Το συμβόλαιο επόμενου μήνα του TTF διαπραγματεύεται γύρω στα 38 ευρώ/MWh
Η ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης πρόκειται να αυξηθεί για πρώτη φορά από το 2021 φέτος – σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 1% – και χωρίς νέες επενδύσεις, η παγκόσμια ζήτηση θα μπορούσε να προκαλέσει υποπροσφορά έως το 2030, προέβλεψε την Τρίτη η Διεθνής Ένωση Φυσικού Αερίου (IGU).
Η ελαφρά ετήσια αύξηση από περίπου 4 δισ. κυβικά εκατοστά σε 469 δισ. κυβικά μέτρα φέτος οφειλόταν στην «οριακή ανάκαμψη της βιομηχανικής ζήτησης και κατανάλωσης στους οικιακούς και εμπορικούς τομείς, ξεπερνώντας τη συνεχιζόμενη πτώση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε η έκθεση.
«Η αγορά αναπτύσσεται… αλλά βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία. Η αστάθεια παραμένει και η ισορροπία είναι σφιχτή», δήλωσε ο Andrea Stegher, αντιπρόεδρος της IGU, στο συνέδριο ONS στο Stavanger της Νορβηγίας, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση.
Η φετινή άνοδος αντιστρέφει την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια εν μέσω της κρίσης των τιμών της ενέργειας στην ήπειρο που επιδεινώθηκε από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.
Έλλειμμα 22% παγκοσμίως
Η κατανάλωση έφτασε τα 553 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021, αλλά μειώθηκε τα επόμενα δύο χρόνια εν μέσω της κρίσης που οδήγησε το βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF στο ανώτατο όριο των 345 ευρώ/MWh το 2022 ως προμήθεια αγωγών από τη Ρωσία, η οποία προηγουμένως ήταν ο κύριος προμηθευτής της ΕΕ. μειώθηκε.
Αυτό οδήγησε την Ευρώπη να στρέφεται όλο και περισσότερο στο LNG για να αντικαταστήσει την παροχή αγωγών. Το συμβόλαιο επόμενου μήνα του TTF διαπραγματεύεται γύρω στα 38 ευρώ/MWh.
Εν μέσω διατηρούμενων υψηλότερων τιμών σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα, η κατανάλωση μειώθηκε κατά περίπου 6% στα 465 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023 λόγω «μειωμένης ζήτησης από τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και της βιομηχανίας, καθώς και των χαμηλότερων εποχιακών αναγκών», ανέφερε η έκθεση.
Με την τρέχουσα παγκόσμια ενίσχυση της ζήτησης φυσικού αερίου –η οποία αυξήθηκε κατά 1,5% το 2023– σε συνδυασμό με τη στασιμότητα της αύξησης της προσφοράς, η έκθεση προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει έλλειμμα προσφοράς 22% παγκοσμίως έως το 2030.
«Το κύριο συμπέρασμα αυτής της έκθεσης είναι ότι οι συνεχείς επενδύσεις στο φυσικό αέριο είναι απαραίτητες για την κάλυψη της συνεχούς αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου», δήλωσε ο Martin Opdal της Rystad Energy, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
www.worldenergynews.gr