Ενέργεια

IGU: Έλλειμμα προσφοράς ενέργειας 22% έως το 2030 με τις τρέχουσες επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου

IGU: Έλλειμμα προσφοράς ενέργειας 22% έως το 2030 με τις τρέχουσες επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου
Ενδέχεται να μην έχουν εκτιμήσει πλήρως την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων

Τα σενάρια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές πιθανότατα υποτιμούν τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει έλλειμμα φυσικού αερίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ανέφερε  ο βιομηχανικός οργανισμός International Gas Union (IGU)  στο Global Gas Report 2024 την Τρίτη σύμφωνα με το Οil Price.

Εάν η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου συνεχίσει να αυξάνεται όπως συνέβη τα τελευταία 4 χρόνια, χωρίς πρόσθετη ανάπτυξη παραγωγής, αναμένεται έλλειμμα παγκόσμιας προσφοράς 22% έως το 2030, ανέφερε η IGU στην ετήσια έκθεση.

«Εάν η ζήτηση συνεχίσει να ενισχύεται, το έλλειμμα θα είναι πιο έντονο. Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για κλιμάκωση των επενδύσεων», ανέφερε ο βιομηχανικός όμιλος.

Προειδοποίησε επίσης ότι τα σενάρια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, τα οποία έχουν δημοσιεύσει διάφοροι φορείς και στα οποία βασίζονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τη λήψη αποφάσεων, ενδέχεται να μην έχουν εξηγήσει πλήρως την πρόσφατη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων και την ψύξη.

«Αυτά τα σενάρια είναι πιθανό να υποτιμήσουν τον πραγματικό ρυθμό αύξησης της ζήτησης δημιουργώντας επικείμενη πίεση στους σχεδιαστές να εξασφαλίσουν επαρκή προσφορά για την κάλυψη της ζήτησης», ανέφερε η IGU.

 Σύμφωνα με την ομάδα, αυτό το «σημαντικό χάσμα μεταξύ των πραγματικών καταναλωτικών προτύπων και των σεναρίων» υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ρεαλιστική προσέγγιση στον σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις επεκτασιμότητας, αξιοπιστίας και προσιτότητας των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών προτύπων.

Αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου

 
Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 1,5% πέρυσι σε σύγκριση με το 2022 και η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά άλλο 2,1% φέτος, χάρη στην ισχυρή ενίσχυση της ζήτησης στην Ασία.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι «οι ενεργειακοί στόχοι του 2030 ακόμη και των σχετικά λιγότερο φιλόδοξων σεναρίων για το κλίμα και την κατανάλωση ενέργειας είναι απίθανο να επιτευχθούν».

=Το φυσικό αέριο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση του λεγόμενου ενεργειακού τριλήμματος - βιωσιμότητα, ασφάλεια και προσιτή τιμή, εκτιμά ο όμιλος βιομηχανίας φυσικού αερίου.

«Καθώς κοιτάμε μπροστά, το δυνητικό κενό προσφοράς και επένδυσης σε φυσικό αέριο και άλλες ενέργειες χαμηλής περιεκτικότητας σε CO2 απαιτεί άμεση προσοχή», αναφέρει η έκθεση.

«Είναι σημαντικό να διασταυρωθούν οι διαδρομές των σεναρίων με τις πραγματικές προβλέψεις για να αποφευχθεί η κακή ευθυγράμμιση και να διασφαλιστεί ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός συμβαδίζει με την εξελισσόμενη ζήτηση».

www.worldenergynnews.gr

 




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης