Ενέργεια

Η Morgan Stanley μειώνει την πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου  - Στα 80 δολ. βλέπει το brent  

Η Morgan Stanley μειώνει την πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου  - Στα 80 δολ. βλέπει το brent   

Μειώνει  και την εκτίμηση της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου σε 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για το 2024

 

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων της  για την τιμή του πετρελαίου προχώρησε η Morgan Stanley, αντανακλώντας τις προσδοκίες για αυξημένη προσφορά από παραγωγούς του ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ εν μέσω ενδείξεων αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ζήτησης, ανέφερε η τράπεζα σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ενώ η αγορά αργού πετρελαίου θα παραμείνει σφιχτή μέχρι το τρίτο τρίμηνο, θα αρχίσει να σταθεροποιείται το τέταρτο τρίμηνο και ενδεχομένως να κινηθεί σε πλεόνασμα έως το 2025.

Η προσαρμογή έρχεται καθώς η Morgan Stanley μειώνει την εκτίμηση της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου σε 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για το 2024, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 1,2 εκατομμύρια bpd. Αυτή η αναθεώρηση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της αύξησης της παραγωγής από βασικές χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία. Ωστόσο, παρά την προς τα κάτω αναθεώρηση της ζήτησης, η εταιρεία σημειώνει ότι αυτές οι προσαρμογές έχουν πράγματι περιορίσει οριακά το συνολικό ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης για το υπόλοιπο του έτους.

Η πρόβλεψη  για τις τιμές

 
Η Morgan Stanley αναμένει ότι οι τιμές του  Brent θα παραμείνουν στα μέσα των 80 δολ. ανά βαρέλι καθ' όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2024. Ωστόσο, η πρόσφατη δυναμική της αγοράς υποδηλώνει ότι οι traders ήδη τιμολογούν τις αναμενόμενες αυξήσεις της προσφοράς και τη μείωση της ζήτησης το 2025. 

Κατά συνέπεια, η εταιρεία μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent για το τέταρτο τρίμηνο στα 80 δολάρια το βαρέλι, από 85 δολάρια, και τώρα αναμένει ότι οι τιμές θα μειωθούν σταδιακά στα 75 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2025, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση των 76 δολαρίων.

Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας ήταν ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτήν την αναθεωρημένη προοπτική ζήτησης. 

Η Morgan Stanley τονίζει ότι αρκετά στοιχεία συμβάλλουν, όπως η αύξηση των πωλήσεων φορτηγών που κινούνται με LNG, τα οποία εκτοπίζουν το παραδοσιακό καύσιμο ντίζελ, παράλληλα με την αυξανόμενη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων. Επιπλέον επισημαίνει την βραδύτερη αύξηση της ζήτησης για πετροχημικές πρώτες ύλες ως έναν άλλο λόγο για τη χαμηλότερη εκτίμηση της αύξησης της ζήτησης.

Αλλαγή κλίματος

Ενώ οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά spot παραμένουν αυστηρές, η ανάλυση της Morgan Stanley δείχνει ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου προσβλέπουν όλο και περισσότερο στην αναμενόμενη χαλάρωση στο δεύτερο μέρος του 2024 και μετά. Αυτή η αλλαγή του κλίματος της αγοράς υπογραμμίζει την προσεκτική προσέγγιση που ακολουθούν οι επενδυτές και οι ενδιαφερόμενοι του κλάδου, οι οποίοι προετοιμάζονται για μια πιθανή εξισορρόπηση της δυναμικής προσφοράς και ζήτησης τα επόμενα χρόνια.

 Συνοπτικά, η πιο πρόσφατη προοπτική της Morgan Stanley υποδηλώνει ότι ενώ στο άμεσο μέλλον μπορεί να υπάρχει ακόμα κάποια στενότητα στην αγορά πετρελαίου, η πιο μακροπρόθεσμη τροχιά δείχνει προς μια πιο ισορροπημένη αγορά με πιθανή πτώση των τιμών καθώς η προσφορά ενισχύεται και η αύξηση της ζήτησης συνεχίζει να επιβραδύνεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης