Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΥΠΕΝ και ΥΠΠΟ διαφωνούν για την εγκατάσταση αιολικών στην Κρήτη

ΥΠΕΝ και ΥΠΠΟ διαφωνούν για την εγκατάσταση αιολικών στην Κρήτη
Το ΥΠΕΝ ετοιμάζει ένσταση μετά το «όχι» του ΥΠΠΟ για τα υπεράκτια αιολικά σε Ζάκρο και Αφορεσμένο
Ύστερα από το «όχι» του υπουργείου Πολιτισμού για τα σχεδιαζόμενα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε δύο περιοχές της Κρήτης, το ΥΠΕΝ ετοιμάζεται να τρέξει εκ νέου το ζήτημα.

Τα εν λόγω αιολικά αφορούν στην περιοχή της Ελούντας και ειδικότερα νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου του Αφορεσμένου και στην περιοχή της Ζάκρου στη Σητεία.

Με βάση τις πληροφορίες, φέρεται να έχει ξεκινήσει ήδη η σχετική προετοιμασία στο ΥΠΕΝ με σκοπό την κατάθεση ένστασης (ή αίτησης αποθεραπείας, όπως λέγεται τυπικά) προς το ΥΠΠΟ με ζητούμενο το τελευταίο να αλλάξει την απόφαση αποκλεισμού των εν λόγω περιοχών από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη η κίνηση αυτή από πλευράς του υπ. Ενέργειας-Περιβάλλοντος, όπως και το ποια στάση θα κρατήσει το υπ. Πολιτισμού, σε ένα θέμα που έχει βρεθεί ψηλά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εδώ στο νησί μας, με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες να περιμένουν τις εξελίξεις και το πού θα κάτσει τελικά η... “μπίλια” ως προς τη χωροθέτηση και ανάπτυξη, μελλοντικά, πλωτών ανεμογεννητριών, στα ανατολικά της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού “έκοψε” από τη δική του πλευρά 2 περιοχές και 3 θέσεις προτεινόμενης χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Κρήτη για λόγους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δηλαδή προστασίας κοντινών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, μιας και τα υπεράκτια πάρκα θα προκαλούσαν μεγάλη οπτική όχληση σε αυτά. Πρόκειται για τις περιοχές “Κρήτη 1”, “Κρήτη 2α και 2β”.

Αντιθέτως, το ΥΠΠΟ έκανε αποδεκτή τη χωροθέτηση πλωτών ανεμογεννητριών στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας και στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σητείας, καθώς επίσης και σε ένα σημείο του κόλπου του Μεραμπέλου.

Στη σχετική απόφαση, την οποία υπογράφει η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με βάση γνωμοδότηση που έκανε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, γίνεται λόγος για προστασία των εγκείμενων μνημείων και θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με φόντο στη μία περίπτωση τη γειτνίαση με τη Σπιναλόγκα και την Κολοκύθα και στην έτερη περίπτωση της Ζάκρου με φόντο τη γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου.

Ουσιαστικά το υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε θεσμικά το αυτονόητο, ότι δηλαδή δε γίνεται να φιγουράρουν ανεμογεννήτριες τόσο κοντά στο οχυρωματικό νησί-μνημείο της Σπιναλόγκας και στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου.

Η μη έγκριση για πλωτά σε Αφορεσμένο και Ζάκρο

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, «δεν εγκρίνεται η ΣΜΠΕ για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, για λόγους προστασίας των εγκείμενων μνημείων και θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις ακόλουθες περιοχές:

- Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ “Κρήτη 1”, επειδή «η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ χωροθετείται απέναντι από την Κάτω Ζάκρο και υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

- Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ “Κρήτη 2α και 2β”, το τμήμα των ΠΟΑΥΑΠ “Κρήτη 2α και 2β” ανατολικά και νότια του ακρωτηρίου Αφορεσμένος, καθώς «οι προτεινόμενες εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ περιβάλλουν το ακρωτήριο και βρίσκονται σε εγγύτητα με την οχυρή νησίδα Σπιναλόγκα και τη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα, οι οποίες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκαλώντας οπτική όχληση και έμμεση βλάβη στα μνημεία».

- Στη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, επειδή «η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ βόρεια, δυτικά και νότια της νήσου βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της Γυάρου και δε συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα».

Επανέρχεται το ΥΠΕΝ

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν πρόκειται να αποδεχθούν έτσι απλά το “κόκκινο” του υπουργείου Πολιτισμού για τις δύο περιοχές της Κρήτης, όπως και για τη Γυάρο. Αντιθέτως, φέρονται να έχουν ξεκινήσει ήδη τις διεργασίες για να κατατεθεί, προσεχώς αίτηση θεραπείας (ένσταση κοινώς), με την οποία θα ζητηθεί επισήμως από το ΥΠ.ΠΟ. η αναθεώρηση της αρχικής απόφασης που αποκλείει τρεις περιοχές από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Αν η αίτηση θεραπείας γίνει αποδεκτή, τότε και η περιοχή ανοιχτά της Ζάκρου, όπως και η περιοχή στην Ελούντα, στα νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου του Αφορεσμένου, θα ενταχθούν στο εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Αν απορριφθεί, θα μείνουν εκτός “κάδρου”, αφού θα διατηρηθεί το μπλόκο από το υπουργείο Πολιτισμού (εκτός βεβαίως κι αν στο ΥΠΕΝ έχουν και εφεδρική κίνηση ανατροπής της απόφασης κατά νου).
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης