμματα σε Orsted και Iberdrola

Από τη δημοπρασία της Τρίτης μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν η Orsted με έδρα τη Δανία και η ισπανική Iberdrola.

Τα σχέδια της κυβέρνησης των Εργατικών για την απαλλαγή του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2030 απαιτούν μεγάλη αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Ο υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ έκανε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών, που βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούλιο, «κληρονόμησε μια κακή ενεργειακή πολιτική» και ότι η δημοπρασία της Τρίτης, η οποία ανέθεσε έναν αριθμό ρεκόρ έργων, σηματοδότησε την πρόοδο στην οποία θα βασιστεί για τη χάραξη της νέας ενεργειακής πορείας.

Η δημοπρασία όπως γράφτηκε και προηγουμένως, αφορούσε συνολικά σε 131 αιολικά, ηλιακά και κυματικά έργα ικανά να παράγουν σχεδόν 10 GW ισχύος, τα οποία θα ήταν αρκετά για να τροφοδοτήσουν περίπου 11 εκατομμύρια σπίτια, δήλωσε ο Μίλιμπαντ.

Ο προϋπολογισμός της δημοπρασίας ήταν ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής, καθώς ανήλθε σε 1,5 δισ. λίρες (1,97 δισ. δολάρια).

Η κυβέρνηση αύξησε κατά 0,5 δισ. λίρες τον προϋπολογισμό μετά από εκκλήσεις της εγχώριας βιομηχανίας.

Ωστόσο, προηγούμενες δημοπρασίες εξασφάλισαν μεγαλύτερη δυναμικότητα, φτάνοντας στην κορυφή των 11 GW το 2022, και οι αναλυτές δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα της Τρίτης δεν ήταν αρκετό για να επιτευχθεί ο στόχος της χώρας να επεκτείνει την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα σε 60 GW μέχρι το 2030 από περίπου 15 GW τώρα.

«Με την επόμενη χρονιά (έβδομη δημοπρασία) να αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την προμήθεια δυναμικότητας για παράδοση πριν από το 2030, απαιτούνται επιπλέον 31 GW υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας για την επίτευξη του στόχου», δήλωσε ο Pranav Menon, επιστημονικός συνεργάτης της Aurora Energy Research.

Το γιγαντιαίο υπεράκτιο αιολικό έργο Hornsea 4 της Orsted εξασφάλισε το μεγαλύτερο συμβόλαιο βάσει δυναμικότητας, με 2,4 GW.

Από την άλλη η Iberdrola κέρδισε επίσης συμβάσεις για τα υπεράκτια αιολικά έργα East Anglia Two και East Anglia Three.

Ακόμα, η RWE κέρδισε συμβάσεις για συνολική δυναμικότητα 218 MW σε πέντε χερσαία αιολικά και ηλιακά έργα.

Μέσω των δημοπρασιών, οι οποίες διεξάγονται ετησίως, η κυβέρνηση καλεί τους κατασκευαστές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να υποβάλουν προσφορές για εγγυημένες από την κυβέρνηση εγγυήσεις τιμών για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες ονομάζονται Συμβόλαια επί της Διαφοράς (CfD).

Όταν οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερες από τις ελάχιστες, η κυβέρνηση καλύπτει τη διαφορά, ενώ αν υπερβούν τις ελάχιστες, οι παραγωγοί επιστρέφουν τη διαφορά στην κυβέρνηση.

Η πέμπτη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε το 2023 απέτυχε να προσελκύσει έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς οι κατασκευαστές θεώρησαν ότι τα προσφερόμενα κίνητρα ήταν πολύ χαμηλά.

Στο αποτέλεσμα της έκτης δημοπρασίας της Τρίτης, τα συμβόλαια τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για υπεράκτια αιολικά ήταν 54,20 λίρες έως 58,90 λίρες/MWh σε τιμές ανάλογες του 2012, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από τις 44 λίρες/MWh που προσφέρθηκαν για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στην περσινή δημοπρασία.

Οι αναλυτές της Jefferies εκτίμησαν ότι η τιμή που κατακυρώθηκε την Τρίτη θα αξίζει μεταξύ 82,60 και 89,70 λίρες/MWh σε τιμές του 2027 (συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού), όταν τα πρώτα έργα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία.

Οι spot τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία είναι ευμετάβλητες, αλλά το συμβόλαιο day-ahead διαπραγματεύεται σήμερα γύρω στις 92 λίρες/MWh.

Σε υπεράκτια αιολικά τα μεγαλύτερα ποσά

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης χορηγήθηκε σε 5 GW υπεράκτιας δυναμικότητας αιολικών πάρκων, ήτοι αρκετή για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας για περισσότερα από 3 εκατ. σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Στα εννέα έργα χορηγήθηκε χαμηλότερη από την αναμενόμενη τιμή σύμβασης, μεταξύ 75 και 82 λίρες/MWh.

Οι τιμές αυτές είναι χαμηλότερες από την τυπική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ανέρχεται σήμερα στις 84 λίρες/MWh - και πολύ χαμηλότερες από την εγγυημένη τιμή των 128 λιρών/MWh για τα νέα πυρηνικά εργοστάσια.

Ο Keith Anderson, διευθύνων σύμβουλος της Scottish Power, η οποία εξασφάλισε συμβόλαια για την ανάπτυξη αρκετών νέων υπεράκτιων αιολικών έργων που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν 1 εκατ. σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Μπορούμε να συζητήσουμε αν τα 5 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι αρκετά, αλλά το σημαντικό είναι ότι προχωράμε μπροστά. Αυτό απέδειξε ότι η περσινή αποτυχία ήταν ένα σφάλμα και ότι η διαδικασία δημοπρασίας λειτουργεί. Θα πρέπει να δώσει στην κυβέρνηση την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να είναι ακόμα πιο φιλόδοξη στις μελλοντικές δημοπρασίες».

Κατά τη δημοπρασία ανατέθηκαν επίσης συμβάσεις σε περίπου 90 νέα ηλιακά πάρκα συνολικής δυναμικότητας 3,3 GW σε τιμή περίπου 69 λίρες/MWh και σε 22 νέα χερσαία αιολικά πάρκα συνολικής δυναμικότητας σχεδόν 1 GW σε τιμή περίπου 71 λίρες/MWh.

Οι κατασκευαστές κυματικής ενέργειας εξασφάλισαν συμβάσεις για έξι νέα έργα σε τιμή 240 λίρες/MWh, ενώ το μεγαλύτερο σχεδιαζόμενο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο απέσπασε επίσης σύμβαση έναντι 194 λίρες/MWh.

«Σήμερα έχουμε πλέον επιτύχει έναν γύρο ρεκόρ ... Είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αποστολή μας για καθαρή ενέργεια μέχρι το 2030 - φέρνοντας στη Βρετανία ενεργειακή ανεξαρτησία και χαμηλότερους λογαριασμούς για πάντα».

Πρόσθεσε: «Αυτή η δημοπρασία παρήγαγε έναν αριθμό ρεκόρ ηλιακών έργων ενισχύοντας την αποστολή μας για μια έκρηξη ηλιακής παραγωγής, προωθήσαμε την χερσαία αιολική ενέργεια, εξασφαλίσαμε το μεγαλύτερο εμπορικό πλωτό υπεράκτιο αιολικό έργο στον κόσμο και επαναφέραμε την υπεράκτια βιομηχανία στα πόδια της».

Ο Dan McGrail, διευθύνων σύμβουλος της RenewableUK, δήλωσε πως «μετά την αποτυχία της περσινής δημοπρασίας υπεράκτιων αιολικών έργων, ήταν σημαντικό να πετύχει αυτή η δημοπρασία και το γεγονός ότι εννέα μεγάλα υπεράκτια αιολικά έργα εξασφάλισαν συμβάσεις θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να είναι στην πρωτοπορία της παραγωγής καθαρής ενέργειας για το 2030 και για να την εκπληρώσει θα χρειαστεί μια μεγάλη αύξηση από σήμερα. Ο κλάδος είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι αυξάνουμε την ποσότητα των νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έρχονται κάθε χρόνο στα επίπεδα που απαιτούνται για την εκπλήρωση της αποστολής της», δήλωσε ο McGrail.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης