Τελευταία Νέα

Βουλγαρία: Το υπουργείο Ενέργειας προκηρύσσει διαγωνισμό 3 GWh για αποθήκευση ενέργειας – Σαρώνουν τα BESS στην Ευρώπη

Βουλγαρία: Το υπουργείο Ενέργειας προκηρύσσει διαγωνισμό 3 GWh για αποθήκευση ενέργειας – Σαρώνουν τα BESS στην Ευρώπη
Ο υπουργός Ενέργειας Vladimir Malinov δήλωσε ότι οι επενδύσεις, αξίας έως και 657,4 εκατ. δολαρίων «θα εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του βουλγαρικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας»
Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας άρχισε την Τετάρτη (21/8) να δέχεται αιτήσεις για διαγωνισμό των 3.000 MWh στην αποθήκευση ενέργειας.

Σύμφωνα με το Energy Storage, με την ονομασία «Εθνική υποδομή για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» (RESTORE), το πρόγραμμα αναζητά πόρους για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (BESS) που θα τεθούν σε λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2026.

Το υπουργείο εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση την Τρίτη (20/8).

Ο υπουργός Ενέργειας Vladimir Malinov δήλωσε ότι οι επενδύσεις, αξίας έως και 657,4 εκατ. δολαρίων «θα εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του βουλγαρικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ οι προσφορές πρέπει να υποβάλονται ηλεκτρονικά.

Κάθε εταιρεία που θέλει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό μπορεί να υποβάλει αίτηση για χρηματοδοτική στήριξη έως 148.643.080 λέβα, με κάλυψη έως και 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Ωστόσο, καμία αίτηση δεν μπορεί να λάβει περισσότερα από 371.607,70 λέβα, μη συμπεριλαμβανομένου του φόρου, ανά MWh ωφέλιμης χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας.

Η ΕΕ στηρίζει τον διαγωνισμό

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντάσσεται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και βιωσιμότητας της Βουλγαρίας (NRSP).

Πίσω στο 2021, καθώς η ΕΕ εξέταζε τις αιτήσεις των 27 κρατών μελών του μπλοκ για το μερίδιό τους από τη χρηματοδότηση ύψους έως 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του μηχανισμού RRF, ο ευρωπαϊκός εμπορικός σύνδεσμος για την αποθήκευση ενέργειας, EASE, είχε προειδοποιήσει την Ένωση ότι το να αφήσει την αποθήκευση ενέργειας εκτός του πεδίου στήριξης θα ήταν μεγάλο λάθος.

Έκτοτε, μαζί με τα κονδύλια για το πρόγραμμα RESTORE της Βουλγαρίας, η ΕΕ έχει εγκρίνει κρατικές ενισχύσεις και μια σειρά από κίνητρα για τους επενδυτές ώστε να στηρίξουν την αποθήκευση ενέργειας σε πολλές άλλες χώρες.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ένας μηχανισμός ύψους 350 εκατ. για την Ισπανία, επιχορηγήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη Σλοβενία, καθώς και ένα σχέδιο κρατικών ενισχύσεων της ουγγρικής κυβέρνησης ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη της αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας.

Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, στην Πολωνία, η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Polska Grupa Energetyczna (PGE) δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας KPO της χώρας ύψους 60 δισ. ευρώ, καθώς ξεκίνησε διαγωνισμό για ένα μεγάλης κλίμακας σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) ισχύος 263 MW και χωρητικότητας τουλάχιστον 900 MWh τον Ιούνιο.

Στις 13 Αυγούστου, η PGE δήλωσε ότι επιδιώκει να αναπτύξει 26 έργα BESS, με δυναμικότητα που κυμαίνεται από 2 MW έως 10 MW, για συνολική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας 107 MW/214 MWh.

«Το έργο της κατασκευής κατανεμημένης αποθήκευσης ενέργειας αποτελεί απάντηση της αγοράς στη ζήτηση των τοπικών συστημάτων διανομής για τη δυνατότητα αποθήκευσης της πλεονάζουσας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στη συνέχεια της χρήσης της όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά της. Αυτό όχι μόνο θα στηρίξει τη σταθερή λειτουργία του δικτύου, αλλά θα συμβάλει και στη βελτιστοποίηση των τιμών στην αγορά ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PGE, Dariusz Marzec.

«Η αύξηση του δυναμικού των πηγών ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού και της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας, είναι η πιο αποτελεσματική στήριξη για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης