Ενέργεια

Διαμάχη Κύπρου και Chevron για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» (Reuters)

Διαμάχη Κύπρου και Chevron για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» (Reuters)

Ανησυχία για κατάρρευση του έργου - Η μεγαλόνησος κατηγορεί την αμερικάνικη εταιρεία καυσίμων για παραβίαση της συμφωνίας κατανομής της παραγωγής της

Σχετικά Άρθρα

Η Chevron (αμερικάνικη εταιρεία καυσίμων) και η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκονται σε διαμάχη για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Αφροδίτης στα ανοικτά των ακτών της μαρτυρικής μεγαλονήσου.

Η Κύπρος ισχυρίζεται ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τη συμφωνία κατανομής της παραγωγής της.

Η είδηση ​​μεταδόθηκε από την Energy Intelligence αμέσως μετά την υποβολή νέου σχεδίου ανάπτυξης για το πεδίο της Chevron και των συνεργατών της στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Aphrodite.

Το επικαιροποιημένο σχέδιο ήταν μια απάντηση στην ειδοποίηση περί αθέτησης της σύμβασης που εξέδωσε η κυπριακή κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου.

«Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο, η παραγωγή και η επεξεργασία φυσικού αερίου από τη δεξαμενή θα πραγματοποιηθεί μέσω της κατασκευής μιας ανεξάρτητης πλωτής μονάδας παραγωγής που θα τοποθετηθεί πάνω από τη δεξαμενή της Αφροδίτης», δήλωσε η Chevron σύμφωνα με το Reuters.

Η έκθεση σημειώνει ότι η εγκατάσταση θα έχει χωρητικότητα περίπου 800 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως. Η εξόρυξη θα γινόταν από 4 πηγάδια. Στη συνέχεια, το αέριο θα αποσταλεί στο αιγυπτιακό σύστημα διανομής φυσικού αερίου. Το κοίτασμα Aphrodite περιέχει περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια cu ft αερίου.

 

Φόβος ότι το έργο θα καταρρεύσει

Με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον χειριστή του πεδίου για παραβίαση συμβολαίου, υπάρχει ανησυχία ότι το έργο θα καταρρεύσει, ανέφερε η Energy Intelligence.

«Επιθυμία μου είναι να δω φυσικό αέριο να παράγεται στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό.

Αλλά η αντίληψη στην κυβέρνηση είναι ότι ο χειριστής (Chevron) δεν επιδιώκει μια λύση προς το συμφέρον της Κύπρου», είπε στο δημοσίευμα μια ανώνυμη πηγή από την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία ότι η διαμάχη θα μπορούσε να «τρομοκρατήσει» τις ΗΠΑ, να οδηγήσει σε διαιτησία και να βυθίσει το έργο σε νομικές διαδικασίες, εμποδίζοντας ουσιαστικά την ανάπτυξή του.

Στο επικαιροποιημένο σχέδιο που υπέβαλε η Chevron και οι εταίροι της, αυτή η εξέλιξη θα κόστιζε 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Chevron έγινε μέρος του έργου και ο χειριστής της, μετά την εξαγορά της Noble Energy, ο αρχικός κάτοχος της άδειας για το κοίτασμα Aphrodite.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης