Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κανένας λόγος για Ρωσία και Ουκρανία να σταματήσουν τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη λένε οι αναλυτές (Montel)

Κανένας λόγος για Ρωσία και Ουκρανία να σταματήσουν τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη λένε οι αναλυτές (Montel)
Μέσω της Sudzha διέρχεται το 3-6% του φυσικού αερίου της Ευρώπης
Δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος ούτε για τη Ρωσία ούτε για την Ουκρανία να σταματήσουν τις μεταφορές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη πριν από το τέλος του έτους, δήλωσαν αναλυτές της ενεργειακής αγοράς στο Montel την Τετάρτη (21/8).

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε στρατιωτική αντεπίθεση στην επαρχία Κουρσκ της Ρωσίας στις 7 Αυγούστου και κατέλαβε το hub φυσικού αερίου Sudzha, μέσω του οποίου διοχετεύεται το 3-6% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ αυτό έδινε θεωρητικά στο ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom κάθε λόγο για να κηρύξει ανωτέρα βία στις μεταφορές διαμετακόμισης προς την Ευρώπη, μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

«Καθώς δεν το έχουν ήδη κάνει, φαίνεται ότι η απειλή έχει σχεδόν εξαφανιστεί τώρα», δήλωσε ο Yuriy Onyshkiv, αναλυτής της αγοράς φυσικού αερίου της LSEG, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ροές θα παραμείνουν επομένως πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους, όταν λήξει η σύμβαση διαμετακόμισης.

Απώλεια κερδών

Ο Onyshkiv δήλωσε ότι η πλήρης διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία, αλλά ότι «θα έπληττε περισσότερο τη Ρωσία».

Από πλευράς του, ο Tamas Pletser, ειδικός επί των μετοχών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Erste Investment με έδρα τη Βουδαπέστη, συμφώνησε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία επιθυμεί να διατηρήσει τις εξαγωγές από τον αγωγό, «καθώς χρειάζεται χρήματα».

«Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να σταματήσουν οι ροές λόγω συγκρούσεων σχετικών με τις τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον τώρα τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία να συνεχιστεί η συνεργασία», δήλωσε.

Επίσης, πρόσθεσε πως τα εκτιμώμενα έσοδα από τη διαμετακόμιση ύψους 1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ είναι «ακόμη σημαντικά» για την Ουκρανία και από τεχνική άποψη η χώρα θα χρειαστεί κάποιες ροές ακόμα για να διατηρήσει την πίεση του φυσικού αερίου στο σύστημα μεταφοράς.

Οι βομβαρδισμοί ο κύριος κίνδυνος

«Για την Ουκρανία, δεν βλέπω κανένα λόγο να σταματήσουν οι ροές μόλις τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της σύμβασης διαμετακόμισης», δήλωσε ο Onyshkiv.

Ως εκ τούτου, ο κύριος κίνδυνος για τις ροές παραμένει η τυχαία βλάβη του αγωγού ή άλλου εξοπλισμού λόγω βομβαρδισμού, είπε.

Παρόλο που το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF του πρώτου μήνα ήταν τελευταία στα 38,10 ευρώ/MWh - κάτω από το υψηλό των οκτώ και πλέον μηνών των 42,90 ευρώ/MWh που είχε επιτευχθεί στις 12 Αυγούστου - εξακολουθούσε να είναι κατά 18% υψηλότερο σε σχέση με το μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ice Endex.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης