Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ην. Βασίλειο: Αύξηση 10% στους λογαριασμούς ενέργειας από τον Οκτώβριο  

Ην. Βασίλειο: Αύξηση  10% στους λογαριασμούς ενέργειας από τον Οκτώβριο   

Λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και γεωπολιτικών εντάσεων

 

 Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem αύξησε την Παρασκευή το ανώτατο όριο τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών κατά 10% από την 1η Οκτωβρίου σε ετήσιο επίπεδο 1.717 λιρών (2.250,64 $), ένα άλμα που οφείλεται σε έντονα καιρικά φαινόμενα και συγκρούσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Τελικά η άνοδος της τιμής που ανακοινώνουμε σήμερα οφείλεται στην εξάρτησή μας σε μια ασταθή παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου που επηρεάζεται πολύ εύκολα από απρόβλεπτα διεθνή γεγονότα και τις ενέργειες επιθετικών κρατών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ofgem, Jonathan Brearley.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για πολλά νοικοκυριά», δήλωσε ο Brearley.

Η άνοδος της Παρασκευής κατά 10% για ένα τυπικό νοικοκυριό με διπλά καύσιμα ήταν ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η εταιρεία συμβούλων ενέργειας Cornwall Insight δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ανώτατο όριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 9% λόγω των τιμών χονδρικής στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες ανέκαμψαν τους τελευταίους μήνες.

«Ενώ οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί κάπως σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, η αγορά δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την ενεργειακή κρίση και τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων.

Αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική

Ο υπουργός Ενέργειας  Ed Miliband είπε ότι η άνοδος ήταν άμεσο αποτέλεσμα αυτού που περιέγραψε ως «αποτυχημένης ενεργειακής πολιτικής» που η κυβέρνηση των Εργατικών είχε κληρονομήσει από το Συντηρητικό Κόμμα.

Είπε ότι η πολιτική άφησε τη χώρα "στο έλεος των διεθνών αγορών φυσικού αερίου που ελέγχονται από δικτάτορες".

Η Cornwall Insight ανέφερε ότι πρέπει να εισαχθούν μέτρα για την προστασία των ευάλωτων από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας και ότι μακροπρόθεσμα απαιτείται μια στροφή προς τη βιώσιμη ενέργεια που παράγεται από το σπίτι για να μειωθεί η ευπάθεια της Βρετανίας σε διεθνείς κραδασμούς.

«Αν και δεν αναμένουμε επιστροφή στις ακραίες τιμές των τελευταίων ετών, είναι απίθανο οι λογαριασμοί να επιστρέψουν σε αυτό που κάποτε θεωρούνταν φυσιολογικό», δήλωσε ο Craig Lowrey, από την Cornwall Insight.

Η Βρετανία εισήγαγε ανώτατο όριο στην τιμή της ενέργειας για τους καταναλωτές το 2019. Το μέσο κόστος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των 4.279 λιρών τον Ιανουάριο του 2023, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στις αγορές ενέργειας.Ο Simon Francis, συντονιστής του End Fuel Poverty Coalition, είπε ότι οι λογαριασμοί ενέργειας παρέμειναν κατά 65% υψηλότεροι από ό,τι πριν από την κρίση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης