Τελευταία Νέα

Γερμανία: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας φέτος

Γερμανία: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας φέτος
Τα αιολικά πάρκα ξεπέρασαν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ως κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για πρώτη φορά το 2023
Η αιολική παραγωγή στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά 1% το 2024, με τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 3 ετών, καθώς οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της κατασκευής καθαρής παραγωγικής ικανότητας αμβλύνουν την πρόοδο της κορυφαίας πηγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Σύμφωνα με το Energy Market Price, η υποτονική ανάπτυξη της κύριας πηγής ενέργειας της χώρας μπορεί να αναγκάσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αυξήσουν την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα στα τέλη του 2024, ιδίως εάν η βιομηχανική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας επεκταθεί ακριβώς την ώρα που η ζήτηση για θέρμανση των νοικοκυριών και των εμπορικών επιχειρήσεων ανεβαίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η υψηλότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί με τη σειρά της να αντιστρέψει την τάση της ρύπανσης που προκαλεί ο τομέας της ενέργειας στη χώρα, η οποία μέχρι στιγμής το 2024 έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Τα αιολικά πάρκα ξεπέρασαν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ως κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για πρώτη φορά το 2023, με τον άνεμο να παραμένει η κύρια πηγή ενέργειας για τη χώρα μέχρι στιγμής και το 2024.

Η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε περίπου το 28% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας της Γερμανίας κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Ember.

Το μερίδιο αυτό είναι αυξημένο από περίπου 27% για το 2023 συνολικά και ξεπέρασε το 19,5% του άνθρακα και το 17,5% της ηλιακής ενέργειας μέχρι στιγμής φέτος.

Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο τον Ιούλιο λόγω των χαμηλών ταχυτήτων του ανέμου, οι οποίες πέφτουν κάθε καλοκαίρι.

Οι προβλέψεις

Τα επίπεδα αιολικής παραγωγής αναμένεται να ανακάμψουν από τον Σεπτέμβριο και μετά, καθώς οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν και οι ταχύτητες του ανέμου αυξάνονται, γεγονός που θα επιτρέψει στα αιολικά πάρκα να αυξήσουν περαιτέρω το μερίδιό τους στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αργότερα μέσα στο έτος.

Ωστόσο, οι προβλέψεις της LSEG υποδεικνύουν ότι η συνολική αιολική παραγωγή από τον Σεπτέμβριο και μετά μπορεί να υπολείπεται των συνολικών ποσοτήτων του προηγούμενου έτους και να οδηγήσει σε μείωση της καθαρής παραγωγής κατά 12% κατά το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2023.

Οι τελευταίες προβλέψεις της LSEG για την αιολική παραγωγή δείχνουν ότι η αιολική ενέργεια της Γερμανίας θα είναι στις 13.438 MWh τον Σεπτέμβριο, γεγονός που θα σημάνει αύξηση κατά 4.200 MWh ή 46% σε σχέση με το σύνολο της παραγωγής του Σεπτεμβρίου 2023.

Ωστόσο, οι προβλέψεις της LSEG για την παραγωγή κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους φαίνεται ότι θα υπολείπονται σταθερά από τα σύνολα του προηγούμενου έτους, κατά μέσο όρο σχεδόν 12% για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Εάν πραγματοποιηθούν, οι προβλέψεις αυτές θα ισοδυναμούσαν με ένα σύνολο παραγωγής 196.189 MWh για το 2024, το οποίο είναι αυξημένο μόλις κατά 0,9% από το σύνολο του 2023 που ήταν 194.432 MWh.

Η επέκταση της αιολικής παραγωγής κατά λιγότερο από 1% συγκρίνεται με ετήσιο ρυθμό αύξησης 12,4% το 2023 και 11,2% το 2022, και έτσι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απογοήτευση από τους υποστηρικτές της καθαρής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης