Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το Τέξας ανανεώνει το δίκτυό του – Ραγδαία ανάπτυξη σε ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση

Το Τέξας ανανεώνει το δίκτυό του – Ραγδαία ανάπτυξη σε ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση
Το Τέξας έκανε την αρχική του κίνηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με μεγάλες αιολικές εγκαταστάσεις, αλλά τώρα επικεντρώνεται περισσότερο στην ηλιακή ενέργεια μεγάλης κλίμακας και στην αποθήκευση μπαταριών
Το Τέξας είναι γνωστό ως η κατεξοχήν πετρελαϊκή πολιτεία των ΗΠΑ και το δίκτυό του δεν είναι το πιο ανανεώσιμο στον κόσμο. Αλλά λόγω του μεγέθους του, της παραδοσιακής εξάρτησής του από τα ορυκτά καύσιμα και της ραγδαίας πρόσφατης ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας και των έργων BESS, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής όσων παρακολουθούν την ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με το Renew Economy, η πολιτεία αυτή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και για την Αυστραλία, διότι αν και έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό, η ζήτηση στο δίκτυο της είναι σχεδόν διπλάσια από το κύριο δίκτυο της Αυστραλίας, ωστόσο η μέση αιολική και ηλιακή διείσδυση (31%) και η μέγιστη στιγμιαία αιολική και ηλιακή διείσδυση (71%) είναι περίπου οι ίδιες.

Ενώ η Αυστραλία εξακολουθεί να εξαρτάται από τον άνθρακα, το κύριο ορυκτό καύσιμο στο δίκτυο του Τέξας είναι το φυσικό αέριο, με την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα να παίζουν δευτερεύοντα ρόλο.

Το Τέξας έκανε την αρχική του κίνηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με μεγάλες αιολικές εγκαταστάσεις, αλλά τώρα επικεντρώνεται περισσότερο στην ηλιακή ενέργεια μεγάλης κλίμακας και στην αποθήκευση.

Αυτή την εβδομάδα, τα ρεκόρ στο δίκτυο του Τέξας έχουν καταρρεύσει εν μέσω ενός ακόμη καύσωνα, με το ακαθάριστο φορτίο να φτάνει σε νέα κορυφή σχεδόν 86 GW την Τετάρτη και το καθαρό φορτίο να φτάνει σε νέο ρεκόρ 70,9 GW.

Η ποσότητα αυτή είναι υπερδιπλάσια από το ρεκόρ ζήτησης για το κύριο δίκτυο της Αυστραλίας, παρά το γεγονός ότι έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό.

Αυτό που ήταν επίσης αξιοσημείωτο για όσους παρακολουθούν την ενεργειακή μετάβαση, ήταν ότι η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευση σημείωσαν επίσης νέα υψηλά, ενώ βοήθησαν και στη συγκράτηση των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την απογευματινή ζώνη ωρών και τη διατήρησή τους σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένας αναλυτής, ο Jonathon Blackburn, σημείωσε ότι παρά τη νέα αιχμή, οι τιμές σε πραγματικό χρόνο κυμάνθηκαν γύρω στα 45 δολάρια/MWh, άμεσο αποτέλεσμα της τεράστιας ποσότητας ηλιακής ενέργειας που τέθηκε σε λειτουργία τα τελευταία δύο χρόνια.
«Και όταν ο ήλιος άρχισε να δύει, η αγορά λειτούργησε ακριβώς όπως προβλεπόταν - οι τιμές σε πραγματικό χρόνο αυξήθηκαν (σηματοδοτώντας στους παραγωγούς ότι χρειαζόταν περισσότερη ενέργεια) - και η αποθήκευση ενέργειας από μπαταρίες ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό», σημείωσε ο Blackburn.


texas-records-892x500.jpg
Οι παρατηρήσεις του επιβεβαιώθηκαν και επαναλήφθηκαν από άλλους αναλυτές, μεταξύ άλλων στο Grid Status, το οποίο παρέχει σε πραγματικό χρόνο και ιστορικά δεδομένα για όλα τα δίκτυα στις ΗΠΑ και δημοσίευσε το παραπάνω γράφημα.

Σε ανάρτησή του στο LinkedIn, το Grid Status σημείωσε επίσης - χάρη στην ισχυρή ηλιακή παραγωγή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας - ότι οι τιμές παρέμειναν υπό έλεγχο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της αιχμής.

Καθώς ο ήλιος έδυσε και η ηλιακή παραγωγή μειώθηκε, το δίκτυο του Τέξας, γνωστό ως ERCOT (The Electric Reliability Council of Texas), σημείωσε νέο ρεκόρ για το πράσινο φορτίο, όπου και επενέβη η αποθήκευση, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε σημειώσει μόλις μια ημέρα νωρίτερα κατά 20%.

Και ενώ οι τιμές έφτασαν σχεδόν στο ανώτατο όριο προσφορών των 5.000 δολαρίων, δεν ξεπέρασαν αυτό το ανώτατο όριο - σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις πριν από την ηλιακή ενέργεια και την αποθήκευση μπαταριών - και σχεδόν όλη η διαθέσιμη χωρητικότητα αναπτύχθηκε χωρίς προβλήματα.

Επίσης, σε αντίθεση με τα πρόσφατα γεγονότα όπου τα ταξίδια των πυρηνικών σταθμών και των ηλεκτροπαραγωγών με καύση άνθρακα απαιτούσαν την αποθήκευση για να παρέμβει και να καλύψει το κενό.

Ο Doug Lewin, τοπικός σχολιαστής της αγοράς ενέργειας και podcaster, σημείωσε επίσης τις αλλαγές.

«Η ζήτηση αιχμής είναι πάνω από 85 GW το απόγευμα και δεν υπάρχουν ενεργειακές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή συναγερμοί διατήρησης στην απογευματινή αιχμή. Οι τιμές είναι 99% κάτω από το ανώτατο όριο τιμών. Η διαφορά; Η ηλιακή ενέργεια», δήλωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης