To ρεκόρ των 30 GW αιολικής ισχύος πιάνει το Ηνωμένο Βασίλειο (Renews.biz)

To ρεκόρ των 30 GW αιολικής ισχύος πιάνει το Ηνωμένο Βασίλειο (Renews.biz)
Η συνολική λειτουργική ικανότητα συνδυασμένης χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται πλέον σε 30.299 MW
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα (29/8) ότι άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ των 30 GW αιολικής παραγωγικής ικανότητας, καθώς το άνοιγμα του αιολικού πάρκου Viking της SSE Renewables στα νησιά Shetland αύξησε την ικανότητα της χώρας κατά 443 MW.

Σύμφωνα με το Renews.biz, η συνολική λειτουργική ικανότητα συνδυασμένης χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται πλέον σε 30.299 MW.

Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια περισσότερων από 26 εκατομμύρια κατοικιών και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 35 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση τον Ιούλιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρείχαν το 2023 το 46,4% της ηλεκτρικής ενέργειας του κράτους, ποσοστό επίσης ρεκόρ, με την αιολική ενέργεια να παραμένει η μεγαλύτερη πηγή καθαρής ενέργειας.

Ο συνδυασμός χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών πηγών παρήγαγε το 28,1% του συνολικού ρεύματος του Ηνωμένου Βασιλείου πέρυσι, ενώ αντιστοιχούσε σε ποσοστό άνω του 60% που παράγεται συνολικά από ανανεώσιμες πηγές.

Το πρώτο εμπορικό χερσαίο αιολικό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου, το Delabole στην Κορνουάλη, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1991 και το πρώτο υπεράκτιο αιολικό έργο στα ανοικτά των ακτών του Blyth στη βορειοανατολική Αγγλία άρχισε να παράγει το 2000.

Αρχικά, η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας ανέβηκε αργά σε 1 GW το 2005 και αυξήθηκε σε 5 GW το 2010, προτού επεκταθεί γρήγορα σε 10 GW το 2013 και 15 GW στις αρχές του 2017.

Στη συνέχεια, η δυναμικότητα διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις επτά χρόνια για να φτάσει στο ορόσημο των 30 GW.

Για το Viking

Ως προς το αιολικό πάρκο Viking, αυτό αναπτύσσεται εδώ και περίπου 15 χρόνια με κόστος στα 1,2 δισ. λίρες, ενώ θα παρέχει ενέργεια για πολλές χιλιάδες νοικοκυριά.

Αποτελούμενο από 103 ανεμογεννήτριες, θα αξιοποιήσει τους εξαιρετικά ισχυρούς αιολικούς πόρους του Shetland και θα παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια στο ηπειρωτικό δίκτυο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου HVDC μήκους 260 χιλιομέτρων.

Χάρη στις μοναδικές συνθήκες ανέμου στο Shetland, το Viking θα είναι το πιο παραγωγικό χερσαίο αιολικό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 1,8 TWh ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, δήλωσε η RenewableUK.

Η διευθύντρια της Scottish Renewables onshore, Morag Watson, ανέφερε: «Καθώς η αιολική ενέργεια συνεχίζει να διαμορφώνει το μελλοντικό μας ενεργειακό σύστημα, η επίτευξη 30 GW χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ισχύος αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η αιολική ενέργεια είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιτυχίες της Σκωτίας, από την πρώτη ανεμογεννήτρια που κατασκευάστηκε στο Aberdeenshire το 1887 μέχρι την τωρινή βιομηχανία που προσφέρει 27.000 θέσεις εργασίας και πάνω από 7 δισ. λίρες στην οικονομία μας, ενώ συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Με το 48% της λειτουργικής δυναμικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ στη Σκωτία, είναι πολύ ευτυχές το γεγονός ότι το αιολικό πάρκο Viking είναι ένα σκωτσέζικο έργο, που μας οδηγεί στο ορόσημο των 30 GW», ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης