Ενέργεια

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Λιβύη - Απειλείται η παραγωγή πετρελαίου - Μεώθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ  

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Λιβύη - Απειλείται η παραγωγή πετρελαίου - Μεώθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ   

Tα αποθέματα μειώθηκαν κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα έως τις 16 Αυγούστου

 

Η κατάσταση στη Λιβύη έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους δύο μήνες και θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμα, εκτός εάν οι αντιμαχόμενες φατρίες καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια ενοποιημένη κυβέρνηση σύμφωνα με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Stephanie Khoury, η οποία μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα.

«Οι μονομερείς ενέργειες των λίβυων πολιτικών, στρατιωτικών παραγόντων και παραγόντων ασφαλείας αύξησαν την ένταση, εδραίωσαν περαιτέρω θεσμικούς και πολιτικούς διαχωρισμούς και περιέπλεξαν τις προσπάθειες για μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε η αξιωματούχος, σύμφωνα με την Daily Mail.

 Η ένταση που ανέφερε πρόσφατα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ οδήγησε σε μια ακόμη δήλωση ανωτέρας βίας στο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της Λιβύης, το Sharara. Το πεδίο έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 300.000 βαρελιών αργού ημερησίως, αλλά η παραγωγή διακόπηκε εν μέσω διαμαρτυριών των ντόπιων ενάντια στην οικονομική κρίση στη χώρα.

Η κυβέρνηση που αναγνωρίζει η Δύση κατηγόρησε την αντίπαλό της κυβέρνηση στην Ανατολική Λιβύη για τις διαδηλώσεις, χαρακτηρίζοντάς τις εκβιασμό.

 «Ελλείψει ανανεωμένων πολιτικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια ενιαία κυβέρνηση και εκλογές, βλέπετε πού οδηγεί αυτό - μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια και ανασφάλεια, εδραιωμένοι πολιτικοί και εδαφικοί διαχωρισμοί και μεγαλύτερη εσωτερική και περιφερειακή αστάθεια», είπε  η Khoury στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

 Η πολιτική κατάσταση στη χώρα καθιστά τα σχέδιά της για την ενίσχυση της παραγωγής αργού πετρελαίου μάλλον προκλητικά. Αυτά τα σχέδια, όπως περιγράφονται λεπτομερώς από την National Oil Corporation, προβλέπουν την αύξηση του ημερήσιου συνόλου από περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια σε 1,5 εκατομμύριο βαρέλια το 2025, αυξάνοντας το ποσό στα 2 εκατομμύρια βαρέλια κατά τη διάρκεια των δύο ετών έως το 2027.

 Αν δεν συνεχιστούν οι εσωτερικές διαμάχες και η οικονομική κατάσταση των ντόπιων δεν αλλάξει προς το καλύτερο, οι πιθανότητες είναι ότι το χάος θα συνεχιστεί, με τον μεγαλύτερο εισόδημα των εξαγωγικών εσόδων της Λιβύης να βρίσκεται υπό συνεχή απειλή διακοπών, καθώς διάφορες ομάδες βλέπουν τα κοιτάσματα πετρελαίου ως διαπραγματευτικό χαρτί σε διαμάχες με κρατικούς φορείς ή άλλες ομάδες.

Υπό πίεση οι τιμές

Οι τιμές του αργού πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα σήμερα μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ για μείωση των αποθεμάτων για την εβδομάδα έως τις 16 Αυγούστου.

 Tα αποθέματα μειώθηκαν κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια κατά τη διάρκεια της περιόδου, σε σύγκριση με μια αύξηση 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών που εξέπληξε τους traders την περασμένη εβδομάδα.

Την Τρίτη, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε άλλη μια απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων, αλλά μέτρια, στα 347.000 βαρέλια.

 Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 16 Αυγούστου, σε σύγκριση με 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Η μέση παραγωγή βενζίνης ήταν 9,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα μεσαία αποστάγματα, η αρχή ανέφερε άνοδο αποθεμάτων 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών για την εβδομάδα έως τις 16 Αυγούστου, σε σύγκριση με η 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα.

Η παραγωγή μεσαίου αποστάγματος την περασμένη εβδομάδα ήταν κατά μέσο όρο 4,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε σύγκριση με 4,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα.

 Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε ύφεση, με την αναφορά αποθέματος της API να γίνεται ο πιο πρόσφατος παράγοντας που επηρεάζει την αγορά. Επιπλέον, οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή επιβαρύνουν επίσης τις τιμές του πετρελαίου καθώς μείωσαν τον κίνδυνο διακοπής της προσφοράς και η πεποίθηση  για την αδύναμη κινεζική ζήτηση παρέμεινε σταθερή.

 «Τα περιθώρια των διυλιστηρίων σε όλο τον κόσμο ήταν υπό πίεση για μεγάλο μέρος του Αυγούστου, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι ανησυχίες για τη ζήτηση δεν απομονώνονται μόνο στην Κίνα», ανέφεραν οι αναλυτές της ING, σύμφωνα με το Reuters.

 Από την άλλη πλευρά, «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε πτώση των τιμών του πετρελαίου που συνδέεται με μια εκεχειρία στη Γάζα θα είναι πιθανότατα σύντομη», δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πραγματικές πιθανότητες να υπογραφεί εκεχειρία από το Ισραήλ και τη Χαμάς είναι ελάχιστες.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης