Πορτογαλία: Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας πίσω από την αποσύνδεση των τιμών ενέργειας με Ισπανία (Montel)

Πορτογαλία: Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας πίσω από την αποσύνδεση των τιμών ενέργειας με Ισπανία (Montel)
Η Πορτογαλία θα έπρεπε να διαθέτει περίπου το 1/5 της ηλιακής ισχύος της Ισπανίας, αλλά στην πραγματικότητα διαθέτει μόνο το 1/10
Η αύξηση της εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος στην Ισπανία έχει οδηγήσει στην αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές της Πορτογαλίας, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια αγορά, όπως δήλωσαν παράγοντες της αγοράς στο Montel.

Οι διαφορές τείνουν να εμφανίζονται σε περιόδους αιχμής της ηλιακής παραγωγής «όταν οι τιμές στην ημερήσια αγορά στην Ισπανία πέφτουν», δήλωσε ο Πορτογάλος αναλυτής ενέργειας Antonio Vidigal.

Αυτό οφείλεται στην ταχύτερη υιοθέτηση της ηλιακής παραγωγής στην Ισπανία σε σύγκριση με την Πορτογαλία, πρόσθεσε, με την πρώτη να έχει συνολικά 27 GW, ενώ η γειτονική της χώρα μόλις 3,3 GW.

Η Πορτογαλία υστερεί

«Η Πορτογαλία θα έπρεπε να διαθέτει περίπου το 1/5 της ηλιακής ισχύος της Ισπανίας, αλλά στην πραγματικότητα διαθέτει μόνο το 1/10», δήλωσε ο Vidigal, με την ετήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της πρώτης να ανέρχεται σε περίπου 50 TWh, σε σύγκριση με τις 245 TWh της Ισπανίας.

«Παρά τη σημαντική μας ικανότητα διασύνδεσης, υπάρχουν πολλές ημέρες στην Ισπανία που παράγουμε τέτοιο πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας που μπορούμε να συνεχίσουμε να μειώνουμε τις τιμές κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, ενώ οι Πορτογάλοι ορίζουν υψηλότερη τιμή», δήλωσε Ισπανός ειδικός.

Υπήρχαν διαφορές τιμών μεταξύ των δύο ζωνών στο 5,3% των ωρών πέρυσι και από τις 464 ώρες που αποσυνδέθηκαν οι τιμές, σε 405 από αυτές οι τιμές ήταν υψηλότερες στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου ηλεκτρικής ενέργειας Omie.

Οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία ήταν κατά μέσο όρο στα 87,10 ευρώ/MWh το 2023, έναντι 88,27 ευρώ/MWh στην Πορτογαλία.

Φέτος μέχρι σήμερα, ο μέσος όρος ήταν 48,85 ευρώ/MWh και 49,18 ευρώ/MWh, αντίστοιχα.

Χωρίς εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ισπανία, η Πορτογαλία θα πρέπει να βασιστεί σε μονάδες φυσικού αερίου για να καλύψει τη ζήτησή της, αλλά αυτό θα είναι σημαντικά ακριβότερο, δήλωσε ο Vidigal.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο θα κόστιζε περίπου 100 ευρώ/MWh, ενώ οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ισπανία ήταν κατά μέσο όρο λιγότερο από 44 ευρώ/MWh φέτος, πρόσθεσε.

Η Πορτογαλία είχε εισάγει περίπου 5 TWh καθαρής ενέργειας από την Ισπανία μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 7,5 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι.

Περιορισμένος αντίκτυπος

Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτού του φαινομένου στις τιμές παρέμεινε «πολύ περιορισμένος», ιδίως δεδομένων των σχεδίων της Πορτογαλίας να «επιταχύνει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο ειδικός.

Το τελευταίο σχέδιο του εθνικού σχεδίου της Πορτογαλίας για την ενέργεια και το κλίμα στοχεύει σε επταπλασιασμό της ηλιακής ισχύος, με στόχο 20,8 GW έως το 2030.

Εν τω μεταξύ, το προγραμματισμένο κλείσιμο 7 GW πυρηνικής ισχύος στην Ισπανία μεταξύ 2027-2035, σε συνδυασμό με την «πολύ πιθανή» άφιξη νέων βιομηχανιών έντασης ενέργειας που ελκύονται από την άφθονη ανανεώσιμη ενέργεια της χώρας, θα μπορούσε να οδηγήσει τις εγχώριες τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, δήλωσε ο Vidigal.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης