«Έκρηξη» νέων έργων αποθήκευσης – Πως επηρεάζουν την αγορά ηλιακή και αιολική ενέργεια (Rystad Energy)

«Έκρηξη» νέων έργων αποθήκευσης – Πως επηρεάζουν την αγορά ηλιακή και αιολική ενέργεια (Rystad Energy)
Τα στοιχεία της Rystad δείχνουν ότι 3,6 GW χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται το 2024 στην Αυστραλία
Η πολλά υποσχόμενη αγορά αποθήκευσης ενέργειας συνεχίζει να αναπτύσσεται ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ύστερα κι από τον διπλασιασμό της προγραμματισμένης χωρητικότητας της μεγαλύτερης ήδη μπαταρίας του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία που ανακοινώθηκε την Τρίτη (27/8).

Ταυτόχρονα, ο τομέας των BESS ενισχύεται και λόγω των νέων έργων που έχουν προγραμματιστεί και που δεν είχαν προβλεφθεί ούτε καν πριν από έναν χρόνο.

Το πρώτο στάδιο των 270 MW και 540 MWh της μπαταρίας Western Downs στο Κουίνσλαντ μόλις ολοκληρώθηκε και μπαίνει τώρα στη φάση της έναρξης λειτουργίας.

Το δεύτερο στάδιο της επέκτασης θα αρχίσει τώρα, αφού ο ιδιοκτήτης του έργου Neoen ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε μια συμφωνία με την AGL που θα ανεβάσει το συνολικό της μέγεθος σε 540 MW και 1080 MWh.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Rystad Energy, η έναρξη κατασκευής μεγάλων έργων μπαταριών στην Αυστραλία πλησιάζει ήδη τις προβλέψεις τους για το 2024, που ανέρχονται σε 4 GW, και είναι πιθανό να ξεπεράσει τον αριθμό αυτό, δεδομένου του τεράστιου pipeline έργων, της πτώσης του κόστους των μπαταριών και των διαφόρων διαγωνισμών αποθήκευσης που διεξάγονται σε όλη τη χώρα.

Τα στοιχεία της Rystad δείχνουν ότι 3,6 GW χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται το 2024, μεγάλο μέρος των οποίων ανήκει, ελέγχεται ή έχει ανατεθεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας - AGL, Origin Energy και EnergyAustralia στο κύριο δίκτυο και Synergy στη Δυτική Αυστραλία.

Οι διαστάσεις των μπαταριών γίνονται επίσης μεγαλύτερες, τόσο από άποψη χωρητικότητας όσο και από άποψη διάρκειας αποθήκευσης.

Η πρώτη «έκρηξη» έργων είχε σχετικά μικρή διάρκεια αποθήκευσης, περίπου 1 έως 1,5 ώρα, επειδή οι αγορές στις οποίες επικεντρώθηκαν δεν απαιτούσαν τότε κάτι περισσότερο.

Τώρα τα έργα χρειάζεται να έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, μιας και στο παιχνίδι μπαίνει πιο δυναμικά η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Ενδεικτικά, στη Δυτική Αυστραλία, όπου ο κύριος στόχος σήμερα είναι να συντριβεί η λεγόμενη «ηλιακή πάπια», απορροφώντας την ηλιακή ενέργεια στις στέγες των σπιτιών στη μέση της ημέρας και αποθηκεύοντάς την για την απογευματινή αιχμή, η προτιμώμενη διάσταση είναι η αποθήκευση τεσσάρων ωρών.

Στη NSW, έχουν συναφθεί συμβόλαια για τρεις οκτάωρες μπαταρίες - μεγέθους 49 MW και 392 MWh (Goulburn River), 50 MW και 400 MWh (Limondale) και 275 MW και 2.200 MWh (Richmond Valley).

Οι διαγωνισμοί που τρέχουν στην Αυστραλία

Περισσότερη αποθήκευση θα αποκαλυφθεί αργότερα φέτος, αρχικά με έναν διαγωνισμό 600 MW και 2.400 MWh που θα επικεντρωθεί στη Βικτώρια και τη Νότια Αυστραλία, στη συνέχεια με έναν διαγωνισμό 500 MW, 2.000 MWh στη Δυτική Αυστραλία και έναν διαγωνισμό για 1 GW αποθήκευσης μακράς διάρκειας (οκτώ ωρών) στη NSW.

Ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα για αυτά τα ταχέως αναπτυσσόμενα έργα αποθήκευσης είναι αν θα υπάρχει αρκετό πλεόνασμα αιολικής και ηλιακής ενέργειας για αποθήκευση.

rystad-construction-starts-762x500.webp

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Rystad Energy, περίπου 3 GW αιολικής και ηλιακής ισχύος μεγάλης κλίμακας θα αρχίσουν να αναπτύσσονται φέτος, δηλαδή περίπου το ήμισυ της ετήσιας ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας για 82% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Η ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας θα πάρει ώθηση όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοινώσει αργότερα εντός του έτους τα έργα που κέρδισαν έξι GW νέας ισχύος στον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό του προγράμματος επενδύσεων σε δυναμικότητα.

Ορισμένα από αυτά τα έργα, όπως το μεγαλύτερο αιολικό έργο της χώρας στο Golden Plains στη Βικτώρια (1,33 GW σε δύο στάδια), έχουν ήδη ένα προβάδισμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τις συμφωνίες αναδοχής που προσφέρονται στον διαγωνισμό CIS.

Αυτή η πρώτη δημοπρασία θα ακολουθηθεί από προσφορές ανά δύο χρόνια, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι θα αναπτυχθεί αρκετή αιολική και ηλιακή ενέργεια στα κύρια δίκτυα της χώρας μέχρι την προθεσμία του στόχου του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, ο CIS απαιτήθηκε επειδή οι κατασκευαστές αιολικών και ηλιακών πάρκων δυσκολεύονταν να συνάψουν συμβάσεις με μεγάλες εταιρείες και τις μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που ελέγχουν την αγορά.

Οι τελευταίες έχουν επικεντρωθεί στις μεγάλες μπαταρίες, επειδή αυτό τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τις συμβάσεις λιανικής και προμήθειας και να διατηρήσουν τον έλεγχο των τιμών τους στις χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλά όταν το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών ανήκει, λειτουργεί ή ελέγχεται από τους μεγάλους - μεταξύ άλλων μέσω εικονικών συμβάσεων όπως αυτή που συνήφθη στο Western Downs - τότε ο αντίκτυπος του ανταγωνισμού είναι μάλλον μικρός.

battery-prices-bloomberg-894x500.webp

Από την άλλη πλευρά, κανένας από τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους δεν υπόσχεται να παράσχει την απαιτούμενη αιολική και ηλιακή δυναμικότητα που μπορεί να απαιτήσει το μερίδιό του στη λιανική αγορά, αν και η AGL αρχίζει να πλησιάζει.

Η Origin, για παράδειγμα, έχει δεσμευτεί για μόλις 4 GW νέας δυναμικότητας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, έχοντας παραδώσει ελάχιστη ή καθόλου νέα δυναμικότητα από τότε που ανακοίνωσε το 2022 το «πρόωρο» κλείσιμο της μεγαλύτερης ανθρακοπαραγωγού μονάδας της χώρας, της Eraring, μόνο και μόνο για να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό, με τη βοήθεια κυβερνητικής χρηματοδότησης, όταν δεν κατασκευάστηκε επαρκής δυναμικότητα.

Η αποθήκευση ενέργειας, ωστόσο, επωφελείται από την πτώση του κόστους, με σημαντικές μειώσεις στο κόστος των κυψελών μπαταριών κατά το τελευταίο έτος.

Πλέον μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό όπως τα φωτοβολταϊκά πριν από μερικά χρόνια, και ενώ το κόστος των φωτοβολταϊκών μονάδων βρίσκεται επίσης σε χαμηλό ρεκόρ, η αποθήκευση επιβαρύνεται λιγότερο από την εκτίναξη του κόστους κατασκευής των έργων, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης