Η Green Energy Corridor Power Company θα έχει την έδρα της στη ρουμανική πρωτεύουσα Βουκουρέστι και θα επιβλέπει την κατασκευή ενός καλωδίου 1.100 km (685 μίλια), 1.000 megawatt που θα διασχίζει από το Αζερμπαϊτζάν έως την Ρουμανία
Το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία ίδρυσαν κοινή επιχείρηση την Τρίτη για να κατασκευάσουν τελικά μια υποθαλάσσια διασύνδεση κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας που θα συνδέει τα αζερικά αιολικά πάρκα με την Ευρώπη.
Η Green Energy Corridor Power Company θα έχει την έδρα της στη ρουμανική πρωτεύουσα Βουκουρέστι και θα επιβλέπει την κατασκευή ενός καλωδίου 1.100 km (685 μίλια), 1.000 megawatt που θα διασχίζει από το Αζερμπαϊτζάν έως την Ρουμανία ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων μακριά από τη Ρωσία.
"Αυτό το έργο ενεργειακής υποδομής θα ...διασυνδέσει τις ενεργειακές αγορές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, διασφαλίζοντας διαφοροποίηση της προσφοράς", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Σεμπάστιαν Μπουρντούγια σε συνέντευξη Τύπου.
Νωρίτερα συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov, τον υπουργό Οικονομίας της Γεωργίας Λεβάν Νταβιτασβίλι και τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει κεφάλαια για την κατασκευή του καλωδίου, το οποίο θα είναι το μακρύτερο του είδους του στον κόσμο.
Η Βουλγαρία μπορεί επίσης να συμμετάσχει στην κοινή επιχείρηση, είπε η Μπουρντούγια.
Η ιταλική εταιρεία συμβούλων CESI έχει αναλάβει σύμβαση για τη διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας, με προκαταρκτικά ευρήματα να αναφέρονται στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP29 που θα φιλοξενήσει το Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο.
www.worldenergynews.gr